Przepis na domowy zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek

 

Składniki:

500 ml przegotowanej wody

6 łyżek mąki żytniej typ 500
5 ząbków czosnku
4 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  • Do dużego, wyparzonego słoika wlewamy przegotowaną i całkowicie przestudzoną wodę.
  • Dodajemy mąkę żytnią typ 500, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą (zakwas potrzebuje powietrza, by mógł pracować).
  • Tak przygotowany zakwas odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce.
  • Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas, używając do tego czystego, drewnianego patyczka.

Smacznego!

Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe: 
 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze