Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek wielkanocny
0
Składniki:
1 litr bulionu jarzynowego
500 ml zakwasu żytniego do żurku
1 cebula
1 mała marchewka
1/4 selera
5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 ugotowane jajka
1 łyżka chrzanu tartego
2 łyżki śmietany 12%
Przyprawy:
4-6 sztuk ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Link do przepisu na 👉 domowy zakwas na żurek 

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podgrzania jej na dwóch łyżkach z oliwy.

2. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli.

3. Do garnka dodajemy również przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. 

4. Całość zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy około 15 minut na średniej mocy. 

5. Do żurku dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut.

6. Wlewamy zakwas, dodajemy chrzan i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

7. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut i dodajemy zahartowaną śmietanę.

 

 Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze