Topinambur. Jak go przygotować, korzyści zdrowotne i przepisy.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina ozdobna o jadalnych bulwach. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością inuliny, sięgającą nawet 20 g/ 100 g. Jest to naturalny prebiotyk, czyli związek pobudzający wzrost fizjologicznej flory jelitowej.
Po topinambur mogą zatem sięgać osoby z dysbiozą jelit, a także każdy, kto sięga po probiotyki — wówczas spożywanie naturalnego prebiotyku zwiększa efektywność takiej suplementacji. Ponieważ inulina jest jedną z frakcji błonnika, przyczynia się ona do normalizacji poziomu glukozy i lipidów we krwi, ponadto usprawnia procesy trawienne.
Topinambur zawiera także sporo potasu i wapnia, a także żelazo, witaminę C i witaminę A. Dzięki wysokiej zawartości związków odżywczych i licznym właściwościom prozdrowotnym, bez wątpienia zasługuje on na miano superfood. A możliwość wykorzystania go w kuchni na wiele sposobów (chipsy puree, sałatki, zupy i desery) powinna skłonić do włączenia topinamburu na stałe do codziennej diety.
Jak przygotować topinambur?
- Dokładnie umyj bulwy, najlepiej szczotką. Nie trzeba ich obierać, ale upewnij się, że usunąłeś wszelkie zabrudzenia.
- Jeśli chcesz zapobiec brązowieniu, zanurz topinambur w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Sposoby podania:
- Na surowo: można go jeść jak marchewkę – posiekany lub starty świetnie pasuje do sałatek i surówek.
- Gotowanie: topinambur można gotować na parze lub w wodzie (10-15 minut). Świetnie sprawdzi się w zupach, jako alternatywa dla ziemniaków.
- Pieczenie: pokrój bulwy na kawałki, skrop oliwą, posól i piecz w temperaturze 175°C przez 35-45 minut, aż będą miękkie. Możesz podać je z intensywnym dipem – oliwa, ocet, czosnek i anchois (można je zastąpić oliwkami lub marynowanymi pieczarkami) – do maczania upieczonych topinamburów.
- Kiszenie: to doskonały sposób na długotrwałe zachowanie jego chrupkości i czerpanie z korzyści zdrowotnych przez cały rok.
Korzyści topinamburu
Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, w tym witaminy C, żelaza i potasu.
- Zdrowie jelit: Topinambur jest bogaty w inulinę – błonnik prebiotyczny, który wspiera rozwój dobrych bakterii jelitowych i pomaga zachować równowagę mikrobiomu.
- Serce i krążenie: Zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a błonnik wspiera równowagę lipidową, co korzystnie wpływa na zdrowie serca.
- Energia i odporność: Dzięki dużej ilości żelaza, topinambur pomaga zwiększyć energię i wspierać układ odpornościowy. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub odchudzającej, a także osób z anemią z niedoboru żelaza.
- Regulacja cukru: Inulina zawarta w topinamburze stabilizuje poziom glukozy, co wpływa na lepsze samopoczucie, koncentrację i równowagę emocjonalną.
Surówka z topinamburu
Składniki: |
2 bulwy topinamburu (ok. 200 g) |
3 marchewki (ok. 250 g) |
1 jabłko (ok. 150 g) |
Sok z 1 cytryny (ok. 40 ml) |
3 łyżki nasion słonecznika (ok. 30 g) |
3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 45 ml) |
1 łyżka miodu (ok. 20 g) |
Sól i pieprz do smaku |
Przygotowanie:
|
Frytki z topinamburu
Składniki |
500 g topinamburu |
2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 30 ml) |
1 łyżeczka słodkiej papryki (ok. 3 g) |
1 łyżeczka ziół prowansalskich (ok. 2 g) |
Sól i pieprz do smaku |
Przygotowanie:
Gotowe frytki z topinambura świetnie sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. |
Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy
Składniki |
2 bulwy topinamburu (ok. 200 g) |
½ cebuli (ok. 50 g) |
1 mała pietruszka (ok. 100 g) |
¼ selera (ok. 100 g) |
Mały kawałek pora (ok. 50 g) |
4 łyżki ciecierzycy ugotowanej lub ze słoika (ok. 60 g) |
1 litr bulionu warzywnego |
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 15 ml) |
2 liście laurowe |
2-3 kulki ziela angielskiego |
Sól i pieprz do smaku |
Opcjonalnie: pokruszone orzechy włoskie i pełnoziarniste grzanki do podania |
Przygotowanie:
|
Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz