Bakteria Helicobacter nie lubi tych składników diety

Bakteria Helicobacter nie lubi tych składników diety
0

Helicobacter pylori, czyli H. pylori, to powszechnie występująca bakteria, która infekuje wyściółkę żołądka. Podczas gdy wiele osób z H. pylori nie doświadcza żadnych objawów, u niektórych mogą rozwinąć się problemy trawienne, takie jak wrzody żołądka lub zapalenie żołądka.

Wielu naukowców bada wpływ diety na leczenie H. pylori - i wyniki są bardzo obiecujące.

Wykazano, że niektóre pokarmy i składniki odżywcze promują lub hamują wzrost H. pylori, co czyni je potencjalnie pomocnymi lub szkodliwymi dla osób próbujących radzić sobie z objawami zakażenia. 

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć ponad połowy ludzkości. Jest to główny czynnik ryzyka rozwoju stanu zapalnego żołądka, wrzodów, a także raka żołądka. Ponadto infekcji towarzyszy często anemia z niedoboru żelaza lub witaminy B12.

Tradycyjne metody eradykacji bakterii Helicobacter obejmują stosowanie antybiotyków, jednak coraz istotniejszy staje się problem antybiotykooporności bakterii.

W celu niefarmakologicznego wsparcia eradykacji bakterii można sięgnąć po naturalne produkty, które zwiększają efektywność farmakoterapii i pozwalają zminimalizować skutki uboczne antybiotykoterapii.

Jednym z takich godnych polecenia produktów są kiełki brokułów, bogate w sulforafan.

Wykazano, że podawanie 70 g kiełków dziennie przez okres 8 tygodni zmniejsza stopień kolonizacji bakterią. Poza kiełkami brokułów źródłem sulforafanu są warzywa krzyżowe i kapustne (kalafior, brokuły, kapusta, brukselka, kalarepa).

Poza wspomnianymi warzywami, w diecie powinny znaleźć się takie owoce jak żurawina oraz inne owoce jagodowe, np. borówki. Wykazują one działanie przeciwzapalne oraz ograniczają adhezję bakterii do śluzówki żołądka.

Sprzymierzeńcem w walce z bakterią Helicobacter jest czosnek, a dokładniej zawarta w nim allicyna. Ten związek hamuje aktywność ureazy, czyli enzymu produkowanego przez bakterię i ułatwiającego przeżycie w kwaśnym środowisku żołądka. Aktywność ureazy hamuje także miód Manuka.

A co pić w przebiegu infekcji Helicobacter pylori? Warto sięgnąć po zieloną herbatę, wykazującą aktywność przeciwbakteryjną. Napar z korzenia lukrecji jest bogaty w kwas glicerytynowy, umożliwiający nawet zwalczanie bakterii opornych na klarytromycynę.

Skuteczność lukrecji porównywana jest do skuteczności soli bizmutu.

Działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne wykazuje ponadto napar z imbiru. Kolejni roślinni sprzymierzeńcy w walce z Helicobacter to rumianek pospolity, oregano, tymianek pospolity.

Odpowiednio skomponowana dieta może być uzupełniona o suplementy, które uskuteczniają eradykację bakterii Helicobacter. Wśród tych najskuteczniejszych wymienić można:

  • witaminy C i E
  • laktoferrynę
  • kurkuminę
  • kapsaicynę i piperynę
  • probiotyki (Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuterii, Lactobacillus acidophilus).

Naturalna eradykacja Helicobacter pylori jest możliwa. Wystarczy wzbogacić codzienną dietę o powszechnie dostępne warzywa, przyprawy i zioła.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166824/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19183156/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19349290/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze