Przepis na domowy bulion warzywny
0
Składniki: |
3 litry wody |
2-3 marchewki |
1-2 cebule |
1 korzeń pietruszki |
Kawałek korzenia selera (200 g) |
1 por |
Pęczek świeżej natki pietruszki |
1/6 główki kapusty włoskiej |
Przyprawy: |
2-4 liście laurowe |
6-8 sztuk ziela angielskiego |
Łyżeczka ziaren pieprzu |
Pół łyżeczki soli |
Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa obieramy, odcinamy końcówki, płuczemy i wkładamy do większego garnka. 2. Aby smak warzyw szybciej się uwolnił, należy pokroić je na mniejsze kawałki. 3. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziaren pieprzu i szczyptę soli. 4. Wszystko zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. 5. Zmniejszamy moc i gotujemy bulion pod przykryciem około dwie godziny. 6. Bulion jest już gotowy. Jeśli nie zamierzamy użyć bulionu od razu, wystarczy go zawekować. W ten sposób bulion warzywny możemy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. |
Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:
Zobacz przepis:
Komentarze0Dodaj komentarz