Najlepszy przepis na kapuśniak

Najlepszy przepis na kapuśniak
0
Składniki:
1-2 cebule
1 duża marchewka
2 łodygi selera
2-3 pomidory
Ćwiartka główki białej kapusty (350-400 g)
200 g kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Pęczek świeżej pietruszki
Przyprawy:
Pół łyżeczki suszonego oregano
3-4 liście laurowe
4-6 sztuk ziela angielskiego
Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka kminku w proszku

Przygotowanie:

1. Do garnka przekładamy pokrojone warzywa: seler, cebulę i marchewkę. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy całość około 4 minuty.

2. Dodajemy czosnek, przyprawy i dusimy razem przez minutę.

3. Kroimy kapusty. Kiszoną kroimy dwa, trzy razy a białą kroimy na ćwiartki, usuwamy rdzeń i szatkujemy.

4. Pokrojoną kapustę dodajemy do pozostałych warzyw, dusimy 5 minut często mieszając. Z kapusty, która została możecie przygotować bigos z naszego przepisu.

5. Do warzyw wlewamy bulion warzywny.

6. Po 20 minutach dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie.

7. Na końcu dodajemy do kapuśniaka sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę mielonego czarnego pieprzu.

 

Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zobacz film, jak przygotować kapuśniak

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze