Przepis na domowy zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek
0
Składniki:
500 ml przegotowanej wody
6 łyżek mąki żytniej typ 500
5 ząbków czosnku
4 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Do dużego, wyparzonego słoika wlewamy przegotowaną i całkowicie przestudzoną wodę.

2. Dodajemy mąkę żytnią typ 500, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.

3. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy gazą (zakwas potrzebuje powietrza, by mógł pracować).

4. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w zacienione, ciepłe miejsce.

5. Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas, używając do tego czystego, drewnianego patyczka

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze