Ocet z owoców czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie.

Ocet z owoców czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie.

Czarny bez to szybko rosnący krzew liściasty o cienkich łodygach, który kwitnie od późnej wiosny do wczesnego lata. Czarny bez pokrywa się dużymi, kremowobiałymi baldachami drobnych kwiatów. Jesienią kwiaty przekształcają się w małe, ciemnofioletowe owoce zebrane w zwisające grona. I to właśnie z tych dojrzałych owoców przygotowuje się ocet.

Jak samodzielnie przygotować ocet z owoców czarnego bzu?

Potrzebujemy:

  • 350 g dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 240 g cukru (szklanka)

Przygotowanie: 

  1. Należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć jagody czarnego bzu, a następnie wyjąć je z baldachów (widelec jest tutaj przydatnym narzędziem).
  2. Do octu używamy tylko ciemnofioletowych, dojrzałych jagód — usuwamy łodygi i wszelkie zielone, niedojrzałe jagody.
  3. Gotowe owoce przekładamy do wyparzonego i wypłukanego szklanego słoika i zalewamy octem jabłkowym.
  4. Pojemnik przykrywamy i czekamy 5 dni (mieszając dwa razy dziennie).
  5. Po upływie 5 dni odcedzamy. Z tych proporcji powinno wyjść około 750 ml octu z owoców bzu czarnego.
  6. Powstały ocet wlewamy do garnka i dodajemy cukier (im mniej dodamy cukru, tym uzyskamy ostrzejszy, bardziej octowy efekt końcowy). Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu i stopniowo doprowadzamy do wrzenia — delikatnie mieszając, aby cukier się rozpuścił.  
  7. Wlewamy ocet do sterylnych, wyparzonych słoików lub butelek. Przechowujemy w temperaturze nieprzekraczającej 23 stopnie, najlepiej w zaciemnionym miejscu.

Wiemy już, jak przygotować samodzielnie ocet z owoców czarnego bzu, teraz pora dowiedzieć się, jak go dawkować.

Ocet nierozcieńczony może podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego, konieczne jest zatem jego rozcieńczenie. Optymalne proporcje to 5 ml octu jabłkowego (łyżeczka) na szklankę wody. Najlepiej nie przekraczać ilości 30 ml octu dziennie.

Miksturę warto wypić na 25-30 minut przed posiłkiem.

Osoby z nadkwasotą żołądka powinny stosować go ostrożniej. W przypadku bólu gardła lub dolegliwości dróg oddechowych warto stosować płukanki z octu w proporcjach 3 łyżki octu na szklankę wody. Można go także dodawać do inhalacji (kilka kropel).

Ocet może być również stosowany jako kosmetyk. Świetnie sprawdzi się jako płukanka do włosów — szczególnie farbowanych. Pomaga równoważyć poziom pH skóry i wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy czy egzemy.

Owoce czarnego bzu są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają nasz układ odpornościowy i ogólne samopoczucie. Korzyści zdrowotne czarnego bzu obejmują:

  • Wsparcie odporności: Owoce czarnego bzu są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed przeziębieniami i grypą.
  • Właściwości przeciwzapalne: Owoce czarnego bzu zawierają flawonoidy, które zwalczają stany zapalne, dzięki czemu są korzystne w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy.
  • Działanie przeciwwirusowe i antyoksydacyjne: Antocyjany obecne w owocach bzu czarnego mają właściwości przeciwwirusowe, które mogą skrócić czas trwania przeziębienia i grypy.
  • Działanie przeciwbakteryjne: Kwasy fenolowe i flawonoidy skutecznie zwalczają bakterie E.coli, Pseudomonas, Klebsiella, Enterococcus oraz Staphylococcus.
  • Normalizacja poziomu glukozy we krwi: Antocyjany ograniczają przyswajanie glukozy z przewodu pokarmowego. 
  • Zdrowie serca: Antyoksydanty zawarte w owocach bzu czarnego mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić zdrowie serca.

Oto link do opracowania naukowego:

https://www.mdpi.com/2227-9717/10/11/2288

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze