Przyprawy korzenne - właściwości, zastosowanie, przepis

Przyprawy korzenne - właściwości, zastosowanie, przepis

Mieszanka przypraw korzennych, często popularnie nazywana przyprawą piernikową to mieszanka przypraw, która charakteryzuje się aromatycznymi i intensywnymi smakami. Kojarzy się głównie z grudniowymi świętami, ze słodkimi wypiekami. Jednak oprócz walorów smakowych przyprawy te charakteryzuje szereg właściwości zdrowotnych. W skład przyprawy piernikowej wchodzą: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, ziele angielskie, kardamon, anyż, kolendra, pieprz. Oczywiście każdy może wykonać samodzielnie taką mieszankę, komponując ją z wybranych przypraw.

Jakie korzyści zdrowotne mają poszczególne przyprawy?

Cynamon:

  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • wspiera trawienie,
  • wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Można go stosować jako dodatek do potraw, jak również wykorzystywany w kosmetyce. Warto jednak wiedzieć, że cynamon zawiera kumarynę, która w dużych ilościach jest szkodliwa dla wątroby. 

Gałka muszkatołowa:

  • charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym;
  • wspomaga procesy trawienne;
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • ma właściwości uspokajające i relaksujące;
  • uznawana jest za afrodyzjak.

Osoby chorujące na epilepsje powinny unikać tej przyprawy. W większych ilościach może przyczynić  się do wystąpienia drgawek czy majaczenia.

Imbir:

  • łagodzi nudności i wymioty,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • działa przeciwbólowo,
  • wpływa korzystnie na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Przepisy z dodatkiem imbiru znajdziecie Państwo TUTAJ

Ziele angielskie:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wykorzystywany w łagodzeniu bólu ze względu na zawartość związku o nazwie eugenol,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Kardamon:

  • zawiera  białko sirtuinę 1, które wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko zmian nowotworowych,
  • wpływa korzystnie na zdrowie jamy ustnej,
  • badania pokazują, że może wpływać korzystnie na stężenie cholesterolu we krwi oraz zmniejszać stopień stłuszczenia wątroby,
  • może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Anyż:

  • działa przeciwbakteryjnie,
  • popularny w leczeniu kaszlu oraz chrypki,
  • stosowanie olejku z anyżu może być pomocne w łagodzeniu mdłości i wymiotów,
  • wykazuje działania antyoksydacyjne, czyli bierze udział w neutralizacji wolnych rodników.

Przeciwskazaniami do stosowania anyżu są nadwrażliwość na olejek anyżowy, choroby wrzodowe, nieżyt żołądka i jelit.

Kolendra:

  • pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi,
  • wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi,
  • charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym,
  • pomaga przy wzdęciach,
  • wpływa korzystnie na trawienie.

Pieprz:

  • poprzez zawartość piperyny wpływa korzystnie na procesy trawienne,
  • przyczynia się do zwiększenia wchłaniana niektórych składników odżywczych,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.

Goździki:

  • wykazują działanie przeciwbólowe;
  • wpływają korzystnie na zdrowie jamy ustnej, poprzez m.in. łagodzenie stanów zapalnych dziąseł;
  • pomagają łagodzić problemy żołądkowe takie jak mdłości, zgaga czy gazy;
  • wspomagają pracę układu odpornościowego.

Wszystkie poniższe przepisy opierają się na maceracji goździków w tłuszczu (oleju, maśle). Oznacza to, że goździki muszą być zalane tłuszczem i pozostawione na pewien czas (od kilku dni do kilku tygodni), aby ich substancje czynne przeszły do tłuszczu. Im dłużej trwa maceracja, tym silniejsze będzie działanie maści.

Macerat goździkowy na oleju (przepis bazowy)

Składniki:

1/4 szklanki całych goździków (lub 2 łyżki zmielonych)​​​​​​

1 szklanka oleju bazowego (np. oliwa z oliwek, olej ze słodkich migdałów, olej kokosowy – wybierz olej, który lubisz)
Przygotowanie:
1. Jeśli używasz całych goździków, możesz je lekko rozgnieść w moździerzu.
2. Umieść goździki w czystym, wyparzonym słoiku.
3. Zalej goździki olejem bazowym. Upewnij się, że wszystkie goździki są całkowicie zanurzone.
4. Zakręć słoik.
5. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej na 4-6 tygodni. 6. Codziennie wstrząsaj słoikiem.
7. Po tym czasie przecedź olej przez gazę lub drobne sitko, odciskając goździki.
8. Przelej olej do czystego słoika. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Stosowanie:

Wcieraj niewielką ilość oleju w bolące miejsca (np. mięśnie, stawy) kilka razy dziennie. Nie stosuj na twarz, błony śluzowe i uszkodzoną skórę.

Maść goździkowa z masłem shea 

Składniki:
Macerat goździkowy (przygotowany z przepisu bazowego) – około 50 ml
50g masła shea (nierafinowanego)
Przygotowanie:

1. Masło shea delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Do rozpuszczonego masła shea dodaj macerat goździkowy.

3. Dokładnie wymieszaj.

4. Przelej do czystego słoiczka.

5. Pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Stosowanie:

Wcieraj niewielką ilość maści w bolące miejsca (np. mięśnie, stawy) kilka razy dziennie. Unikaj stosowania na twarz, błony śluzowe i uszkodzoną skórę.

Maść goździkowa z woskiem pszczelim

Składniki:
Macerat goździkowy (przygotowany z przepisu bazowego) – około 40 ml

10g wosku pszczelego

Opcjonalnie:

kilka kropli witaminy E (jako naturalnego konserwantu)

Przygotowanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść wosk pszczeli.

2. Dodaj macerat goździkowy.

3. Mieszaj, aż składniki się połączą.

4. Zdejmij z ognia, dodaj witaminę E (jeśli używasz), wymieszaj.

5. Przelej do czystego słoiczka.

6. Pozostaw do ostygnięcia i stężenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Stosowanie:

Wcieraj niewielką ilość maści w bolące miejsca (np. mięśnie, stawy) kilka razy dziennie. Unikaj stosowania na twarz, błony śluzowe i uszkodzoną skórę.

Domowa przyprawa do piernika

Składniki:
  • Cynamon mielony – 4 łyżki (ok. 20-25g)
  • Imbir mielony – 2 łyżki (ok. 10-12g)
  • Goździki mielone – 2 łyżeczki (ok. 5-6g)
  • Kardamon mielony – 1 łyżeczka (ok. 2-3g)
  • Gałka muszkatołowa mielona – 1 łyżeczka (ok. 2-3g)
  • Kolendra mielona – 1 łyżeczka (ok. 2-3g)
  • Ziele angielskie mielone – 1 łyżeczka (ok. 2-3g)
  • Pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki 
  • Anyż gwiazdkowy mielony – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

1. Najlepiej jest używać świeżo zmielonych przypraw, ponieważ mają najintensywniejszy aromat. Jeśli masz całe przyprawy (np. goździki, kardamon w łupinach, ziele angielskie, anyż), zmiel je dokładnie w młynku do kawy lub utłucz w moździerzu. Pamiętaj, aby młynek był czysty i suchy.

2. Wszystkie zmielone przyprawy dokładnie wymieszaj w miseczce lub słoiku.

3.  Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej szklanym słoiczku) w ciemnym i suchym miejscu. Dzięki temu zachowa swój aromat na dłużej, nawet przez kilka miesięcy.

Pobierz przepis na domową mieszankę przyprawy korzennej:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Zastosowanie przyprawy korzennej:

  • Ciasta i ciasteczka: idealna do korzennych wypieków, jak pierniki, muffiny, ciasta drożdżowe, a także do pierniczków świątecznych.
  • Ciepłe napoje: doskonale nadaje się do przygotowania grzanego wina lub herbaty.
  • Kompociki i przetwory: świetnie komponuje się z owocami, np. do kompotu z jabłek, śliwek, gruszek czy dżemów.
  • Dania serwowane na ciepło: można dodać ją do mięs takich jak wieprzowina czy dziczyzna, a także do duszonych warzyw.
  • Zupy: możesz także wzbogacić zupy takie jak dyniowa, marchewkowa czy soczewicowa.

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze