Zaparcia - pozbądź się ich na dobre

Zaparcia - pozbądź się ich na dobre

Zaparcia to bardzo dokuczliwa przypadłość, która występuje u osób w każdym wieku. Niekiedy występują okazyjnie, ale mogą mieć także przewlekły charakter.

Najczęstsze przyczyny zaparć to niewystarczające spożycie błonnika oraz wypijanie zbyt małych ilości płynów. Kolejne czynniki ryzyka to nadwaga, siedzący tryb życia oraz stres.

Zaparcia mogą towarzyszyć takim schorzeniom jak:

- cukrzyca

- zespół jelita drażliwego

- niedoczynność tarczycy

- zaburzenia neurologiczne

- uchyłki jelita grubego

Ponieważ jednym z czynników sprzyjających zaparciom jest niewłaściwie zbilansowana dieta, wprowadzenie odpowiednich modyfikacji w sposobie odżywiania może zredukować zaparcia. Podstawowe założenia diety przeciwko zaparciom to:

- zwiększenie spożycia błonnika (warzyw, strączków, pełnych ziaren zbóż)

- spożywanie naturalnych probiotyków (kiszonek, fermentowanych napojów mlecznych)

- przyjmowanie większych objętości płynów

- spożywanie zdrowych źródeł tłuszczu (oliwy z oliwek, awokado, orzechów, olejów roślinnych tłoczonych na zimno)

- unikanie spożycia potraw smażonych produktów wysokoprzetworzonych (słodyczy, białej mąki, słonych przekąsek, fast-foodów, dań instant).

Skutecznym remedium na zaparcia może być olej lniany. Na czczo można wypić miksturę ze szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z połowy cytryny i szczypty chilli.

Skuteczny jest także napar z siemienia lnianego oraz suszone śliwki, namoczone na noc w wodzie. Pomocny może być także sok z liści aloesu.

Jak jeszcze można zadbać o regularność wypróżnień? Ogromny wpływ ma regularna aktywność fizyczna, która pobudza perystaltykę jelit.

Zapraszam do obejrzenia tego odcinka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8746799/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze