Przepis na domowy zakwas na żurek
0
Składniki: |
500 ml przegotowanej wody |
6 łyżek mąki żytniej typ 500 |
5 ząbków czosnku |
4 listki laurowe |
10 ziaren ziela angielskiego |
Przygotowanie:
- Do dużego, wyparzonego słoika wlewamy przegotowaną i całkowicie przestudzoną wodę.
- Dodajemy mąkę żytnią typ 500, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą (zakwas potrzebuje powietrza, by mógł pracować).
- Tak przygotowany zakwas odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce.
- Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas, używając do tego czystego, drewnianego patyczka.
Smacznego!
Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe:
Komentarze0Dodaj komentarz