PORADNIK

Kreatyna - coś więcej niż suplement dla sportowców
Marek Skoczylas
0

Kreatyna - coś więcej niż suplement dla sportowców

Kreatyna to naturalnie występujący w organizmie związek chemiczny, zbudowany z argininy, glicyny i metioniny. W niewielkich ilościach dostarczana jest z dietą (ryby i mięso) oraz syntetyzowana...
Czytaj więcej
Cukrzyca - powstrzymaj szlak poliolowy. Skuteczne rośliny i zioła.

Cukrzyca - powstrzymaj szlak poliolowy. Skuteczne rośliny i zioła.

Powikłania cukrzycy każdego roku zbierają ogromne żniwo. Można zrobić jednak wiele, aby zredukować ryzyko ich rozwoju. Oczywistą strategią jest utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. A...
Czytaj więcej
Ocet jabłkowy - genialny przepis na wykorzystanie obierek
Marek Skoczylas
0

Ocet jabłkowy - genialny przepis na wykorzystanie obierek

Ocet jabłkowy ostatnio stał się podstawowym składnikiem naszych gospodarstw domowych. Oprócz licznych właściwości prozdrowotnych jest również idealnym dodatkiem do sałatek, sosów czy zup. W kuchni wegańskiej jest często używany do tworzenia bezmlecznych alternatyw dla sera. Oprócz tego ocet jabłkowy jest naturalnym środkiem dezynfekującym — możemy go używać również do czyszczenia domu.
Czytaj więcej
Ocet z owoców czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie.
Marek Skoczylas
0

Ocet z owoców czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie.

Czarny bez to szybko rosnący krzew liściasty o cienkich łodygach, który kwitnie od późnej wiosny do wczesnego lata. Czarny bez pokrywa się dużymi, kremowobiałymi baldachami drobnych kwiatów. Jesienią kwiaty przekształcają się w małe, ciemnofioletowe owoce zebrane w zwisające grona. I to właśnie z tych dojrzałych owoców przygotowuje się ocet....
Czytaj więcej
Głóg. Naturalny skarb na serce i układ nerwowy.
Marek Skoczylas
0

Głóg. Naturalny skarb na serce i układ nerwowy.

Głóg to roślina słynąca z niezwykle korzystnego wpływu na serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Z racji wysokiej zawartości antyoksydantów, głóg wykazuje działanie przeciwzapalne. Może łagodzić...
Czytaj więcej
Darmowy e-book DIETA PRZECIWZAPALNA
Marek Skoczylas
0

Darmowy e-book DIETA PRZECIWZAPALNA

Wejdź i podziel się tym e-bookiem ze znajomymi.
Czytaj więcej
Zdrowa alternatywa dla czerwonego mięsa - sprawdź, jak zapobiec cukrzycy
Marek Skoczylas
0

Zdrowa alternatywa dla czerwonego mięsa - sprawdź, jak zapobiec cukrzycy

Czerwone mięso uznawane jest w ostatnich latach za dość kontrowersyjny składnik diety. Wiele zaleceń żywieniowych wskazuje na konieczność ograniczenia spożycia takiego mięsa do maksymalnie dwóch...
Czytaj więcej
Jedz zdrowo, żyj dłużej - profilaktyka niedoborów witamin i minerałów
Marek Skoczylas
0

Jedz zdrowo, żyj dłużej - profilaktyka niedoborów witamin i minerałów

Witaminy i składniki mineralne to związki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. O ich znaczącej roli najlepiej świadczy fakt, iż ściśle określono, jakie jest zapotrzebowanie...
Czytaj więcej
Cynk – dlaczego jest tak ważny?

Cynk – dlaczego jest tak ważny?

Cynk jest niezbędnym składnikiem odżywczym, potrzebnym do zachowania zdrowia. Znajduje się w komórkach całego ciała i wspomaga układ odpornościowy w zwalczaniu bakterii i wirusów...
Czytaj więcej
Zaćma w cukrzycy — wypróbuj te koktajle chroniące wzrok
Marek Skoczylas
0

Zaćma w cukrzycy — wypróbuj te koktajle chroniące wzrok

Choroby oczu są powszechne i nieuniknione wśród osób starszych — szacuje się, że ponad 68% osób powyżej 79 roku życia cierpi na jakąś formę zmętnienia soczewki lub zaćmy. U osób w wieku co najmniej 50 lat częstość występowania zaćmy jest większa niż łączna...
Czytaj więcej