Złote mleko na bolące stawy + sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu

Cynamon to przyprawa powszechnie goszcząca w kuchni. Poza doskonałym aromatem wyróżnia się on licznymi właściwościami zdrowotnymi. Tym, co jest najbardziej charakterystyczne dla cynamonu, jest jego silne działanie przeciwzapalne.
Wynika ono z wysokiej zawartości licznych antyoksydantów, które mogą skutecznie neutralizować wolne rodniki. A to tylko jedna z wielu właściwości prozdrowotnych cynamonu, gdyż przyprawa ta wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanowo-lipidową, ponadto może łagodzić dolegliwości bólowe.
W celu zwiększenia potencjału zdrowotnego cynamonu można połączyć go z innymi zdrowymi składnikami. Jakie kombinacje są szczególnie polecane?
Jednym z takich skutecznych połączeń jest kombinacja cynamonu z chromem. Dzięki takiemu połączeniu możliwe jest bardzo skuteczne redukowanie poziomu glukozy we krwi.
Sam cynamon pozwala w zauważalny sposób obniżyć glikemię, podobne efekty można uzyskać, suplementując chrom. Pierwiastek ten poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny, dzięki czemu ten hormon wydzielany przez trzustkę może jeszcze efektywniej obniżać poziom glukozy.
Połączenie cynamonu z chromem podyktowane jest zatem ich synergistycznym działaniem. Dzięki temu możliwe jest kompleksowe redukowanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej: zarówno hiperglikemii, jak i insulinooporności.
Kolejne polecane połączenie to cynamon i komosa ryżowa. Każdy z tych składników wykazuje korzystny wpływ na poziom trójglicerydów, a ich połączenie jest jeszcze bardziej skuteczne.
Redukcja trójglicerydów przez komosę jest możliwa dzięki zawartości błonnika, który ogranicza wchłanianie lipidów z przewodu pokarmowego. Dodatkowo komosa stanowi świetne źródło białka, w tym białek wiążących kwasy żółciowe, co także przekłada się na ograniczone wchłanianie lipidów. A jako bogate źródło witamin z grupy B, komosa ryżowa reguluje przemiany metaboliczne lipidów, co także kształtuje ich poziom we krwi.
Cynamon także stanowi doskonałe wsparcie w walce z hipertriglycerydemią, gdyż zawiera mnóstwo polifenoli. Połączenie tej przyprawy z komosą to podwójna broń w walce z wysokim poziomem trójglicerydów i sposób na zredukowanie ryzyka sercowo-naczyniowego.
Osoby dotknięte stanem zapalnym i dolegliwościami bólowymi powinny sięgać po cynamon i kurkumę. Każda z tych przypraw to prawdziwa bomba antyoksydacyjna, stanowiąca ogromne wsparcie organizmu w walce ze stresem oksydacyjnym.
A ich połączenie to niezwykle skuteczna metod tłumienia stanów zapalnych, np. w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów. Przykładem takiego połączenia jest złote mleko, którego pożywanie może wpłynąć na zmniejszenie bólu, obrzęku i ograniczenia ruchomości stawów.
Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne cynamonu może okazać się istotnym wsparciem w przebiegu migrenowego bólu głowy. Skuteczność cynamonu wynika przede wszystkim z możliwości obniżenia poziomu interleukiny 6, czyli cytokiny indukującej ból neurogenny mózgu w przebiegu migreny.
A połączenie cynamonu z witaminą B2, która także redukuje częstość występowania bólu migrenowego to skuteczna profilaktyka migreny, a także wsparcie leczenia tego typu bólu.
Przepis na złote mleko na bolące stawy
Składniki (na 1 porcję): |
250 ml mleka (np. krowiego, migdałowego lub owsianego) |
2 g cynamonu (około 1 płaska łyżeczka) |
3 g kurkumy (około 1,5 łyżeczki) |
Szczypta czarnego pieprzu (dla lepszego wchłaniania kurkuminy) |
1 łyżeczka miodu |
1/2 łyżeczki masła klarowanego (opcjonalnie) |
Sposób przygotowania: |
Podgrzewanie mleka
Dodanie przypraw:
Dodanie tłuszczu (opcjonalnie):
Dodanie miodu:
Serwowanie:
|
Uwagi:
Napój można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do 2 dni - przed podaniem wystarczy podgrzać.
Sałatka z komosą ryżową i nutą cynamonu
Składniki (na 2 porcje): |
100 g komosy ryżowej (quinoa) |
1/2 łyżeczki cynamonu |
1 średnie jabłko (najlepiej słodkie, np. gala lub fuji) |
1 mała marchewka |
2 garście mieszanki sałat (np. rukola, roszponka, szpinak baby) |
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich |
2 łyżki rodzynek |
2 łyżki oliwy z oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
Szczypta soli i pieprzu do smaku |
Przygotowanie: |
Gotowanie komosy ryżowej
Przygotowanie składników
Sos
Mieszanie sałatki
Podanie
|
Wskazówka:
Sałatkę można podawać jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub w połączeniu z gotowanym kurczakiem czy serem feta, jeśli chcesz wzbogacić ją o dodatkowe białko.
Pobierz darmowego e-booka o diecie śródziemnomorskiej:
Zachęcam również do zapoznania się z filmem:
Komentarze0Dodaj komentarz