Pachnotka - na alergię, przeziębienie i katar

Pachnotka - na alergię, przeziębienie i katar

Pachnotka zwyczajna to roślina ozdobna, która zaskakuje właściwościami leczniczymi. Słynie przede wszystkim z niezwykle korzystnego wpływu na łagodzenie objawów alergii i astmy. Ponadto pachnotka działa rozkurczowo, może normalizować poziom lipidów, wspomina się także o jej właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

Właściwości lecznicze pachnotki

Pachnotka zwyczajna kryje w sobie wiele związków aktywnych. Jak sama nazwa wskazuje, roślina ta wyróżnia się intensywnym, ziołowym aromatem, co wynika z wysokiej zawartości olejków eterycznych. Najważniejszym ich składnikiem jest perillaldehyd.

Kolejne związki aktywne zawarte w pachnotce to:

  • kwas rozmarynowy
  • flawonoidy
  • terpeny
  • kwasy tłuszczowe
  • glikozydy
  • witaminę E
  • peptydy
  • sitosterole

Ekstrakt rośliny stosowany może być w celu łagodzenia alergicznego nieżytu nosa, zatem sięgnąć mogą po niego osoby z alergiami wziewnymi, np. na roztocza, naskórek zwierząt czy pyłki roślin.

Pachnotka działa ponadto wykrztuśnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu stanowi kompleksowe wsparcie w przebiegu infekcji dróg oddechowych.

Pachnotka jest rośliną wspomagająca trawienie, ponadto wykazuje działanie rozkurczowe. Dzięki takiemu kompleksowemu wsparciu możliwe jest zredukowanie objawów niestrawności.

Ponadto pachnotce przypisuje się działanie hepatoprotekcyjne i wspomagające pracę wątroby. Wymieniany jest także wpływ pachnotki na zmniejszenie łaknienia.

W testach na zwierzętach jednoznacznie wykazano, iż pachnotka ogranicza białkomocz w przebiegu nefropatii IgA, czyli przewlekłego kłębuszkowego zapalenia nerek.

Za bardzo cenną właściwość pachnotki uznaje się możliwość redukowania poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o wpływie pachnotki na działanie układu nerwowego. Po pierwsze — w badaniach na zwierzętach wykazano, że ekstrakt z pachnotki może wykazywać działanie przeciwdepresyjne.

Po drugie — pachnotce przypisuje się właściwości neuroprotekcyjne, gdyż redukuje ona negatywny wpływ wolnych rodników na komórki nerwowe.

Olej perilla — upiększająca moc oleju z pachnotki

Wspomnę jeszcze o korzystnych właściwościach oleju perilla, czyli oleju tłoczonego z nasion pachnotki. Zawiera on bogaty zestaw substancji przeciwzapalnych, o wysokim potencjale antyoksydacyjnym.

Dlatego może być wykorzystany w pielęgnacji skóry atopowej, trądzikowej, naczynkowej i dojrzalej.

Olej z pachnotki wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące, zmiękczające, przeciwbakteryjne oraz spowalniające starzenie się skóry.

Uszczelnia ściany naczynek krwionośnych, a dzięki zahamowaniu aktywności enzymu tyrozynazy — wykazuje działanie rozjaśniające.

Może być także wykorzystany w pielęgnacji włosów suchych i łamliwych. Natomiast olejek aplikowany na skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe oraz łagodzi suchość skóry czy łupież.

Olejek może być stosowany samodzielnie lub jako dodatek do szamponu, balsamu do ciała czy kremu.

Napar z pachnotki — jak zrobić?

Z pachnotki można przygotować leczniczy napar. W tym celu można wykorzystać liście lub nasiona rośliny.

Napar z liści pachnotki przygotowywany jest następująco: 1-2 łyżeczki suszu należy zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Napar można pić 2-3 razy dziennie między posiłkami.

W podobny sposób przyrządzany jest napar z mielonych nasion pachnotki— zalewając łyżeczkę nasion szklanką wrzątku i zaparzając przez kwadrans pod przykryciem. Napar można pić 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że w kuchni japońskiej pachnotka używana jest jako ceniona przyprawa do sushi, a w kuchni koreańskiej — jako składnik sałatek.

Oto link do opracowania naukowego:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9182122/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze