Zupa krem z pietruszki z kurkumą i olejem z ogórecznika
0
Składniki: |
2 cebule |
3 ząbki czosnku |
1 papryczka chili |
3-4 sztuki korzenia pietruszki |
sok z 1 cytryny |
olej z ogórecznika |
800 ml bulionu jarzynowego |
oliwa |
Przyprawy: |
4 łyżeczki kurkumy |
pół łyżeczki mielonego kuminu |
1/4 łyżeczki mielonej kolendry |
sól, pieprz |
Przygotowanie: 1. Czosnek, cebulę i papryczkę chili kroimy i przekładamy do garnka. Całość podgrzewamy z oliwą, około dwie/trzy minuty. 2. Dodajemy przyprawy: kurkumę, kumin i kolendrę. Mieszamy i całość zalewamy bulionem jarzynowym. 3. Pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. 4. Całość gotujemy około 30 minut 5. Po tym czasie, przestudzoną zupę blendujemy. 6. Przed podaniem doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny. 7. Na końcu zupę polewamy olejem z ogórecznika. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz