Masz astmę? Zmień dietę i weź głęboki oddech
Astma to schorzenie zapalne o przewlekłym charakterze. Odpowiedni model żywienia uznawany jest za jeden z najistotniejszych elementów terapii tej choroby.
Modyfikacja sposobu żywienia dotyczą przede wszystkim zwiększenia spożycia produktów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym i ograniczenie podaży produktów o działaniu prozapalnym. Idealnie wpisuje się w te założenia dieta śródziemnomorska.
Astmatycy i osoby chorujące na alergię powinny wykluczyć z diety cukier - i to zalecenie dotyczy zarówno chorych na astmę, jak i każdej innej osoby.
Cukier spożywany w nadmiarze prowadzić może do rozwoju licznych schorzeń oraz nadwagi. Niezalecane jest ponadto sięganie po wysokoprzetworzone produkty, takie jak słodycze, dania instant, fast foody - to mnóstwo pustych kalorii i tłuszczów trans, przy znikomej wartości odżywczej.
Wykazano, że nasilenie objawów astmy skorelowane jest ze spożyciem nabiału.
A co warto jeść w przebiegu astmy i alergii? Na pewno najważniejszym zaleceniem dietetycznym jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Są to doskonałe źródła antyoksydantów, redukujących stany zapalne.
Wyższemu spożyciu warzyw towarzyszy poprawa czynności płuc, wspomaganie układu odpornościowego i mniejsza skłonność do rozwoju infekcji dróg oddechowych. Mało kto pomyśli o tym, aby powiązać spożycie błonnika z czynnością płuc - a taki związek udowodniono naukowo.
Im więcej błonnika w diecie, tym lepsza praca płuc. Może to wynikać zarówno z wpływu błonnika na mikrobiom jelitowy i modulowanie pracy układu immunologicznego, jak i przeciwzapalne działanie innych związków spożywanych z takimi źródłami błonnika jak warzywa czy pełne ziarna zbóż.
Należy pamiętać o suplementacji witaminy D, oddziałującej w bezpośredni sposób na napięcie mięśni gładkich dróg oddechowych. Jakie suplementy mogą ponadto pomóc w przebiegu astmy?
Jednym z naturalnych preparatów wymienianych w literaturze naukowej jest propolis, a także imbir.
Należy mieć także na uwadze, że nadmierna masa ciała jest jednym z czynników ryzyka rozwoju astmy, a także sprzyja nasileniu objawów choroby. Dlatego zalecane jest stosowanie takiej diety, która umożliwi utrzymanie prawidłowej wagi.
Oznacza to, że dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość kalorii, wynikającą z indywidualnego zapotrzebowania na energię.
Do rozwoju astmy i nasilenia jej objawów może przyczynić się ekspozycja na alergeny wziewne. Wówczas konieczne jest ograniczenie ekspozycji na te alergeny, ale jednocześnie należy pamiętać o możliwości wystąpienia alergii krzyżowej.
Oznacza to, że alergeny pokarmowe o budowie podobnej do alergenów wziewnych mogą nasilać objawy astmy. Przykłady takich alergii wziewnych to:
- pyłki brzozy i owoce pestkowe (jabłka, morele, wiśnie), marchew
- pyłki bylicy i seler oraz marchew
- pyłki traw i pomidory, melony oraz arbuzy
- roztocza i owoce morza
- sierść kota i mięso wieprzowe.
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Oto link do opracowania naukowego:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7550896/
Komentarze0Dodaj komentarz