Najlepszy przepis na kapuśniak
Składniki: |
1-2 cebule |
1 duża marchewka |
2 łodygi selera |
2-3 pomidory |
Ćwiartka główki białej kapusty (350-400 g) |
200 g kiszonej kapusty |
2 ząbki czosnku |
1,5 litra bulionu warzywnego |
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
Pęczek świeżej pietruszki |
Przyprawy: |
Pół łyżeczki suszonego oregano |
3-4 liście laurowe |
4-6 sztuk ziela angielskiego |
Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu |
1 łyżeczka kminku w proszku |
Przygotowanie: 1. Do garnka przekładamy pokrojone warzywa: seler, cebulę i marchewkę. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy całość około 4 minuty. 2. Dodajemy czosnek, przyprawy i dusimy razem przez minutę. 3. Kroimy kapusty. Kiszoną kroimy dwa, trzy razy a białą kroimy na ćwiartki, usuwamy rdzeń i szatkujemy. 4. Pokrojoną kapustę dodajemy do pozostałych warzyw, dusimy 5 minut często mieszając. Z kapusty, która została możecie przygotować bigos z naszego przepisu. 5. Do warzyw wlewamy bulion warzywny. 6. Po 20 minutach dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie. 7. Na końcu dodajemy do kapuśniaka sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę mielonego czarnego pieprzu. |
Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:
Zobacz film, jak przygotować kapuśniak
Komentarze0Dodaj komentarz