Przepis na dhal z czerwonej soczewicy

Przepis na dhal z czerwonej soczewicy
0

Pyszny dhal z czerwonej soczewicy

Składniki:

1 cebula

150 g czerwonej soczewicy
Pół czerwonej papryki
200 ml mleczka kokosowego
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 tortilla pełnoziarnista
Przyprawy:
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżeczki kminku, curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na patelni z dwoma łyżkami oliwy.

2. W tym czasie w drobną kosteczkę kroimy czerwoną paprykę, a świeży imbir scieramy na tarce.

3. Paprykę i imbir dokładamy na patelnię i dodajemy przyprawy (kmin rzymski, słodką paprykę, curry i paprykę ostrą).

4. Całość mieszamy, dodajemy bulion jarzynowy i czerwoną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia.

5. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy pod przykryciem 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.

6. W tym czasie tortille kroimy na trójkąty i wkładamy je do nagrzanego (170 stopni) piekarnika. Będą idealnym, chrupiącym dodatkiem do naszej potrawy.

7. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

8. Na końcu dhal posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczoną tortillą.

9. Dhal wyśmienicie smakuje również z każdym rodzajem ryżu.

Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze