PORADNIK

Soplówka jeżowata - zaskoczą Cię jej właściwości
Marek Skoczylas
0

Soplówka jeżowata - zaskoczą Cię jej właściwości

Soplówka jeżowata (Lion’s Mane) to wyjątkowy grzyb o licznych właściwościach prozdrowotnych. Naturalnie występuje w Azji, Ameryce Północnej i Europie, w tym- w Polsce. Jednak w naszym kraju trudno...
Czytaj więcej
Zamień ważenie na pomiary obwodu pasa
Marek Skoczylas
0

Zamień ważenie na pomiary obwodu pasa

Wiele osób uznaje, że pomiar masy ciała jest najlepszą metodą oceny jakości sylwetki. Jednak nie jest to metoda pozbawiona ograniczeń. Zarówno zwykły pomiar masy ciała, jak i wyliczenie wskaźnika...
Czytaj więcej
Intrakt z hortensji - sposób na choroby z autoagresji

Intrakt z hortensji - sposób na choroby z autoagresji

Pora na część praktyczną, dotyczącą przygotowania intraktu oraz naparu z hortensji. Jest jeszcze jeden sposób na przygotowanie nalewki hortensji z alkoholem. Należy umieścić zmielony korzeń...
Czytaj więcej
Anemia - badania krwi, które musisz wykonać
Marek Skoczylas
0

Anemia - badania krwi, które musisz wykonać

Anemia jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń hematologicznych. Co nasuwa podejrzenie, że pojawiła się anemia? Objawy są dość charakterystyczne i mogą występować pojedynczo lub w...
Czytaj więcej
Jak skutecznie łagodzić objawy dny moczanowej (podagry)?
Marek Skoczylas
0

Jak skutecznie łagodzić objawy dny moczanowej (podagry)?

Dna moczanowa to stan zapalny stawów, wynikający z odkładania się kryształów kwasu moczowego. Poza stawami kwas moczowy może kumulować się także w obrębie nerek oraz tkanek miękkich.
Czytaj więcej
Błonnik - co to jest i dlaczego jest tak ważny?
Marek Skoczylas
0

Błonnik - co to jest i dlaczego jest tak ważny?

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to jeden ze składników pokarmowych, które codziennie powinniśmy dostarczyć wraz z dietą. W czym pomaga błonnik? Znajduje on zastosowanie w profilaktyce nadwagi...
Czytaj więcej
Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie?
Marek Skoczylas
0

Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie?

Według różnych źródeł codziennie powinniśmy spożywać około 35-60 g błonnika (włókna pokarmowego). Aby zapewnić optymalną podaż błonnika, wskazane jest wzbogacenie każdego posiłku w naturalne...
Czytaj więcej
Najlepsze źródła błonnika w diecie
Marek Skoczylas
0

Najlepsze źródła błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy to pozostałości komórek roślinnych, które dostarczamy organizmowi wraz z produktami pochodzenia roślinnego. Błonnik jest zatem kompozycją wielu polimerów składających się z...
Czytaj więcej
Błonnik a zdrowie jelit
Marek Skoczylas
0

Błonnik a zdrowie jelit

Błonnik to jeden z tych składników pokarmowych, które mają największy wpływ na zdrowie jelit. Zbyt niskie spożycie włókna pokarmowego skutkuje zaburzeniami flory jelitowej, sprzyja powstawaniu...
Czytaj więcej
Błonnik a cukrzyca - musisz to wiedzieć!
Marek Skoczylas
0

Błonnik a cukrzyca - musisz to wiedzieć!

Błonnik to składnik pokarmowy, który powinien znaleźć się w diecie osób z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak insulinooporność, hipoglikemia reaktywna, stan...
Czytaj więcej