Aksamitka wzniesiona - ozdobna roślina o leczniczych właściwościach
Aksamitka wyniosła (Tagetes erecta) to roślina znana przede wszystkim ze swoich walorów ozdobnych. Mało kto wie, że jest to także roślina o wielu cennych właściwościach zdrowotnych.
W lecznictwie wykorzystywane są przede wszystkim naziemne części rośliny, zwłaszcza kwiaty. Z płatków kwiatów można przygotować napar oraz nalewkę.
Napar z kwiatów aksamitki przygotowuje się bardzo prosto — wystarczy zalać łyżkę świeżych lub suszonych płatków szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Z kolei nalewka przygotowywana jest w dwóch etapach.
W pierwszym jedną część kwiatów należy zalać dwiema częściami spirytusu 70%, umieścić w szczelnie zamkniętym naczyniu i odstawić na dwa tygodnie, codziennie wstrząsając. W kolejnym etapie należy przecedzić i odlać nalewkę do butelki, a odzyskane kwiaty zalać alkoholem 40%, ponownie zachowując proporcje 1:2.
Po kolejnych dwóch tygodniach należy przefiltrować nalewkę i połączyć obydwa alkoholowe wyciągi.
Do czego może przydać się nalewka czy napar z aksamitki? Roślina ta zawiera mnóstwo cennych związków aktywnych — karotenoidy, a także fitoncydy o aktywności antybakteryjnej. Aksamitka okazuje się być zatem cennym wsparciem w walce z infekcjami bakteryjnymi, ponadto hamuje namnażanie grzybów Candida.
Roślina ta znajduje także zastosowanie w leczeniu infekcji pasożytniczych — jest skuteczna w zakażeniach tasiemcem, glistą oraz włosieniem krętym.
Kolejne lecznicze właściwości aksamitki wyniosłej obejmują:
- działanie rozkurczowe,
- łagodzenie stanów zapalnych,
- promowanie zdrowego snu,
- wspomaganie regeneracji wątroby,
- działanie neuroprotekcyjne,
- wspomaganie ostrości wzroku,
- działanie wykrztuśne.
Ponadto aksamitka znajduje zastosowanie w kosmetologii i dermatologii. Napar z kwiatów może wspomagać leczenie łuszczycy, uszczelnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, a także przywraca skórze koloryt i blask.
Oto link do opracowań naukowych:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278309/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316237/
Komentarze0Dodaj komentarz