PORADNIK
0
Kiszonki - kiszone pomidory i zakwas z buraka bez soli.
Kiszenie stosowane było od wieków jako skuteczna metoda konserwowania żywności. Dzięki namnażaniu pałeczek kwasu mlekowego i obniżeniu pH produktu poniżej 3,5 zahamowane zostaje namnażanie...
Czytaj więcej
0
Kapsaicyna - na co działa, jak stosować, przepis na olejek i maść kapsaicynową
Kapsaicyna to związek aktywny papryki cayenne, odpowiedzialny za jej ostrość. Maść z kapsaicyną słynie z silnych właściwości rozgrzewających i przeciwbólowych. Dlatego zalecana jest ona w...
Czytaj więcej
0
Anemia - mało czerwonych krwinek, dużo problemów
Anemia (niedokrwistość) to zaburzenie, w którego przebiegu dochodzi do spadku liczby krwinek czerwonych i hemoglobiny. W efekcie tkanki obwodowe są niewystarczająco utlenowane. Powoduje to występowanie szeregu objawów związanych z niedotlenieniem organizmu. W zależności od podłoża niedokrwistości wyróżnić można m.in. anemię z niedoboru żelaza, anemię megaloblastyczną, anemię chorób przewlekłych czy hemolityczną. Jakie są objawy anemii i jakie badania na anemię należy wykonać?
Czytaj więcej
0
6 przepisów na zdrowe, szybkie i pyszne przekąski.
Krem czekoladowy z tego przepisu to jedna z najzdrowszych propozycji na deser. Awokado i masło orzechowe w kremie obniżają cholesterol, a kakao pełne antyoksydantów korzystnie wpływa na profil lipidowy, poziom glukozy i ciśnienie krwi...
Czytaj więcej
0
Koenzym Q10 - znaczenie w leczeniu chorób, działanie i zastosowanie
Koenzym Q10 jest kluczowy dla produkcji energii w komórkach i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Nazywa się go „wszechobecnym”, ponieważ występuje we wszystkich komórkach naszego ciała. Po 40. roku życia ryzyko niedoboru koenzymu Q10 rośnie, ponieważ organizm traci zdolność do jego produkcji i wchłaniania z pożywienia...
Czytaj więcej
0
Przepis na dhal z czerwonej soczewicy
Składniki: 1 cebula 150 g czerwonej soczewicy Pół czerwonej papryki 2-3 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki stołowe oliwy...
Czytaj więcej
0
Pokrzywa zwyczajna - przygotuj z niej napar, wcierkę i ocet
Jedną z najciekawszych receptur z wykorzystaniem liści pokrzywy jest przepis na ocet pokrzywowy. Może być on stosowany zewnętrznie w celu łagodzenia bólu reumatycznego, a także jako wcierka do...
Czytaj więcej
0
Lot samolotem - jak się przygotować, jakie są medyczne przeciwwskazania?
W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości kardiologicznych zalecana jest konsultacja z lekarzem prowadzącym przed odbyciem lotu. Podczas lotu samolotem narażeni jesteśmy na znaczne zmiany...
Czytaj więcej
0
Ocet wrotyczowy - jak go przygotować, jak stosować, na co pomaga?
Wrotycz to zioło, które wykorzystywane jest od stuleci jako środek leczniczy na schorzenia skórne. Macerat olejowy czy ocet wrotyczowy doskonale sprawdzają się w pielęgnacji skóry objętej stanem...
Czytaj więcej
0
Siemię lniane i olej lniany - właściwości, zastosowanie, najciekawsze receptury
Len to roślina o wyjątkowych właściwościach. Wykorzystać można całe nasiona lub tłoczony z nich olej. Nasiona stanowią bogate źródło: witamin z grupy B wapnia żelaza magnezu fosforu miedzi...
Czytaj więcej