Tradycyjny żurek wielkanocny
0
Składniki: |
1 litr bulionu jarzynowego |
500 ml zakwasu żytniego do żurku |
1 cebula |
1 mała marchewka |
1/4 selera |
5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę |
3 ugotowane jajka |
1 łyżka chrzanu tartego |
2 łyżki śmietany 12% |
Przyprawy: |
4-6 sztuk ziela angielskiego |
2 liście laurowe |
1 łyżeczka majeranku |
sól, pieprz |
Link do przepisu na 👉 domowy zakwas na żurek Przygotowanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podgrzania jej na dwóch łyżkach z oliwy. 2. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. 3. Do garnka dodajemy również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. 4. Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy około 15 minut na średniej mocy. 5. Do żurku dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 6. Wlewamy zakwas, dodajemy chrzan i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. 7. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut i dodajemy zahartowaną śmietanę. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz