Pulpety z łososia z brązowym ryżem i warzywami
Składniki: |
250-300 g fileta z łososia |
350 ml bulionu jarzynowego |
1 jajko rozmiar L |
30 g płatków owsianych jaglanych |
1 łyżka posiekanego koperku |
100 g brązowego ryżu |
80 g zielonego mrożonego groszku |
150 g brokuła |
150 g brukselki |
Przyprawy: |
1 łyżeczka suszonej bazylii |
Sól, pieprz |
Przygotowanie: 1. Ryż wsypujemy na patelnię i dodajemy bulion w proporcji 1:3 (na 1 szklankę ryżu 3 szklanki płynu). Doprawiamy szczyptą soli i gotujemy przez około 12 minut na małej mocy. 2. Czas na przygotowanie klopsików. Wcześniej oczyszczonego ze skóry i ości łososia mielimy. 3. Do masy dodajemy płatki jaglane, jajko, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. 4. W tym czasie kroimy brukselkę na mniejsze części. 5. Następnie kroimy brokuła w drobne różyczki i razem z groszkiem, brukselką dodajemy do ryżu. Zalewamy całość bulionem i posypujemy bazylią. Całość przykrywamy i dusimy około 12 minut. 6. Jeśli masa jest zbyt rzadka do formowania, możemy do niej dodać jeszcze trochę płatków owsianych. Formujemy pulpeciki w dłoniach, lekko je dociskając. 7. Gotowe pulpety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Pamiętajmy, że czas pieczenia pulpetów zależy od ich wielkości. Im większe pulpety, tym dłużej trzeba je piec. 8. Danie mamy gotowe, możemy wykładać je na talerz. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz