Przepis na domowy zakwas na żurek
0
Składniki: |
500 ml przegotowanej wody |
6 łyżek mąki żytniej typ 500 |
5 ząbków czosnku |
4 listki laurowe |
10 ziaren ziela angielskiego |
Przygotowanie: 1. Do dużego, wyparzonego słoika wlewamy przegotowaną i całkowicie przestudzoną wodę. 2. Dodajemy mąkę żytnią typ 500, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. 3. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą (zakwas potrzebuje powietrza, by mógł pracować). 4. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce. 5. Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas, używając do tego czystego, drewnianego patyczka |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz