Głóg. Naturalny skarb na serce i układ nerwowy.
Głóg to roślina słynąca z niezwykle korzystnego wpływu na serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Z racji wysokiej zawartości antyoksydantów, głóg wykazuje działanie przeciwzapalne. Może łagodzić dolegliwości bólowe towarzyszące niestrawności czy miesiączce, gdyż działa rozkurczowo.
Głóg to roślina występująca powszechnie w Polsce. Jej kwiatostany i owoce mogą być wykorzystane w celach leczniczych. Zarówno kwiaty, jak i owoce mają podobną zawartość związków, aktywnych, w tym flawonoidów, saponin, tanin, pektyn, antocyjanidyn, kwasów tłuszczowych oraz witaminy C.
Głóg określany jest mianem rośliny kardiotonizującej, gdyż doskonale normalizuje pracę układu sercowo-naczyniowego. Roślina ta umożliwia redukcję ciśnienia tętniczego, normalizuje wartość parametrów lipidowych krwi, usprawnia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.
Głóg może zwiększyć tolerancję na wysiłek, zatem mogą sięgać po niego sportowcy. Z racji wysokiej zawartości antyoksydantów, głóg wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
Działanie przeciwzapalne sprowadza się przede wszystkim do zmniejszenia syntezy prostaglandyn, histaminy i leukotrienów, czyli związków prozapalnych.
Ponieważ głóg wykazuje działanie rozkurczowe, może być stosowany w celu łagodzenia bólu miesiączkowego. Ponadto z rozkurczowych właściwości głogu mogą skorzystać także astmatycy.
Wśród korzyści wynikających ze spożywania głogu można wymienić także wspomaganie trawienia, ułatwianie zasypiania oraz działanie przeciwbakteryjne.
Kwiaty głogu można zbierać w maju i w czerwcu, natomiast najlepszy czas na zbiór owoców to wrzesień i październik.
Aby wysuszyć kwiatostany głogu, należy rozłożyć je równomiernie na płaskiej powierzchni i suszyć na słońcu, w temperaturze do 30 stopni. Z kolei suszenie owoców głogu wymaga poddania ich temperaturze około 30 stopni, pod koniec zwiększając ją do 50 stopni.
A oto kilka ciekawych receptur z wykorzystaniem kwiatostanów i owoców głogu.
Napar z owoców głogu
Do przyrządzenia naparu wykorzystać można suszone owoce głogu. 2 łyżeczki takich owoców należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 20 minut. Tak przyrządzony napar stanowi jedną porcję, a w ciągu dnia można wypić do 2 porcji.
Napar z kwiatów głogu
Aby przygotować napar z kwiatów, należy zalać łyżeczkę suszonych kwiatostanów (samych lub z domieszką liści) szklanką wrzątku. Napar powinien zaparzać się pod przykryciem przez 15-20 minut. Zalecane dawkowanie to 2-3 szklanki naparu dziennie.
Nalewka z głogu (głogówka)
Nalewka z głogu na bazie miodu przygotowywana jest ze świeżych owoców. Oto potrzebne składniki:
- kilogram świeżych owoców głogu
- 0,5 l spirytusu 95%
- 2 szklanki wody
- 200 g miodu
Umyte owoce należy umieścić w słoju, zalać spirytusem i dodać miód rozpuszczony w wodzie. Całość należy zamknąć w słoju i odstawić w chłodne, zacienione miejsce na 4 miesiące.
Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować całość przez gazę, odciskając owoce. Tak przygotowana nalewką może być przechowywana w ciemnej butelce przez okres 6 miesięcy. Zalecane dawkowanie to około 20 ml dziennie.
Intrakt z głogu
Intrakt to najbardziej stężona receptura, którą można przygotować ze świeżych owoców lub kwiatów głogu. 100 g świeżego surowca należy zalać 500 g gorącego alkoholu 40%, po czym odstawić na minimum dwa tygodnie w zamkniętym słoju.
Po upływie tego czasu wystarczy przecedzić i dodać do smaku odrobinę miodu. Zalecane dawkowanie to łyżka zażywana 1-2 razy dziennie przez okres 3 miesięcy.
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Komentarze0Dodaj komentarz