Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny

Składniki:

1 litr bulionu jarzynowego

500 ml zakwasu żytniego do żurku
1 cebula
1 mała marchewka
1/4 selera
5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 ugotowane jajka
1 łyżka chrzanu tartego
2 łyżki śmietany 12%
Przyprawy:
4-6 sztuk ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Link do przepisu na 👉 domowy zakwas na żurek 

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podgrzania jej na dwóch łyżkach z oliwy.
  • Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli.
  • Do garnka dodajemy również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy około 15 minut na średniej mocy. 
  • Do żurku dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.
  • Wlewamy zakwas, dodajemy chrzan i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość gotujejemy jeszcze przez około 5 minut i dodajemy zahartowaną śmietanę.

Smacznego!

Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe: 

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze