Przeciwzapalny shot, tonik i dip. Mieszanka na ZAPALENIE, wątrobę, toksyny i glukozę.

Przeciwzapalny shot, tonik i dip. Mieszanka na ZAPALENIE, wątrobę, toksyny i glukozę.
0

Shot imbirowo-kurkumowy 

Składniki
0,4 kg marchewki 
2 łyżeczki kurkumy
5 cm świeżego imbiru
300 ml niesłodzonej wody kokosowej
100 ml złotego mleka
Szczypta soli

Przygotowanie

1. Przygotowanie witaminowego shota zaczynamy od pokrojenia w większe kawałki marchewki. ​​​​​​

2. Przekładamy ją do kielicha blendera i dodajemy ​​​kurkumę, imbir i połowę wody kokosowej. 

3. Całość miksujemy na dużej prędkości przez około 2-3 minuty.

4. Następnie przelewamy masę przez sitko o drobnych oczkach. 

5. Na końcu dodajemy pozostałą wodę kokosową, szczyptę soli i złote mleko. Całość mieszamy i przeciwzapalny shot jest gotowy. 

 Tonik

Składniki
2 szklanki (500 ml) przefiltrowanej wody
6 g zielonej herbaty
5 gałązek świeżego tymianku
5 cm obranego imbiru
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka octu jabłkowego
2 szklanki schłodzonej wody gazowanej

Przygotowanie 

1. Zaczynamy od przelania do garnka wody i doprowadzenia jej do delikatnego wrzenia.

2. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli zieloną herbatę, tymianek, imbir, kurkumę, miód i ocet. Całość mieszamy do momentu, aż miód się rozpuści.  

3. Jeśli wszystkie składniki się połączyły, zmniejszamy moc na minimalną, przykrywamy i pozostawiamy tonik do zaparzenia na 15 minut.

4. Po tym czasie, tonik przelewamy przez sito o drobnych oczkach i chłodzimy. Powinno to zająć nie dłużej, niż godzinę.

5. Przygotowany w ten sposób napój wystarczy na 4 porcje.

6. 1/4 bazy toniku wlewam do szklanki z dwoma kostkami lodu, uzupełniam wodą gazowaną. Do środka wrzucam plaster limonki i listki świeżej mięty. Tonik jest gotowy.

Dip tahini z kurkumą i imbirem 

Składniki
50 g octu ryżowego
60 g złotego mleka
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 ząbki czosnku
szczypta soli
Do pasty tahini:
110 g nasion sezamu (uprażonego) 
3 łyżki oleju z pestek dyni

szczypta soli

Przygotowanie 

1. Na początku przygotujemy pastę tahini. Uprażone nasiona sezamu przekładamy do młynka, dodajemy olej z pestek dyni i szczyptę soli. Miksujemy składniki, aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej pasty.

2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3. Do miski przekładamy pastę tahini i dodajemy pozostałe składniki: ocet ryżowy, imbir, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek, złote mleko i sól.

4. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dip jest gotowy.

5. Dip możecie skomponować go z każdego rodzaju chrupiącym warzywem. Jest to idealna przekąska na drugie śniadanie bądź podwieczorek.  

Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Część teoretyczna:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze