Przyprawy korzenne - właściwości, zastosowanie, przepis

Przyprawy korzenne - właściwości, zastosowanie, przepis

Mieszanka przypraw korzennych, często popularnie nazywana przyprawą piernikową to mieszanka przypraw, która charakteryzuje się aromatycznymi i intensywnymi smakami. Kojarzy się głównie z grudniowymi świętami, ze słodkimi wypiekami. Jednak oprócz walorów smakowych przyprawy te charakteryzuje szereg właściwości zdrowotnych. W skład przyprawy piernikowej wchodzą: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, ziele angielskie, kardamon, anyż, kolendra, pieprz. Oczywiście każdy może wykonać samodzielnie taką mieszankę, komponując ją z wybranych przypraw.

Jakie korzyści zdrowotne mają poszczególne przyprawy?

Cynamon:

  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • wspiera trawienie,
  • wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Można go stosować jako dodatek do potraw, jak również wykorzystywany w kosmetyce. Warto jednak wiedzieć, że cynamon zawiera kumarynę, która w dużych ilościach jest szkodliwa dla wątroby. 

Gałka muszkatołowa:

  • charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym;
  • wspomaga procesy trawienne;
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • ma właściwości uspokajające i relaksujące;
  • uznawana jest za afrodyzjak.

Osoby chorujące na epilepsje powinny unikać tej przyprawy. W większych ilościach może przyczynić  się do wystąpienia drgawek czy majaczenia.

Imbir:

  • łagodzi nudności i wymioty,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • działa przeciwbólowo,
  • wpływa korzystnie na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Przepisy z dodatkiem imbiru znajdziecie Państwo TUTAJ

Goździki:

  • wykazują działanie przeciwbólowe;
  • wpływają korzystnie na zdrowie jamy ustnej, poprzez m.in. łagodzenie stanów zapalnych dziąseł;
  • pomagają łagodzić problemy żołądkowe takie jak mdłości, zgaga czy gazy;
  • wspomagają pracę układu odpornościowego.

Ziele angielskie:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wykorzystywany w łagodzeniu bólu ze względu na zawartość związku o nazwie eugenol,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Kardamon:

  • zawiera  białko sirtuinę 1, które wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko zmian nowotworowych,
  • wpływa korzystnie na zdrowie jamy ustnej,
  • badania pokazują, że może wpływać korzystnie na stężenie cholesterolu we krwi oraz zmniejszać stopień stłuszczenia wątroby,
  • może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Anyż:

  • działa przeciwbakteryjnie,
  • popularny w leczeniu kaszlu oraz chrypki,
  • stosowanie olejku z anyżu może być pomocne w łagodzeniu mdłości i wymiotów,
  • wykazuje działania antyoksydacyjne, czyli bierze udział w neutralizacji wolnych rodników.

Przeciwskazaniami do stosowania anyżu są nadwrażliwość na olejek anyżowy, choroby wrzodowe, nieżyt żołądka i jelit.

Kolendra:

  • pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi,
  • wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi,
  • charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym,
  • pomaga przy wzdęciach,
  • wpływa korzystnie na trawienie.

Pieprz:

  • poprzez zawartość piperyny wpływa korzystnie na procesy trawienne,
  • przyczynia się do zwiększenia wchłaniana niektórych składników odżywczych,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.

 

Zastosowanie przyprawy korzennej:

  • Ciasta i ciasteczka: idealna do korzennych wypieków, jak pierniki, muffiny, ciasta drożdżowe, a także do pierniczków świątecznych.
  • Ciepłe napoje: doskonale nadaje się do przygotowania grzanego wina lub herbaty.
  • Kompociki i przetwory: świetnie komponuje się z owocami, np. do kompotu z jabłek, śliwek, gruszek czy dżemów.
  • Dania serwowane na ciepło: można dodać ją do mięs takich jak wieprzowina czy dziczyzna, a także do duszonych warzyw.
  • Zupy: możesz także wzbogacić zupy takie jak dyniowa, marchewkowa czy soczewicowa.


Pobierz przepis na domową mieszankę przyprawy korzennej:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze