Unikaj ich jak ognia, zwiększają ryzyko wielu chorób

Unikaj ich jak ognia, zwiększają ryzyko wielu chorób

Słodzone napoje stały się podstawą diety wielu ludzi, od napojów gazowanych i napojów dla sportowców po soki owocowe i napoje energetyczne. Choć są smaczne i orzeźwiające, napoje te mogą mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie - i to wpływ negatywny.

Wysoka zawartość cukru w słodzonych napojach może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

W rzeczywistości badania wykazały, że spożywanie zaledwie jednego lub dwóch napojów słodzonych dziennie może zwiększyć ryzyko wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Ponieważ coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowie, ważne jest, aby zrozumieć wpływ słodzonych napojów na nasz organizm.

Prawidłowe nawodnienie organizmu jest niezbędnym warunkiem dla jego właściwego funkcjonowania. Aby przyjąć około 2 litrów płynów dziennie, można sięgnąć po rozmaite napoje, w tym kawę, herbatę, soki, wodę.

Wiele osób sięga także po słodzone napoje. Wiadomo, że takie napoje mogą zawierać naprawdę dużo cukru, dlatego odradzane jest ich regularne spożywanie.

Kolejne badania naukowe rzucają coraz więcej światła na temat tego, jakie są negatywne konsekwencje picia takich napojów. Dotyczy to zwłaszcza osób z cukrzycą typu 2, które powinny wystrzegać się takich źródeł cukru.

Jedno z najnowszych badań określało konsekwencje wypijania wszelkich słodzonych napojów, w tym napojów gazowanych, słodzonej kawy i herbaty, soków owocowych.

W tym badaniu, które objęło 12000 osób i obejmowało dane zgromadzone na przestrzeni ponad 18 lat, oszacowano ryzyko zdrowotne związane z sięganiem po słodzone napoje.

Codzienne spożywanie takich napojów zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, ponadto znacząco zwiększa się ryzyko powikłań tej choroby.

W przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego ryzyko śmierci zwiększa się o 24%, a ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny o 18%.

Jednak zastąpienie choćby jednego napoju słodzonego takim bez cukru przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności z powodów sercowych aż o 15%.

Oznacza to, że każda tego typu zmiana ma realny wpływ na poprawę stanu zdrowia. 

Następne badanie oceniało spożycie słodzonych napojów w okresie 6 lat, a grupa badana obejmowała 13000 osób. Jednym z najistotniejszych wniosków płynących z tej analizy było to, że każda dodatkowa porcja soku wiązała się ze wzrostem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny o 24%.

Takie wyniki badań można jednoznacznie zinterpretować - warto ograniczyć, a najlepiej całkowicie wykluczyć słodkie napoje.

Spożycie jednej szklanki soku z kartonu czy napoju gazowanego może zawierać naprawdę sporo cukru. Bardzo często nieoszacowane jest spożycie cukru z takich źródeł, wiele osób sięga po napój bez świadomości, że spożywa w ten sposób bardzo dużo cukru.

Zazwyczaj jest to znacznie więcej cukru, niż dodalibyśmy do herbaty czy kawy.

Najlepiej jest zastąpić gotowe słodzone napoje zdrowymi alternatywami. Można sięgać po zieloną herbatę czy niesłodzoną kawę, gdyż napoje te wykazują szereg właściwości prozdrowotnych.

Jeśli odczuwamy pragnienie, aby koniecznie napić się czegoś słodkiego, możemy przygotować własną wodę smakową, dodając do wody mineralnej plastry pomarańczy, maliny czy borówki.

Okazyjnie można sięgnąć po szklankę tłoczonego soku owocowego.

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-073406

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733424?widget=personalizedcontent&previousarticle=2733417

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze