Aronia - właściwości lecznicze, kiedy zbierać, dlaczego warto pić sok z aronii
Ponieważ choroby układu sercowo-naczyniowego dotyczą coraz większej grupy osób, rośnie zainteresowanie skutecznymi, naturalnymi metodami wspomagania krążenia. Jedną z najbardziej skutecznych interwencji jest picie soku z granatu.
Wspomniane badanie kliniczne trwało aż trzy lata i polegało na podawaniu soku z granatu osobom ze znacznym zwężeniem tętnic szyjnych. Już po roku regularnego picia soku wykazano spektakularny efekt — grubość błony wewnętrznej zredukowana została aż o 30%. I to był maksymalny efekt, a kontynuowanie picia soku przez kolejne dwa lata pozwoliło utrzymać ten efekt.
Jest jednak jedno istotne ograniczenie, a jest nim cena soku z granatów czy suplementów z ekstraktem z tego owocu. Na szczęście jest proste rozwiązanie — z powodzeniem można zastąpić granaty naszym rodzimym owocem — aronią.
Przyjrzyjmy się bliżej aronii. Wielu z nas kojarzy się ona przede wszystkim z cierpkim smakiem, jednak warto spojrzeć na te owoce z perspektywy ich wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych.
Jakie witaminy ma aronia? Przede wszystkim obfituje w witaminę K1, która wspomaga procesy krzepnięcia. Ponadto niewielkie owoce skrywają w sobie mnóstwo witaminy C, żelaza, cynku, potasu i manganu. Podobnie jak wszystkie ciemne owoce, aronia zawiera ogromne ilości antyoksydantów, w tym polifenoli, które stanowią ogromne wsparcie w walce z wolnymi rodnikami.
Na co aronia jest dobra? Znając jej bogaty skład odżywczy, można bez wątpienia wskazać na aronię jako doskonały sposób na wzbogacenie diety w cenne witaminy i składniki odżywcze. Na pewno ogromne korzyści ze spożywania aronii odczują osoby ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Aronia pomaga zredukować ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na profil lipidowy, redukuje stany zapalne. Kolejną istotną korzyścią jest poprawa stanu naczyń krwionośnych oraz profilaktyka miażdżycy. Właśnie dlatego można z powodzeniem zastąpić sok z granatów aronią.
Zanim przedstawię szczegóły dotyczące tego, jak przygotować i spożywać sok z aronii, wspomnę jeszcze o innych właściwościach prozdrowotnych tych owoców. Otóż aronia wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, może redukować negatywny wpływ niektórych leków czy metali ciężkich na wątrobę.
Wśród prozdrowotnych właściwości aronii wymienić można ponadto wspomaganie pracy układu moczowego — podobnie jak żurawina, aronia może wspomóc profilaktykę i leczenie zakażeń dróg moczowych. Wspomina się także o przeciwnowotworowych właściwościach aronii, zwłaszcza w kontekście raka jelita grubego.
Czy aronia jest trująca? Owoce tej rośliny są jadalne i można je spożywać bez obaw. Unikać należy jednak spożywania liści czy łodyg, gdyż mogą one zawierać szkodliwy kwas pruski.
Pora zbioru owoców przypada na przełom sierpnia i września, choć dobrze jest poczekać nieco dłużej, gdyż wówczas owoce są bardziej dojrzałe i mniej cierpkie. Jak poznać, że owoce aronii są gotowe do spożycia? Po ich naciśnięciu są one miękkie i łatwo oddzielają się od szypułki, a smak jest słodki.
Sok z aronii można bez problemu kupić w sklepie. A ja polecam jeszcze lepsze rozwiązanie — gdy jest sezon, można kupić owoce w punkcie skupu lub bezpośrednio u rolnika. Kosztują grosze! A korzyści prozdrowotne wynikające z regularnego spożywania takiego soku są ogromne.
A teraz pora na praktyczną część — jak przygotować prozdrowotny sok z aronii? Owoce należy umyć pod bieżącą wodą i oderwać od ogonków, po czym wyciskany jest sok. Po wyciśnięciu soku z 25 kilogramów aronii należy dolać wody do objętości 70 litrów. Wtedy stężenie substancji czynnych będzie optymalne, a ich działanie najsilniejsze.
Można zatem przyjąć w dużym uproszczeniu proporcję 1 objętość soku do 2 objętości wody. Dlaczego podaję proporcje dla tak dużej ilości soku? Otóż powróćmy na moment do badania dotyczącego soku z granatu. Aby móc osiągnąć podobne efekty warto kontynuować kurację przez długi czas.
Dlatego proponuję przygotować zapas soku z aronii na cały rok. W okresie zbioru owoców można je nabyć po naprawdę niskiej cenie, a przygotowany sok wystarczy poddać pasteryzacji.
W celu pasteryzowania soku należy wyparzyć wszystkie naczynia, z którymi sok będzie miał kontakt (butelki, słoiki, nakrętki). Sok uzyskany z sokowirówki lub wyciskarki należy przecedzić, a następnie wlać do szklanych pojemniczków, po czym umieścić w garnku, którego dno wyścielone jest ściereczką.
W kolejnym kroku garnek wypełniany jest wodą do wysokości 3/4 butelek (słoików). Potem należy zagotować wodę w garnku ze słoikami, po czym gotować słoiki jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu. Tak zapasteryzowany sok może być spożywany przez cały rok.
Komentarze0Dodaj komentarz