Miód akacjowy
Masa: 0,4 kg
Miód akacjowy zawiera cukry, glukozę, sacharozę i fruktozę.
Często poleca się aby sięgać po niego przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz gdy pojawiają się bóle gardła.
Pod względem odżywczym nie dostarcza białka, tłuszczu ani błonnika. Z drugiej strony zawiera niewielkie ilości kilku witamin i minerałów, takich jak witamina C i magnez.
Miód akacjowy dostarcza wielu ważnych przeciwutleniaczy, które niosą wiele korzyści prozdrowotnych.
Miód akacjowy zawiera w swoim składzie całe bogactwo witamin, z których najważniejsze to bez wątpienia:
- witamina A,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12).
- witamina C.
dodatkowo można w nim znaleźć:
- kobalt,
- mangan,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- potas.
Korzystne działanie miodu uzyskujemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące (powyżej 60ºC), ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.