Czosnek - właściwości, przeciwwskazania, najciekawsze receptury lecznicze

Czosnek - właściwości, przeciwwskazania, najciekawsze receptury lecznicze

Czosnek to warzywo wyjątkowe pod wieloma względami. Co prawda zawartość witamin i składników mineralnych jest z nim umiarkowana, ale za to występują takie unikatowe związki jak allina, siarczek diallilu, ajoen, S-allil-cysteina i inne organiczne związki siarki, a także kwercetyna i rutyna. To nim czosnek zawdzięcza swoje unikatowe właściwości, w tym działanie antybiotyczne.

Jedną z najważniejszych właściwości prozdrowotnych czosnku jest jego niezwykle korzystny wpływ na odporność. Czosnek działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne, zwłaszcza wobec bakterii:

  • E.coli
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Staphylococcus aureus
  • Proteus mirabilis
  • Klebsiella pneumoniae

Warto wspomnieć ponadto o istotnej roli czosnku w walce z bakterią Helicobacter pylori. Zawarta w czosnku allicyna hamuje aktywność ureazy, czyli enzymu produkowanego przez bakterię i ułatwiającego przeżycie w kwaśnym środowisku żołądka.

Czosnek słynie z licznych właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wynikający m.in. z redukcji zbyt wysokiego ciśnienia krwi, a także normalizacji poziomu parametrów lipidowych krwi. Wpływ na lipidogram sprowadza się przede wszystkim do redukcji poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów, a także nieznacznego wzrostu frakcji HDL.

Ponadto czosnek wykazuje działanie antyagregacyjne, redukując ryzyko rozwoju zakrzepów i zatorów. Zmniejsza lepkość krwi i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu usprawnia przepływ krwi.

Jedną z najbardziej zaskakujących i wciąż jeszcze mało znanych właściwości prozdrowotnych czosnku jest jego korzystny wpływ na glikemię. Warzywo to ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co znajduje odzwierciedlenie w obniżeniu poziomu glukozy na czczo, a także hemoglobiny glikowanej.

Jako prebiotyk czosnek ułatwia zachowanie prawidłowej flory jelitowej. Włączenie tego produktu do diety zmniejsza ryzyko rozwoju dysbiozy jelit, co odbywa się na drodze zwiększenia różnorodności mikrobiologicznej jelit, w tym — zwiększenia liczebności szczepów Lactobacillus.

Coraz więcej mówi się o przeciwnowotworowych właściwościach czosnku. Wspomina się przede wszystkim o możliwości zredukowania ryzyka raka jelita grubego, raka żołądka, a także raka prostaty.

A czy się różni czosnek zwykły od niedźwiedziego? Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina o charakterystycznych jadalnych liściach. Wiele właściwości prozdrowotnych tych dwóch postaci czosnku jest podobnych. Czosnkowi niedźwiedziemu przypisuje się lepsze działanie immunogenne. Ponadto taki czosnek jest bogaty w glikozydy stewiowe, które bardzo skutecznie normalizują glikemię.

Jednym z najciekawszych sposobów na wykorzystanie leczniczych właściwości czosnku jest tzw. Gałganek Aliny. Jest to nic innego jak rozgnieciony czosnek zawinięty w gazę, ułatwiający leczenie infekcji dróg oddechowych. Skąd taka zaskakująca nazwa?

Chodzi o alinę, czyli sulfotlenek S-alkilocysteiny. Jest to związek aktywny czosnku, który po rozgnieceniu ząbków czosnku ulega przekształceniu do allicyny. To wiele mówi o sposobie przygotowania Gałganka Aliny — kluczem do jego skuteczności jest zmiażdżenie ząbków czosnku.

Wystarczy użyć 3-6 ząbków czosnku, które należy posiekać czy zmiażdżyć. Dodatkowo można użyć kilka plastrów cebuli. Czosnek należy zawinąć w gazę i dokładnie ją zawiązać. Tak przygotowany gałganek należy umieścić w odległości 2-3 m od głowy, poza zasięgiem dzieci. Gałganek działa tak długo, jak długo czuć charakterystyczny zapach czosnku.

Przeciwwskazaniem do stosowania Gałganka Aliny jest uczulenie na czosnek oraz  duszności czy astma.

Kiszony czosnek to czosnek z „turbodoładowaniem”. Wiadomo, że kiszenie pozwala podnieść wartości odżywcze danego produktu i tak właśnie dzieje się w przypadku kiszenia czosnku. Poza tym taki czosnek jest znacznie smaczniejszy i lżejszy w smaku.

Składniki:
10 główek czosnku
korzeń chrzanu
łyżeczka ziaren gorczycy
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka listków laurowych
2 łodygi suszonego kopru
łyżka soli himalajskiej
litr wody

Przygotowanie:

1. Podziel czosnek na ząbki i obierz je.

2. Na dnie wyparzonych słoików umieść połamane łodyżki kopru oraz dosyp przyprawy (gorczycę, ziele angielskie, czarny pieprz, i listki laurowe).

3. Umieść ząbki czosnku w słoikach, dodając kawałki korzenia chrzanu i listki laurowe.

4. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, mieszając, aż sól się rozpuści.

5. Przelej przygotowaną zalewę do słoików, całkowicie przykrywając ząbki czosnku.

6. Zamknij słoiki i odstaw je w zacienione miejsce na 10-14 dni, aby się ukisiły.

Kiszony czosnek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, ryb, mięs czy makaronów.

Kolejny warty wypróbowania przepis z czosnkiem w roli głównej to receptura na nalewkę czosnkową. Określana jest ona jako nalewka tybetańska, a do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:

Składniki:
350 g świeżego czosnku
200 ml spirytusu (60-70%)

Przygotowanie: 

1. Obierz czosnek i rozgnieć go lub przeciśnij przez praskę. Pozostaw na kilka minut, aby uwolnił aromat.

2. Przełóż czosnek do szczelnie zamykanego słoja.

3. Zalej czosnek spirytusem, upewniając się, że jest całkowicie zanurzony.

4. Zamknij słoik i odstaw w zacienione miejsce na 10 dni. Pamiętaj o codziennym potrząsaniu słoikiem.

5. Po upływie 10 dni odcedź nalewkę przez gazę do czystej butelki.

Przechowuj nalewkę w ciemnym miejscu.

Najciekawszy schemat dawkowania zakłada codzienne zwiększanie ilości kropel nalewki w następujący sposób:

1 dzień -   8 kropli

2 dzień - 12 kropli

3 dzień - 20 kropli

4 dzień - 30 kropli

5 dzień - 40 kropli

6 dzień - 50 kropli

od 7 dnia aż do momentu, gdy nalewka się skończy - 60 kropli dziennie

Nalewkę należy rozcieńczyć w niewielkiej objętości mleka lub kefiru.

Na koniec wspomnę o przeciwwskazaniach do stosowania czosnku. Są to: alergia na czosnek, a także występowanie dolegliwości żołądkowych po spożyciu czosnku. U osób z wrażliwą śluzówką żołądka może pojawić się bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zgaga czy zaparcia.

Ostrożność powinny zachować także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe oraz hipoglikemizujące, gdyż czosnek może nasilić ich działanie.

Przepisy w formie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze