Zupa z kozieradki
0
Składniki: |
70 g namoczonej kozieradki (minimum 4 godziny) |
750 ml bulionu jarzynowego |
1 obrany pomidor (około 200 g) |
1 cebula (około 120 g) |
1 ząbek czosnku |
Oliwa z oliwek |
Przyprawy: |
1 łyżka soku z cytryny |
Pół łyżeczki kminu rzymskiego |
Pół łyżeczki suszonej mięty |
Sól, pieprz |
Ta zupa różni się od tradycyjnych zup sposobem spożycia. Nie jemy jej jako samodzielnego dania, lecz w niewielkich ilościach do każdego posiłku.
Przed przyrządzeniem zupy zapoznaj się z instrukcją zawartą w części praktycznej filmu.
Przygotowanie zupy z kozieradki:
- Pokrojoną cebulę i czosnek podgrzewamy na łyżce oliwy.
- Dodajemy kozieradkę i zalewamy bulionem jarzynowym. Całość gotujemy 10 minut.
- Obranego pomidora kroimy i dokładamy do zupy wraz z kminem rzymskim i suszoną miętą. Gotujemy razem jeszcze przez 5 minut.
- Zupę blendujemy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Gotujemy jeszcze 5 minut i zupa jest gotowa.
- Przed podaniem, do zupy dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.
Smacznego!
Przepis znajduje się również na YouTube:
Komentarze0Dodaj komentarz