6 przepisów na zdrowe, szybkie i pyszne przekąski.
Krem czekoladowy z awokado
Składniki: |
2 dojrzałe banany |
Połowa awokado |
1 łyżka masła orzechowego |
1 łyżka kakao |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. Krem podajemy ze świeżymi owocami, np. z malinami czy też borówkami. |
Krem czekoladowy z tego przepisu to jedna z najzdrowszych propozycji na deser. Awokado i masło orzechowe w kremie obniżają cholesterol, a kakao pełne antyoksydantów korzystnie wpływa na profil lipidowy, poziom glukozy i ciśnienie krwi. Kakao pomaga także przekształcać tryptofan w serotoninę, poprawiając nastrój i jakość snu. Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy oraz dostarczają potasu i związków przeciwnowotworowych.
Zachęcam do wykonania tego kremu i smarowania nim pieczywa pełnoziarnistego zamiast masła co drugi dzień.
Jogurtowy pudding chia
Składniki: |
2 łyżki nasion chia |
200 g jogurtu naturalnego |
1 łyżka miodu (wysokiej jakości) |
Przygotowanie: 1. Do jogurtu dodajemy nasiona chia, miód i dokładnie mieszamy. 2. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być również na całą noc). |
Nasiona chia, będące bogatym źródłem kwasów omega-3, błonnika, żelaza, magnezu, cynku i wapnia, wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz pracę jelit. Badania wykazują, że spożywanie nasion chia może obniżać poziom glukozy we krwi, zwiększać uczucie sytości i pomagać w utrzymaniu zdrowej masy ciała. Jogurt naturalny, zwłaszcza probiotyczny, może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości, chorób serca i niektórych nowotworów, dzięki utrzymaniu równowagi flory jelitowej.
Zielony koktajl
Składniki: |
Garść jarmużu |
2 plastry świeżego ananasa |
2 kiwi |
2 łyżki jogurtu naturalnego |
1 łyżka nasion lnu |
2 łyżeczki inuliny |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy. 2. Koktajl jest gotowy. |
Taki koktajl to bomba witamin i błonnika, dzięki dodatkowi inuliny i kiwi, skutecznie zapobiegająca zaparciom. Badania pokazują, że spożycie dwóch kiwi dziennie zwiększa ilość wypróżnień i redukuje wzdęcia. Inulina, rozpuszczalny błonnik z cykorii, działa prebiotycznie, wspomagając wzrost dobrych bakterii w jelitach i skutecznie przeciwdziała zaparciom przy spożyciu około 10 gramów.
Wiśniowy sernik na zimno
Składniki: |
100 g półtłustego twarogu |
Pół szklanki wiśni bez pestek (świeże lub mrożone) |
Pół dojrzałego banana |
1 łyżeczka miodu |
Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. |
Wiśnie są bogate w antyoksydanty i antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, oraz mogą redukować ataki dny moczanowej o 35% przy spożyciu półtorej szklanki przez dwa dni. Twaróg, będący doskonałym źródłem białka, również pomaga obniżać poziom kwasu moczowego we krwi.
Marchewka z hummusem
Składniki: |
1 marchewka |
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) |
2 łyżki pasty z sezamu (tahini) |
2 ząbki czosnku |
Sok z jednej cytryny |
2-3 łyżki oliwy z oliwek |
Szczypta soli |
Przygotowanie: 1. Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę ze słoika należy odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. 2. Do blendera dodajemy ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Przepis na domową pastę tahini znajduje się TUTAJ. 3. Blendujemy składniki na gładką pastę. 4. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 5. Hummus spożywamy z pokrojoną w paski marchewką. |
Marchewka to jedno z najzdrowszych warzyw dzięki zawartości beta karotenu, który zmniejsza ryzyko wielu nowotworów, w tym raka piersi o 21%, raka płuc o 24% i raka jelita grubego o 17%. Hummus, bogaty w białko roślinne, kwas foliowy, żelazo i błonnik, również jest bardzo korzystny. Badania z 2014 roku wykazały, że regularni konsumenci hummusu i ciecierzycy mają o 53% mniejsze ryzyko otyłości i o 51% mniejsze ryzyko zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi.
Pieczona ciecierzyca
Składniki: |
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) |
1-2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżeczka: papryki słodkiej, oregano, bazylii, ziół prowansalskich |
Przygotowanie: 1. Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę ze słoika należy odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. 2. W misce mieszamy ciecierzycę z przyprawami i oliwą z oliwek. 3. Równomiernie rozkładamy ciecierzycę na blaszce do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 4. Całość pieczemy około 40 minut, mieszając ciecierzycę co 10 minut. 5. Po upieczeniu, wyjmujemy ciecierzycę z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Pieczona ciecierzyca najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze lekko ciepła i chrupiąca. |
Ciecierzyca jest bogata w białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Regularne spożywanie ciecierzycy wspiera zdrowie serca, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, poprawia trawienie i wspomaga utratę wagi. Badania wskazują, że osoby regularnie spożywające ciecierzycę mają mniejsze ryzyko otyłości i lepszy profil lipidowy. Ponadto ciecierzyca zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie.
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz