Migdałowe ciasto bezglutenowe z jabłkami

Migdałowe ciasto bezglutenowe z jabłkami

Składniki:

160 g mąki migdałowej

1 jabłko
4 jajka
70 g miodu wielokwiatowego
50 g płatków migdałowych
1 laska prawdziwej wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu i aluminium
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy:
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek
  • Do żółtek dodajemy miód i ziarna z laski wanilii. Ubijamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Do ubitej masy dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i łyżeczkę soku z cytryny.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  • Do masy z żółtek dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając po każdej łyżce.
  • Blachę (20x20 cm) wykładamy pergaminem i wlewamy masę.
  • Na wierzchu układamy obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Następnie posypujemy cynamonem i płatkami migdałów.
  • Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.

Smacznego!
 

    Zobacz nagranie inne przepisy: 

    ​​​

     

    Powrót

    Komentarze0
    Dodaj komentarz

    Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze