Pokrzywa zwyczajna - przygotuj z niej napar, wcierkę i ocet

Pokrzywa zwyczajna - przygotuj z niej napar, wcierkę i ocet

Pokrzywa to doskonale dostępne ziele, które wyróżnia się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Liście pokrzywy można wykorzystać do przygotowania nalewki, octu, naparu, maści czy wcierki, rzadziej wykorzystywany jest korzeń pokrzywy, a najmniej znanym surowcem są nasiona.

Pokrzywa jest rośliną dostępną w całym kraju, zatem można pokusić się o samodzielne zbiory i suszenie. Aby pozyskać świeże liście, najlepiej jest zbierać je w kwietniu i maju, zanim roślina zakwitnie.

Najlepsze są górne listki o jednolitym kolorze. Można z nich przyrządzić sok, herbatę lub spożywać jako dodatek do sałatek czy pesto. Można je także suszyć. Natomiast liście pokrzywy zrywane po zakwitnięciu rośliny nadają się tylko do suszenia.

Suszenie liści pokrzywy to delikatny proces, należy unikać ekspozycji listków na słońce czy wyższe temperatury. Najlepiej jest rozłożyć umyte i osuszone liście równomiernie na papierowym ręczniku i umieścić w zacienionym, przewiewnym miejscu. Można wykorzystać także piekarnik, ustawiając temperaturę 35 stopni, pozostawiając uchylone drzwiczki.

Napar z pokrzywy

Ze świeżych liści pokrzywy można przygotować orzeźwiającą herbatkę pokrzywową. Kilka świeżych listków należy porwać na mniejsze kawałki i zalać szklanką wrzątku. Świeże listki wystarczy zaparzać przez minutę, po czym odcedzić napar.

Natomiast do przygotowania naparu z suszonych liści potrzebna jest łyżka suszu, którą zalewany szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Napar można pić trzy razy dziennie.

Ocet z pokrzywy

Jedną z najciekawszych receptur z wykorzystaniem liści pokrzywy jest przepis na ocet pokrzywowy. Może być on stosowany zewnętrznie w celu łagodzenia bólu reumatycznego, a także jako wcierka do skóry głowy oraz wewnętrznie. Wówczas spożywany jest on po rozcieńczeniu w wodzie w proporcjach łyżka octu na szklankę wody, przyjmowana dwa razy dziennie.

Do przygotowania octu z pokrzywy potrzebne jest świeże, posiekane ziele oraz ocet winny lub jabłkowy. Zalecane proporcje to 1 objętość ziela i 3 objętości octu. Taką mieszankę należy umieścić w wysokim słoju i dostawić na 7 dni w suchym, nienasłonecznionym miejscu. Po tym czasie ocet należy przecedzić i przechowywać w chłodnym miejscu, w zamkniętej butelce.

Macerat z pokrzywy

Macerat z pokrzywy to świetny kosmetyk wzmacniający włosy i ograniczający ich wypadanie, można go także aplikować na płytkę paznokciową.

Młode, świeże listki pokrzywy należy umieścić w szklanym naczyniu i zalać wybranym olejem tłoczonym na zimno — oliwą z oliwek, olejem lnianym, z pestek słonecznika, makadamia czy z pestek winogron. Mikstura powinna odstać przez 2 tygodnie, codziennie dobrze jest wstrząsnąć słoiczkiem. Potem należy odcedzić olej do ciemnej butelki.

Macerat można stosować jako wcierkę na skórę głowy, kosmetyk na końcówki włosów, a także odżywkę na łamliwą i osłabioną płytkę paznokciową. 

Syrop z pokrzywy i miodu na anemię

Sok z liści pokrzywy stanowi doskonałe źródło żelaza. Syrop na bazie soku z pokrzywy i miodu to szybki sposób na uzupełnienie poziomu tego pierwiastka w organizmie, idealny dla osób ze zdiagnozowaną anemią. 

Do przyrządzenia syropu potrzebny jest świeżo wyciskany sok z pokrzywy, który można uzyskać, korzystając z wyciskarki lub blendera. W tym drugim przypadku uzyskaną pulpę należy przecisnąć przez gazę.

Uzyskany sok z pokrzywy jest w dalszym etapie mieszany z miodem w proporcji 1 część soku na dwie części miodu. Dodatkowo można dodać kilka kropli propolisu. Zadziała on jako naturalny konserwant i wzmocni potencjał uodparniający syropu.

Taka mieszanka może być przechowywana w lodówce przez tydzień. Jeśli takie częste przygotowywanie świeżej porcji soku okaże się problematyczne, wówczas można użyć pasteryzowanego soku z pokrzywy, dostępnego w aptekach czy sklepach ziołowych. 

Nalewka z pokrzywy

Sięgając po pokrzywę, zazwyczaj wykorzystujemy jej liście — i tak będzie w poniższym przepisie na nalewkę. Ale można także wykorzystać korzeń pokrzywy, którego zbiory przypadają na jesień. 

Nalewkę z liści pokrzywy przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy wymieszać ze spirytusem w proporcji 3 objętości soku na 1 objętość alkoholu. Do smaku można dodać miód. Tak przygotowana nalewka powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu. Zalecane dawkowanie to 1-2 łyżeczki dziennie, najlepiej po rozcieńczeniu w niewielkiej ilości wody.

Nalewka z korzenia pokrzywy przygotowywana jest ze świeżych, oczyszczonych korzeni. Po drobnym posiekaniu należy je zalać spirytusem w proporcji 1:1, po czym odstawić w ciemnym, szklanym naczyniu na miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić. Optymalne dawkowanie to 2-3 razy dziennie po łyżeczce nalewki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

Przeciwzapalna maść z pokrzywy

W celu złagodzenia stanu zapalnego i bólu np. w przebiegu zapalenia stawów można sięgnąć po przygotowaną własnoręcznie maść pokrzywową. Oto potrzebne składniki:

  • 200 g suszonych lub świeżych liści pokrzywy
  • 400 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g wosku pszczelego
  • 50 g masła shea

Liście pokrzywy należy dodać do podgrzanego oleju, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Następnie należy odcedzić liście, a do uzyskanego oleju dodać masło shea i wosk, po czym podgrzewać do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.

Maść należy przelać do szklanego, zamykanego pojemniczka. Najlepiej jest przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu. Maść pokrzywowa może być aplikowana 2-3 razy dziennie.

Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze