Aloes - niezbędny w domowej apteczce

Aloes - niezbędny w domowej apteczce
0

Aloes do powszechnie występująca w wielu domach roślina ozdobna. Tym, co wyróżnia ją na tle innych roślin doniczkowych to wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Aloes to skarbnica witamin i składników mineralnych, w tym:

  • witamin z grupy B
  • witamin A i E
  • witaminy C
  • wapnia, magnezu, miedzi, cynku i potasu

Ponadto mięsiste liście aloesu skrywają w sobie liczne enzymy, antrachinony, sterydy roślinne, aminokwasy i kwas salicylowy. To ich obecności aloes zawdzięcza liczne właściwości prozdrowotne.

Aloes można z powodzeniem stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Jego aplikacja na skórę wspomaga gojenie ran, miejsc po ugryzieniu owada, odleżyn czy stanów zapalnych. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej. 

Wystarczy przeciąć liść aloesu wzdłuż i przyłożyć do problematycznego miejsca na skórze.

Aloes stosowany doustnie doskonale wspomaga układ odpornościowy, poprawia pracę układu trawiennego, może łagodzić stany zapalne. Ponadto aloesowi przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe.

Z tą rośliną powinny zaprzyjaźnić się także osoby, którym zależy na skutecznej profilaktyce cukrzycy, gdyż aloes ułatwia normalizowanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.

W sklepach znaleźć można liczne produkty na bazie aloesu, ja zachęcam natomiast do samodzielnego przygotowania soku z aloesu.

Pierwszym krokiem jest usunięcie skórki. Potem należy pozbyć się aloiny, czyli ciemnożółtej substancji zlokalizowanej między skórką a żelem aloesowym. Należy wymoczyć aloes pozbawiony skórki w wodzie przez kilka minut i odlać wodę.

Następnie należy zmiksować żel aloesowy z wodą i przelać przez sitko. Tak przygotowany sok przechowywać w lodówce przez tydzień.

Doskonałym naturalnym konserwantem, gwarantującym jeszcze dłuższą przydatność do spożycia soku jest miód i witamina C, dlatego dobrze jest dodać odrobinę miodu i soku z cytryny.

Smak soku aloesowego można wzbogacić o dodatki — sok z pomarańczy, limonkę, sok ananasowy. Optymalna dawka soku to 2-3 łyżeczki dziennie.

Na koniec wspomnę jeszcze o ograniczeniach dotyczących wykorzystania aloesu. Roślina ta może nasilać działanie hipoglikemizujące leków doustnych oraz insuliny, zatem kwestię ich łącznego stosowania należy skonsultować z lekarzem. Kolejne interakcje dotyczą furosemidu i zwiększonego ryzyka niedoboru potasu.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144722/

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze