Przyprawy korzenne - właściwości, zastosowanie, przepis
Mieszanka przypraw korzennych, często popularnie nazywana przyprawą piernikową to mieszanka przypraw, która charakteryzuje się aromatycznymi i intensywnymi smakami. Kojarzy się głównie z grudniowymi świętami, ze słodkimi wypiekami. Jednak oprócz walorów smakowych przyprawy te charakteryzuje szereg właściwości zdrowotnych. W skład przyprawy piernikowej wchodzą: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, ziele angielskie, kardamon, anyż, kolendra, pieprz. Oczywiście każdy może wykonać samodzielnie taką mieszankę, komponując ją z wybranych przypraw.
Jakie korzyści zdrowotne mają poszczególne przyprawy?
Cynamon:
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- reguluje poziom glukozy we krwi
- wspiera trawienie,
- wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Można go stosować jako dodatek do potraw, jak również wykorzystywany w kosmetyce. Warto jednak wiedzieć, że cynamon zawiera kumarynę, która w dużych ilościach jest szkodliwa dla wątroby.
Gałka muszkatołowa:
- charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym;
- wspomaga procesy trawienne;
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
- ma właściwości uspokajające i relaksujące;
- uznawana jest za afrodyzjak.
Osoby chorujące na epilepsje powinny unikać tej przyprawy. W większych ilościach może przyczynić się do wystąpienia drgawek czy majaczenia.
Imbir:
- łagodzi nudności i wymioty,
- wspomaga układ odpornościowy,
- działa przeciwzapalnie,
- wspomaga pracę układu pokarmowego,
- działa przeciwbólowo,
- wpływa korzystnie na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Przepisy z dodatkiem imbiru znajdziecie Państwo TUTAJ
Goździki:
- wykazują działanie przeciwbólowe;
- wpływają korzystnie na zdrowie jamy ustnej, poprzez m.in. łagodzenie stanów zapalnych dziąseł;
- pomagają łagodzić problemy żołądkowe takie jak mdłości, zgaga czy gazy;
- wspomagają pracę układu odpornościowego.
Ziele angielskie:
- działa przeciwzapalnie,
- wykorzystywany w łagodzeniu bólu ze względu na zawartość związku o nazwie eugenol,
- wspomaga procesy trawienne,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Kardamon:
- zawiera białko sirtuinę 1, które wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko zmian nowotworowych,
- wpływa korzystnie na zdrowie jamy ustnej,
- badania pokazują, że może wpływać korzystnie na stężenie cholesterolu we krwi oraz zmniejszać stopień stłuszczenia wątroby,
- może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.
Anyż:
- działa przeciwbakteryjnie,
- popularny w leczeniu kaszlu oraz chrypki,
- stosowanie olejku z anyżu może być pomocne w łagodzeniu mdłości i wymiotów,
- wykazuje działania antyoksydacyjne, czyli bierze udział w neutralizacji wolnych rodników.
Przeciwskazaniami do stosowania anyżu są nadwrażliwość na olejek anyżowy, choroby wrzodowe, nieżyt żołądka i jelit.
Kolendra:
- pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi,
- wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi,
- charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym,
- pomaga przy wzdęciach,
- wpływa korzystnie na trawienie.
Pieprz:
- poprzez zawartość piperyny wpływa korzystnie na procesy trawienne,
- przyczynia się do zwiększenia wchłaniana niektórych składników odżywczych,
- działa przeciwzapalnie,
- pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.
Zastosowanie przyprawy korzennej:
- Ciasta i ciasteczka: idealna do korzennych wypieków, jak pierniki, muffiny, ciasta drożdżowe, a także do pierniczków świątecznych.
- Ciepłe napoje: doskonale nadaje się do przygotowania grzanego wina lub herbaty.
- Kompociki i przetwory: świetnie komponuje się z owocami, np. do kompotu z jabłek, śliwek, gruszek czy dżemów.
- Dania serwowane na ciepło: można dodać ją do mięs takich jak wieprzowina czy dziczyzna, a także do duszonych warzyw.
- Zupy: możesz także wzbogacić zupy takie jak dyniowa, marchewkowa czy soczewicowa.
Pobierz przepis na domową mieszankę przyprawy korzennej:
Komentarze0Dodaj komentarz