Migdałowe ciasto bezglutenowe z jabłkami
0
Składniki: |
160 g mąki migdałowej |
1 jabłko |
4 jajka |
70 g miodu wielokwiatowego |
50 g płatków migdałowych |
1 laska prawdziwej wanilii |
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i aluminium |
1 łyżeczka soku z cytryny |
Przyprawy: |
szczypta soli |
1 łyżeczka cynamonu |
Przygotowanie:
- Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek
- Do żółtek dodajemy miód i ziarna z laski wanilii. Ubijamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Do ubitej masy dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i łyżeczkę soku z cytryny.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Do masy z żółtek dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając po każdej łyżce.
- Blachę (20x20 cm) wykładamy pergaminem i wlewamy masę.
- Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Następnie posypujemy cynamonem i płatkami migdałów.
- Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.
Smacznego!
Cały odcinek znajduje się również na YouTube:
Komentarze0Dodaj komentarz