Złote mleko na bolące stawy + sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu
Przepis na złote mleko na bolące stawy
Składniki (na 1 porcję): |
250 ml mleka (np. krowiego, migdałowego lub owsianego) |
2 g cynamonu (około 1 płaska łyżeczka) |
3 g kurkumy (około 1,5 łyżeczki) |
Szczypta czarnego pieprzu (dla lepszego wchłaniania kurkuminy) |
1 łyżeczka miodu |
1/2 łyżeczki masła klarowanego (opcjonalnie) |
Sposób przygotowania: |
Podgrzewanie mleka - Wlej mleko do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia-mleko powinno być gorące, ale nie wrzące.
Dodanie przypraw: - Do mleka dodaj kurkumę, cynamon oraz szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby przyprawy dobrze się rozpuściły.
Dodanie tłuszczu (opcjonalnie): - Jeśli używasz masła klarowanego dodaj je w tym momencie. Dzięki temu napój będzie bardziej kremowy i odżywczy. Tłuszcz pomoże wchłaniać się cynamonowi.
Dodanie miodu: - Gdy mleko jest już dobrze podgrzane i przyprawy się połączyły, zdejmij rondel z ognia dodaj miód. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. (Nie gotuj miodu, aby zachować jego właściwości zdrowotne).
Serwowanie: - Przelej złote mleko do ulubionego kubka. Możesz udekorować powierzchnię szczyptą cynamonu lub kurkumy.
|
Uwagi:
Napój można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do 2 dni - przed podaniem wystarczy podgrzać.
Sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu
Składniki (na 2 porcje): |
100 g komosy ryżowej (quinoa) |
1/2 łyżeczki cynamonu |
1 średnie jabłko (najlepiej słodkie, np. gala lub fuji) |
1 mała marchewka |
2 garście mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby) |
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich |
2 łyżki rodzynek |
2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
Szczypta soli i pieprzu do smaku |
Przygotowanie: |
Gotowanie komosy ryżowej - Przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, aby usunąć goryczkę. Ugotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej w proporcji 1:2- jedna część komosy na dwie części wody). Gdy komosa się ugotuje i będzie miękka, dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie składników - Jabłko pokrój w cienkie plasterki lub małe kostki.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy włoskie lekko podpraż na suchej patelni, aby wydobyć ich aromat.
Sos - W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Mieszanie sałatki - W dużej misce połącz ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, mieszankę sałat, jabłko, marchewkę, rodzynki oraz orzechy włoskie. Polej wszystko przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
Podanie - Sałatkę przełóż na talerze i opcjonalnie udekoruj dodatkową szczyptą cynamonu na wierzchu.
|
Wskazówka:
Sałatkę można podawać jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub w połączeniu z gotowanym kurczakiem czy serem feta, jeśli chcesz wzbogacić ją o dodatkowe białko.
Pobierz darmowego e-booka o diecie śródziemnomorskiej:
Zachęcam również do zapoznania się z filmem:
Komentarze0Dodaj komentarz