Pulpety z łososia z brązowym ryżem i warzywami

Pulpety z łososia z brązowym ryżem i warzywami
0
Składniki:
250-300 g fileta z łososia
350 ml bulionu jarzynowego
1 jajko rozmiar L
30 g płatków owsianych jaglanych
1 łyżka posiekanego koperku
100 g brązowego ryżu
80 g zielonego mrożonego groszku
150 g brokuła
150 g brukselki
Przyprawy:
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż w​​​​​sypujemy na patelnię i dodajemy bulion w proporcji 1:3 (na 1 szklankę ryżu 3 szklanki płynu). Doprawiamy szczyptą soli i gotujemy przez około 12 minut na małej mocy.

2. Czas na przygotowanie klopsików. Wcześniej oczyszczonego ze skóry i ości łososia mielimy.

3. Do masy dodajemy płatki jaglane, jajko, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

4. W tym czasie kroimy brukselkę na mniejsze części. 

5. Następnie kroimy brokuła w drobne różyczki i razem z groszkiem, brukselką dodajemy do ryżu. Zalewamy całość bulionem i posypujemy bazylią. Całość przykrywamy i dusimy około 12 minut.

6. Jeśli masa jest zbyt rzadka do formowania, możemy do niej dodać jeszcze trochę płatków owsianych. Formujemy pulpeciki w dłoniach, lekko je dociskając.

7. Gotowe pulpety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Pamiętajmy, że czas pieczenia pulpetów zależy od ich wielkości. Im większe pulpety, tym dłużej trzeba je piec.

8. Danie mamy gotowe, możemy wykładać je na talerz.

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku: 

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze