Płodność - dieta, suplementacja i badania

Płodność - dieta, suplementacja i badania

W obecnych czasach niepłodność spotyka co raz więcej osób. Według statystyk dotyka ona obecnie około miliona par w Polsce. Na początku warto rozgraniczyć często mylone pojęcia, czyli niepłodność i bezpłodność.

Niepłodność, jest to trudność w poczęciu dziecka, mimo regularnych prób przez co najmniej rok. Bezpłodność oznacza trwałą niemożność poczęcia dziecka, bez względu na zastosowane metody leczenia.

Na płodność ma wpływ wiele czynników jednym z nich jest odpowiednia dieta stosowana zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Istnieje wiele składników odżywczych, które wspomagają zdrowie reprodukcyjne, poprawiają jakość nasienia u mężczyzn oraz zdrowie jajników i hormonów u kobiet.

Dieta a płodność

Aktualne wyniki badań wskazują, że dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie na płodność. Ten model żywienia charakteryzuje się wysokim spożyciem warzyw, nasion roślin strączkowych, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, oliwy z oliwek, orzechów, nasion, niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudego drobiu oraz tłustych ryb morskich. 

Po więcej informacji o diecie śródziemnomorskiej zapraszam do wpisu TUTAJ.

Najważniejsze składniki diety płodnościowej

Codzienne wybory żywieniowe mają ogromny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w tym — na funkcjonowanie układu rozrodczego i hormonalnego. Wskazane jest dostarczenie licznych związków aktywnych, które są niezbędne dla prawidłowego procesu zapłodnienia, a także dla właściwego rozwoju płodu. Mowa m.in. o antyoksydantach, witaminach i składnikach mineralnych, nienasyconych kwasach tłuszczowych.

Aby zapewnić optymalną podaż tych związków, należy sięgać po różnorodne, jak najmniej przetworzone produkty. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa, pełne ziarna zbóż, oleje tłoczone na zimno, tłuste ryby, drób, orzechy, pestki i nasiona, strączki.

Kwas foliowy
 
Szczególnie ważny u kobiet starających się o dziecko, ponieważ pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu. Dobrym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Ponieważ trudno jest dostarczyć odpowiednią ilości kwasu foliowego z produktów żywnościowych, dlatego zalecana jest jego suplementacja. Warto ją włączyć co najmniej na 3 miesiące przed rozpoczęciem starań o potomstwo.

U mężczyzn kwas foliowy wpływa na jakość nasienia oraz na zmniejszenie ryzyka uszkodzeń DNA plemników. Ważne, aby zwrócić uwagę na formę kwasu foliowego, która znajduje się w suplementach, aby to była postać aktywna kwasu foliowego lub  L-metylofolianu wapnia. Kwas foliowy warto przyjmować w połączeniu z witaminą B6 oraz B12.

Witamina D

Witamina D wspomaga równowagę hormonalną i może poprawić jakość komórek jajowych. Bierze również udział w dojrzewaniu pęcherzyków jajnikowych. Ponieważ dieta dostarcza znikomych ilości witaminy D, należy włączyć jej suplementację.  

U mężczyzn wpływa na jakość nasienia, produkcję testosteronu, jak również na funkcjonowanie układu rozrodczego. Dawkę suplementacyjną należy dopasować do stężenia jej w organizmie.

Żelazo

Jest niezbędne zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Niedobór żelaza może wpływać na zdolność organizmu do wytwarzania zdrowych komórek jajowych oraz nasienia. Żelazo jest także istotne dla jakości komórek jajowych, ponieważ pozwala na odpowiednie ich dotlenienie, co ma znaczenie dla prawidłowego dojrzewania jajeczek.

Kobiety z niedoborem żelaza mogą mieć również większe ryzyko poronień oraz komplikacji w trakcie ciąży.

Żelazo występuję w dwóch formach: hemowe (lepiej przyswajalne) znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce i jajkach oraz żelazo niehemowe (gorzej przyswajalne), które znajdziemy w roślinach strączkowych, nasionach czy orzechach. Przed włączeniem suplementacji warto skontrolować poziom żelaza oraz ferrytyny. 

Selen

Selen jest szczególnie ważny w kontekście zdrowia jajników oraz procesów związanych z reprodukcją. Pomaga w ochronie komórek jajowych przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, co jest istotne dla utrzymania ich jakości. Badania sugerują, że niedobór selenu może wpłynąć na jakość jajeczek, a tym samym na zdolność do poczęcia. Najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie.

Cynk

Cynk jest niezbędny dla zdrowia reprodukcyjnego mężczyzn, ponieważ wpływa na jakość nasienia, a także produkcję testosteronu. U kobiet cynk wspiera funkcjonowanie jajników i produkcję hormonów. Do źródeł cynku zaliczamy rośliny strączkowe, orzechy, nasiona czy pełnoziarniste produkty zbożowe.

Kwasu tłuszczowe omega 3

U kobiet wpływają na regulacje cyklu menstruacyjnego, działanie przeciwzapalnie oraz wspierają równowagę hormonalną. Badania sugerują, że mogą również poprawiać jakość jajeczek, wpływając na ich dojrzewanie i przygotowanie do zapłodnienia. U mężczyzn natomiast wpływają na jakość nasienia, poziom testosteronu oraz działają ochronnie na prostatę. Źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są ryby, nasiona chia czy siemię lniane. Jeżeli dieta jest uboga w ryby warto rozważyć suplementację kwasów DHA.

Koenzym Q10

Wpływa na jakość komórek jajowych poprzez udział w produkcji energii dla tych komórek. Jest również silnym antyoksydantem,  co oznacza, że chroni komórki jajowe przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do zmniejszenia ich jakości i zdolności do zapłodnienia.

W badaniach wykazano, że suplementacja koenzymem Q10 może wspomóc proces zapłodnienia, zwiększając liczbę i jakość komórek jajowych. U kobiet z problemami z płodnością, takimi jak zespół policystycznych jajników (PCOS) , koenzym Q10 może pomóc w poprawie odpowiedzi jajników na stymulację hormonalną, zwiększając szansę na sukces w procedurach takich jak in vitro.

U mężczyzn wpływa na jakość nasienia, poziom testosteronu jak również dzięki właściwościom oksydacyjnym, pomaga chronić materiał genetyczny plemników przed uszkodzeniem.

Inozytol (witamina B8)

Ważny szczególnie u kobiet, które borykają się z PCOS, gdyż inozytol wpływa na poprawę owulacji i regularność cykli menstruacyjnych, a także zwiększa szanse na naturalne poczęcie. Poprawia również wrażliwość na insulinę.

Inozytol, szczególnie w formie mio-inozytolu, może wpływać na poprawę jakości jajeczek i ich dojrzewanie. Główne źródła tego związku to warzywa i owoce, ziarna oraz orzechy.

Przed rozpoczęciem starań o ciążę warto, aby oboje partnerów zadbało o wykonanie kompleksu badań.

Listę podstawowych badań, jakie warto wykonać przed rozpoczęciem starań o dziecko, możesz pobrać w formie pdf-u:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8634384/
 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze