Złote mleko na bolące stawy + sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu

Złote mleko na bolące stawy + sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu
0

Przepis na złote mleko na bolące stawy

Składniki (na 1 porcję):

250 ml mleka (np. krowiego, migdałowego lub owsianego)

2 g cynamonu (około 1 płaska łyżeczka)
3 g kurkumy (około 1,5 łyżeczki)
Szczypta czarnego pieprzu (dla lepszego wchłaniania kurkuminy)
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki masła klarowanego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Podgrzewanie mleka

  • Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia-mleko powinno być gorące, ale nie wrzące.

Dodanie przypraw:

  • Do mleka dodaj kurkumę, cynamon oraz szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby przyprawy dobrze się rozpuściły.

Dodanie tłuszczu (opcjonalnie):

  • Jeśli używasz masła klarowanego dodaj je w tym momencie. Dzięki temu napój będzie bardziej kremowy i odżywczy. Tłuszcz pomoże wchłaniać się cynamonowi.

Dodanie miodu:

  • Gdy mleko jest już dobrze podgrzane i przyprawy się połączyły, zdejmij rondel z ognia dodaj miód. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. (Nie gotuj miodu, aby zachować jego właściwości zdrowotne).

Serwowanie:

  • Przelej złote mleko do ulubionego kubka. Możesz udekorować powierzchnię szczyptą cynamonu lub kurkumy.

Uwagi:

Napój można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do 2 dni - przed podaniem wystarczy podgrzać.

Sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu

Składniki (na 2 porcje):

100 g komosy ryżowej (quinoa)

1/2 łyżeczki cynamonu
1 średnie jabłko (najlepiej słodkie, np. gala lub fuji)
1 mała marchewka
2 garście mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:

Gotowanie komosy ryżowej

  • Przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, aby usunąć goryczkę. Ugotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej w proporcji 1:2- jedna część komosy na dwie części wody). Gdy komosa się ugotuje i będzie miękka, dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie składników 

  • Jabłko pokrój w cienkie plasterki lub małe kostki.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Orzechy włoskie lekko podpraż na suchej patelni, aby wydobyć ich aromat.

Sos

  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

Mieszanie sałatki

  • W dużej misce połącz ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, mieszankę sałat, jabłko, marchewkę, rodzynki oraz orzechy włoskie. Polej wszystko przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Podanie

  • Sałatkę przełóż na talerze i opcjonalnie udekoruj dodatkową szczyptą cynamonu na wierzchu.

Wskazówka:

Sałatkę można podawać jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub w połączeniu z gotowanym kurczakiem czy serem feta, jeśli chcesz wzbogacić ją o dodatkowe białko.

Pobierz darmowego e-booka o diecie śródziemnomorskiej:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zachęcam również do zapoznania się z filmem:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze