Przepis na domowy bulion warzywny

Przepis na domowy bulion warzywny
0
Składniki:
3 litry wody
2-3 marchewki
1-2 cebule
1 korzeń pietruszki
Kawałek korzenia selera (200 g)
1 por
Pęczek świeżej natki pietruszki
1/6 główki kapusty włoskiej
Przyprawy:
2-4 liście laurowe
6-8 sztuk ziela angielskiego
Łyżeczka ziaren pieprzu
Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy, odcinamy końcówki, płuczemy i wkładamy do większego garnka.

2. Aby smak warzyw szybciej się uwolnił, należy pokroić je na mniejsze kawałki.

3. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziaren pieprzu i szczyptę soli.

4. Wszystko zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. 

5. Zmniejszamy moc i gotujemy bulion pod przykryciem około dwie godziny.

6. Bulion jest już gotowy. Jeśli nie zamierzamy użyć bulionu od razu, wystarczy go zawekować. W ten sposób bulion warzywny możemy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

 

 Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zobacz przepis:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze