Kapsaicyna - na co działa, jak stosować, przepis na olejek i maść kapsaicynową
Kapsaicyna to iście ognisty związek, który podnosi temperaturę ciała, rozgrzewa, łagodzi ból. Naturalne jej źródła to ostre papryczki, a produkty lecznicze z kapsaicyną to maści, plastry i suplementy diety.
Głównym zastosowaniem kapsaicyny jest redukowanie dolegliwości bólowych mięśni i stawów, niektórzy sięgają ponadto po suplementy z kapsaicyną, mające wspomagać redukcję masy ciała. Ja zachęcam do wypróbowania receptur na olejek z kapsaicyną i maść kapsaicynową.
Kapsaicyna - jak działa?
Kapsaicyna to związek aktywny papryki cayenne, odpowiedzialny za jej ostrość. Maść z kapsaicyną słynie z silnych właściwości rozgrzewających i przeciwbólowych. Dlatego zalecana jest ona w przebiegu następujących schorzeń i dolegliwości:
- reumatoidalne zapalenie stawów
- zmiany zwyrodnieniowe stawów
- bóle stawów w przebiegu dny moczanowej
- nadwyrężenia mięśni
- półpasiec
- łuszczyca
- bóle pleców
- bóle neuropatyczne (np. w przebiegu cukrzycy)
Poza działaniem zewnętrznym warto wspomnieć o innych właściwościach kapsaicyny. Jak kapsaicyna wpływa na organizm? Spożywana doustnie może wspomagać pracę układu sercowo-naczyniowego, hamuje wzrost bakterii Helicobacter pylori, wspomina się ponadto o właściwościach antynowotworowych kapsaicyny.
Związek ten znany jest także jako termogenik, który zwiększa ciepłotę ciała i może wspomagać w ten sposób redukcję masy ciała. Jednak należy podejść z dużą ostrożnością do kwestii spożywania kapsaicyny doustnie. Unikać należy nadmiernego jej spożycia, zarówno w postaci naturalnej, jak i z suplementami diety.
Z kolei kapsaicyna do nosa stosowana jest w postaci aerozolu łagodzącego objawy alergicznego nieżytu nosa.
Kapsaicyna - czy szkodzi?
Po pierwsze kapsaicyna z papryki cayenne może działać ona drażniąco na śluzówkę żołądka. Po drugie — nadmiernemu spożyciu kapsaicyny towarzyszy ryzyko hiperwentylacji, ponadto związek może działać neurotoksycznie. Najbezpieczniej jest zatem pozostać przy zewnętrznym stosowaniu kapsaicyny.
Tu także należy zachować ostrożność, gdyż kapsaicyna do smarowania może działać drażniąco na skórę. Dla niektórych osób odczucie gorąca i pieczenie towarzyszące aplikowaniu kapsaicyny na skórę jest trudne do zniesienia. Jednak w większości przypadków działanie rozgrzewające przynosi ogromną ulgę w dolegliwościach bólowych.
Jeśli dojdzie do podrażnienia skóry kapsaicyną, jak zneutralizować pieczenie? Ponieważ kapsaicyna jest nierozpuszczalna w wodzie, przemywanie podrażnionego miejsca wodą jest nieskuteczne. Najlepiej jest przemyć skórę mlekiem czy olejem.
Kapsaicyna - jak zrobić samemu maść?
Przedstawię teraz przepis na olejek kapsaicynowy oraz domową maść, której głównym składnikiem jest kapsaicyna.
Do przygotowania olejku cayenne potrzebnych jest 5 łyżek pieprzu cayenne oraz szklanka oleju, np. oliwy z oliwek, oleju z awokado czy oleju ze słodkich migdałów. Taką mieszankę należy umieścić w żaroodpornym słoiku i umieścić w rondelku z wodą. Woda powinna sięgać do wysokości kilku cm.
Całość powinna być podgrzewana na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Potem słoik należy pozostawić w garnku aż do przestygnięcia. Czas przydatności do spożycia oleju z kapsaicyną to około roku.
Jest jeszcze jeden sposób na uzyskanie olejku kapsaicynowego z wykorzystaniem papryczki chilli. Do przygotowania takiej mikstury potrzebne są 2 świeże papryczki chilli oraz szklanka oleju. Papryczki powinny zostać drobno posiekane i wrzucone do słoika, po czym zalane olejem.
Należy unikać kontaktu papryczek z uszkodzoną skórą oraz oczami (uwaga na przypadkowe zatarcie oczu podczas krojenia!). Przygotowaną mieszankę należy odstawić w szczelnie zamkniętym słoiku na tydzień. Po upływie tego czasu wystarczy przecedzić olej i stosować go na bolące miejsca 2-3 razy dziennie.
Kapsaicyna jest cenionym składnikiem wcierek na skórę głowy, pobudzających porost włosów. Dlatego olejek może być stosowany jako wcierka na wypadające włosy. Wystarczy wmasować oleje w skórę głowy na minimum godzinę przed myciem włosów.
Takie olejki kapsaicynowe można stosować samodzielnie lub wykorzystać je przygotowania rozgrzewającej maści kapsaicynowej. Produkty potrzebne do jej przyrządzenia są następujące:
Składniki |
szklanka oleju kapsaicynowego |
30 g wosku pszczelego |
opcjonalnie 30 kropelek ulubionego olejku eterycznego |
Przygotowanie 1. Umieść olej i wosk w żaroodpornym słoiku, a następnie postaw go w garnku z wodą o głębokości kilku centymetrów. 2. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, aż wosk się roztopi. Następnie dodaj olejek eteryczny i odstaw do ostygnięcia. 3. Gotową maść przechowuj w zacienionym miejscu i stosuj na skórę 2-4 razy dziennie. |
Zarówno w przypadku olejku, jak i maści z kapsaicyną należy pamiętać o ryzyku podrażnienia skóry. Dlatego odradzane jest stosowanie tych preparatów na skórę uszkodzoną.
Przy pierwszym użyciu maści dobrze jest wykonać test alergiczny, czyli zaaplikować jej niewielką ilość na małą powierzchnię skóry i odczekać dobę. Jeśli pojawi się silne zaczerwienienie, świąd czy wysypka, należy zrezygnować ze stosowania olejku lub maści kapsaicynowej.
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz