Woda wodorowa i alkaliczna - chwilowa moda czy nowy trend w dbaniu o zdrowie?

Woda wodorowa i alkaliczna - chwilowa moda czy nowy trend w dbaniu o zdrowie?

Niezbędna do życia każdego organizmu, stanowiąca naturalne środowisko dla licznych procesów komórkowych, nośnik wielu związków odżywczych — woda. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu powinniśmy wypijać co najmniej dwa litry wody dziennie.

W dobie powszechnego występowania zanieczyszczeń szczególnego znaczenia nabiera jakość wody. Powinna być ona wolna od pestycydów, metali ciężkich i innych cząstek oddziałujących negatywnie na zdrowie.

A co, gdyby udało się jeszcze bardziej podkręcić właściwości prozdrowotne wody? Takie właściwości przypisywane są wodzie alkalicznej oraz wodorowej. Czy wyróżnia się każda z tych wód? Czy zainteresowanie nimi to tylko chwilowy trend, czy świadoma strategia profilaktyki wielu chorób?

Woda alkaliczna i woda wodorowa — co w sobie kryją?

Chemicznie czysta woda ma pH 7, co oznacza, że jest obojętna chemicznie. Natomiast odczyn wody kranowej zależy od zawartości rozpuszczonych w niej składników mineralnych  i może wahać się między wartościami 6,5 a 9,5 ze średnią wartością 7-8.

Oznacza to, że przeciętna woda kranowa ma lekko zasadowy odczyn. Gdyby zadbać o to, aby odczyn wody przesunąć jeszcze bardziej w kierunku zasadowego, osiągając wartość pH 8-9, uzyskamy wodę alkaliczną, której przypisuje się kilka właściwości prozdrowotnych. 

Alkalizacja wody możliwa jest na drodze zwiększenia zawartości magnezu i wapnia. Pierwiastki te mogą reagować z jonami wodorowęglanowymi, tworząc związki zasadowe: węglan magnezu oraz węglan wapnia. 

A czym od zwykłej wody różni się woda wodorowa? Jest to woda wzbogacona o wodór molekularny, wyróżniający się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Taka niewielka zmiana nadaje wodzie nowy potencjał prozdrowotny. 

Właściwości wody alkalicznej i wodorowej pod lupą naukowców

Dostępne są badania kliniczne wskazujące na prozdrowotne właściwości wody o zasadowym pH. Kilka z nich dotyczy korzystnego wpływu wody alkalicznej na układ trawienny. Można wymienić tu m.in.:

  • redukcję zaparć i przywrócenie prawidłowego rytmu wypróżnień
  • złagodzenie objawów zgagi (na drodze zmniejszenia aktywności enzymu pepsyny)
  • poprawę jakości życia u osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego

Spożywaniu wody alkalicznej może towarzyszyć zredukowanie ryzyka metabolicznego, w tym normalizacja poziomu glukozy i cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Woda alkaliczna uznawana jest za skuteczny płyn nawadniający, wykazano bowiem, że sportowcy sięgający po taką wodę wykazywali lepszy stopień nawodnienia oraz równowagę wodno-elektrolitową. Ponadto zaobserwowano lepszy przepływ krwi i dystrybucję tlenu po wysiłku w porównaniu ze spożywaniem zwykłej wody.

Kolejną cenną właściwością wody alkalicznej jest jej wpływ na zwiększenie gęstości mineralnej kości. Dlatego po taką formę nawodnienia organizmu mogą sięgać osoby narażone na rozwój osteoporozy, w tym kobiety w okresie menopauzy.

Wśród najważniejszych właściwości wody wodorowej wymienić można m.in.:

  • łagodzenie stanów zapalnych
  • zredukowanie stresu oksydacyjnego
  • wspomaganie powysiłkowej regeneracji mięśni
  • poprawa odporności organizmu

Ponadto dostępne są analizy wskazujące na przeciwnowotworowe właściwości wodoru molekularnego.

Przepis na domową wodę zasadową

Aby móc korzystać z cennych właściwości wody alkalicznej, można przygotować ją samodzielnie w domu — i to na kilka sposobów. Jednym z nich jest zakup specjalnych jonizatorów wody. Kolejna metoda polega na wzbogaceniu wody o dodatek specjalnych kropli zasadowych, zawierających węglan potasu, wodorowęglan sodu, wodorotlenek potasu. 

Domowa woda alkaliczna może być ponadto przygotowana z wykorzystaniem poniższej receptury:

  • zagotować lub przefiltrować  i przestudzić dwa litry wody z kranu
  • dodać łyżkę soli himalajskiej oraz sparzoną i pokrojoną cytrynę (1 cały owoc)
  • umieścić całość w szczelnie zamkniętym słoju i odstawić na 24 godziny

I tu jestem winien wyjaśnienie: przecież cytryna ma kwaśny smak, pH soku także jest kwaśne i wynosi około 2,5 - jak zatem można otrzymać wodę alkaliczną na drodze użycia cytryny? Otóż owoc ten dzięki wysokiej zawartości związków mineralnych o alkalicznym charakterze działa jak produkt zasadowy. 

W przypadku wody wodorowej można ją uzyskać w warunkach domowych, stosując specjalne generatory wodoru.

Linki do opracowań naukowych: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22844861/ 

https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=62945 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10152878/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze