Miód wrzosowy
Masa: 0,4 kg
nazywany jest prawdziwym "królem miodów" ze względu na trudności z jego pozyskaniem. Jest miodem o ciemnej rubinowej barwie, gorzkim ostrym smaku i naturalnym zapachu. Ceniony jest za swoje właściwości wśród których istotne znaczenia mają wysokie zawartości substancji antyoksydacyjnych, polifenoli oraz kwasu galusowego.
Inne zawarte w nim substancje to:
- kwas foliowy,
- kwas pantotenowy,
- kwas nikotynowy,
dodatkowo można w nim znaleźć:
- magnez,
- chlor,
- wapń,
- fosfor.
Miód wrzosowy często wybierają osoby szukające pomocy przy wielu przypadłościach wśród których można wymienić problemy z prostatą, układem pokarmowym, regulacją pracy jelit, stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.
Korzystne działanie miodu uzyskujemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące (powyżej 60ºC), ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.