Imbir - przepisy lecznicze z imbirem w roli głównej
Kłącze imbiru o oryginalnym kształcie i charakterystycznym, ostrym smaku to bez wątpienia jedna z najzdrowszych przypraw. Jego unikatowe właściwości zdrowotne znane są już od tysięcy lat, a obecnie znajdują solidne podstawy naukowe dzięki licznym badaniom.
Imbir wyróżnia się wysoką zawartością licznych związków aktywnych, w tym:
- gingerolu
- borneolu
- kamfenu
- zingeronu
- geraniolu
- witamin z grupy B
- składników mineralnych (cynku, żelaza, miedzi, wapnia, magnezu)
- olejków eterycznych
Dzięki nim imbir wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, porównywalne z działaniem popularnej aspiryny. Kłącze imbiru może być stosowane w celu łagodzenia dolegliwości bólowych, np. w przebiegu migren. Wspomaga walkę z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Wśród kolejnych udowodnionych naukowo właściwości imbiru wymienić można wspomaganie pamięci i koncentracji na drodze poprawy krążenia mózgowego krwi, a także normalizację poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
Poza wykorzystaniem imbiru jako przyprawy dodawanej do wielu potraw zachęcam do wypróbowania poniższych propozycji.
Kąpiel imbirowa
Do przygotowania rozgrzewającej kąpieli potrzebujemy pół szklanki startego świeżego kłącza imbiru. Należy dodać go do 2 litrów wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem bez gotowania przez 30 minut. Po tym czasie odwar wystarczy przecedzić i dodać do ciepłej kąpieli.
Inna propozycja przygotowania gorącej kąpieli to wzbogacenie wody o dodatek trzech łyżek mielonego imbiru oraz połowy szklanki soli morskiej z kilkoma kroplami ulubionego olejku eterycznego.
A rozgrzewającą kąpiel stóp można przygotować, zalewając 70 g pokrojonego w cienkie plasterki imbiru odpowiednią ilością gorącej wody i pozostawiając na 5 minut. Potem wystarczy zanurzyć stopy w tak przygotowanej kąpieli.
Orzeźwiająca woda imbirowa
Dodatek imbiru to jedna z bardzo smacznych i zdrowych propozycji na domową wodę smakową. Można pić ją na czczo w celu pobudzenia metabolizmu, a także popijać w ciągu dni. Do przygotowania wody imbirowej potrzebne są następujące składniki:
- litr wody
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- opcjonalnie do smaku: miód, sok z cytryny, cynamon, trawa cytrynowa
Obrany i starty korzeń imbiru należy gotować przez kwadrans, po czym odcedzić i przestudzić. Wodę imbirową można wzbogacić o dodatek ulubionych dodatków smakowych.
Imbirowa herbatka na przeziębienie
Gdy pojawią się pierwsze objawy infekcji, warto wzmocnić naturalną odporność organizmu, pijąc regularnie napar z imbiru i lukrecji. W celu wykonania herbatki potrzebne są następujące składniki:
- mały kawałek imbiru
- 5 g ciętego korzenia lukrecji (u osób z nadciśnieniem można zastąpić lukrecję 3-5 goździkami)
- kilka listków bazylii
- opcjonalnie miód
Wszystkie składniki należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut.
Kolejna propozycja naparu wspomagającego leczenie infekcji to herbatka imbirowo-lipowa. Łyżkę kwiatu lipy, dwa plasterki cytryny i 4 cm pokrojonego w plastry korzenia imbiru należy zalać szklanką wrzątku, po czym zaparzać pod przykryciem przez 10 minut.
Shot imbirowy z kurkumą
Dla osób ceniących sobie szybkie rozwiązania idealną opcją jest łatwy w przygotowaniu shot imbirowy. W jego niewielkiej objętości znaleźć można moc antyoksydantów. Wystarczy wymieszać 100 ml wody z 30 ml soku z cytryny, 10 g mielonego imbiru, 10 g kurkumy oraz odrobiny miodu.
Syrop imbirowy
W okresie jesienno-zimowym dobrze jest wzmocnić odporność. Skuteczną profilaktykę infekcji i wspomaganie ich leczenia zapewnia syrop na bazie imbiru i czosnku. Oto potrzebne składniki:
Składniki: |
1 łyżka startego korzenia imbiru |
1 główka czosnku (przeciśnięta przez praskę) |
8 łyżek miodu |
sok z jednej cytryny |
1 szklanka wody |
Przygotowanie: 1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: starty imbir, przeciśnięty czosnek, miód, sok z cytryny oraz wodę. 2. Przełóż mieszankę do zamkniętego naczynia. 3. Pozostaw na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się połączyły. 4. Po upływie czasu możesz spożywać syrop. Zalecane dawkowanie: 1 łyżka trzy razy dziennie. |
Nalewka imbirowa
Nalewka z imbiru to naturalny środek wzmacniający odporność, łagodzący stany zapalne i dolegliwości bólowe.
Składniki: |
300 g świeżego korzenia imbiru |
4 cytryny |
10 łyżek miodu |
2 łyżeczki mielonego kardamonu |
1 litr wody |
1 litr spirytusu |
Przygotowanie: 1. Wyciśnij sok z cytryn. 3. W dużym słoju umieść sok, kardamon, miód oraz pokrojony w plasterki korzeń imbiru. 4. Zalej całość wodą wymieszaną ze spirytusem. 5. Dokładnie zamknij słoik i zamieszaj zawartość. 6. Odstaw w zacienione miejsce na dwa miesiące, mieszając od czasu do czasu. Po upływie czasu: Przecedź nalewkę przez gazę, aby usunąć stałe składniki. Zalecane dawkowanie: 50 ml dziennie. |
Wcierka imbirowa na wypadanie włosów
Składniki: |
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego |
2 krople olejku z imbiru |
Przygotowanie: 1. W małej misce wymieszaj olej kokosowy z olejkiem z imbiru. 2. Przygotowaną wcierkę wetrzyj w skórę głowy, masując delikatnie. 3. Pozostaw wcierkę na 30 minut. 4. Po upływie czasu umyj głowę jak zwykle. Zalecenia: Zabieg można powtarzać raz w tygodniu, aby zahamować wypadanie włosów i pobudzić ich wzrost. |
Rozjaśniająca maseczka z imbirem
Składniki: |
1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżego startego korzenia |
½ łyżeczki miodu |
Odrobina wody |
Przygotowanie: 1. W małej misce wymieszaj mielony imbir (lub starty korzeń) z miodem. 2. Dodawaj stopniowo odrobinę wody, aż uzyskasz gładką pastę. 3. Nałóż maseczkę na oczyszczoną skórę twarzy. 4. Pozostaw na skórze przez 15 minut. 5. Zmyj chłodną wodą. Zalecenia: Stosuj maseczkę 2 razy w tygodniu, aby poprawić wygląd cery z przebarwieniami i trądzikiem. |
Imbirowa maść przeciwbólowa
Imbir słynie ze swoich właściwości przeciwbólowych, dlatego aż się prosi, aby na bazie tej rośliny przygotować naturalną maść przeciwbólową.
Składniki: |
Kłącze imbiru o długości kilku cm (pokrojone w cienkie plasterki) |
3 pałeczki cynamonu (rozgniecione) |
110 ml oleju roślinnego tłoczonego na zimno |
10 g lanoliny |
3-4 g wosku pszczelego |
Przygotowanie: 1. W niewielkim garnuszku umieść pokrojony imbir, rozgniecione laseczki cynamonu, lanolinę oraz olej roślinny. 2. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Po upływie czasu delikatnie przestudź, a następnie przecedź przez drobne sitko, aby usunąć stałe składniki. 4. Do przestudzonego płynu dodaj wosk pszczeli i dokładnie wymieszaj. 5. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zastosowanie: Maść imbirową możesz stosować w przypadku bólu głowy lub mięśni. |
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz