PORADNIK

Badania krwi - co oznaczają skróty, jak je odczytać i interpretować?
Marek Skoczylas
0

Badania krwi - co oznaczają skróty, jak je odczytać i interpretować?

Morfologia: Układ czerwonokrwinkowy RBC HCT Hb (HGB) MCV MCH MCHC RDW-SD RDW-CV Rc (RET) Układ płytkowy: PLT MPV PDW LCR PCT Układ białokrwinkowy WBC (Leu) NEUT LYMPH MONO EO BASO IG NRBC NEUT%...
Czytaj więcej
Wiesiołek - zastosowanie oleju, przepis na napar i nalewkę z wiesiołka

Wiesiołek - zastosowanie oleju, przepis na napar i nalewkę z wiesiołka

Wiesiołek to roślina znana z wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Wynikają one przede wszystkim z wysokiej zawartości unikatowych kwasów tłuszczowych w nasionach rośliny. Tłoczony z nasion olej...
Czytaj więcej
Kolacja - co jeść, czego unikać, jaka jest najlepsza pora na kolację?
Marek Skoczylas
0

Kolacja - co jeść, czego unikać, jaka jest najlepsza pora na kolację?

Kolacja to jeden z trzech głównych posiłków. Narosło wokół niej wiele wątpliwości, zwłaszcza tych dotyczących tego, czy jeść kolację, czy lepiej z niej zrezygnować? A jeśli jeść — to o której...
Czytaj więcej
Imbir - przepisy lecznicze z imbirem w roli głównej
Marek Skoczylas
0

Imbir - przepisy lecznicze z imbirem w roli głównej

Kłącze imbiru o oryginalnym kształcie i charakterystycznym, ostrym smaku to bez wątpienia jedna z najzdrowszych przypraw. Jego unikatowe właściwości zdrowotne znane są już od tysięcy lat, a obecnie znajdują solidne podstawy naukowe dzięki licznym badaniom...
Czytaj więcej
Aronia - właściwości lecznicze, kiedy zbierać, dlaczego warto pić sok z aronii

Aronia - właściwości lecznicze, kiedy zbierać, dlaczego warto pić sok z aronii

Ponieważ choroby układu sercowo-naczyniowego dotyczą coraz większej grupy osób, rośnie zainteresowanie skutecznymi , naturalnymi metodami wspomagania krążenia . Jedną z najbardziej skutecznych...
Czytaj więcej
Topinambur. Jak go przygotować, korzyści zdrowotne i przepisy.
Marek Skoczylas
0

Topinambur. Jak go przygotować, korzyści zdrowotne i przepisy.

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina ozdobna o jadalnych bulwach. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością inuliny, sięgającą nawet 20 g/ 100 g. Jest to naturalny prebiotyk, czyli związek pobudzający wzrost fizjologicznej flory jelitowej.
Czytaj więcej
Zakwas z buraka - zrób na nim chleb
Marek Skoczylas
0

Zakwas z buraka - zrób na nim chleb

Diabetycy powinni regularnie monitorować poziom glukozy we krwi, aby ocenić skuteczność diety i leczenia, oraz dostosować dawki leków lub insuliny, jeśli to konieczne. Najpierw wyjaśnijmy kilka kluczowych pojęć związanych z pomiarem glukozy...
Czytaj więcej
Matka octowa - jak wygląda, kiedy powstaje, do czego ją wykorzystać?
Marek Skoczylas
0

Matka octowa - jak wygląda, kiedy powstaje, do czego ją wykorzystać?

Domowa produkcja octów zyskuje w ostatnich latach na popularności. I bardzo dobrze, gdyż jest to prosty sposób na wyczarowanie prozdrowotnego napoju. Proces produkcji octu wymaga zazwyczaj nieco...
Czytaj więcej
Post przerywany - na czym polega, co można jeść, co przerywa post?
Marek Skoczylas
0

Post przerywany - na czym polega, co można jeść, co przerywa post?

Co to jest post przerywany? Post przerywany Intermittent fasting to obecnie jeden z najpopularniejszych modeli żywienia. Tym, co wyróżnia go od wszystkich diet jest fakt, iż w przypadku IF brak...
Czytaj więcej
Chmiel - zaskakujące zastosowanie - zrób z niego ocet

Chmiel - zaskakujące zastosowanie - zrób z niego ocet

Pierwsze skojarzenie z chmielem zazwyczaj wiąże się z... piwem. Kolejna myśl dotyczy uspokajających właściwości chmielu, dzięki czemu stanowi on doskonałe remedium na ukojenie nerwów i wspomaganie...
Czytaj więcej