Miód wielokwiatowy
Masa: 0,4 kg
Miód wielokwiatowy to unikatowy produkt pozyskiwany z nektaru roślin łąkowych, uprawnych oraz leśnych, kwitnących na danym obszarze w okresie od wiosny do jesieni. To sprawia, że każdy słoik miodu wielokwiatowego to niepowtarzalna kompozycja smaku i aromatu. Barwa miodu, podobnie jak zawartość substancji czynnych i aktywność biologiczna różnią się w zależności od rodzaju nektaru.
Miód zawiera liczne substancje aktywne, w tym:
- beta-karoten
- witamina A
- witamina C
- witamina z grupy B
- żelazo
- krzem
- molibden
- fosfor
- magnez
- potas
Miody wiosenne cechują się wyższą zawartością cukrów, z kolei miody letnie i jesienne są bogatsze w enzymy, witaminy oraz biopierwiastki. Ponadto walory smakowe oraz zdrowotne miodu wzbogacone są dzięki domieszce spadzi z drzew iglastych, wosku oraz pyłku pszczelego.
Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi.
Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.
Więcej o unikatowych właściwościach miodu wielokwiatowego można przeczytać w tym materiale: