Zupa osłabiająca apetyt - porowa z brukselką i groszkiem

Zupa osłabiająca apetyt - porowa z brukselką i groszkiem
0
Składniki:
300 g brukselki
1,5 L bulionu jarzynowego
100 g mrożonego groszku
1 por (około 200 g)
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
15 g namoczonej kozieradki 
1 marchewka (około 100 g)
Seler (około 80 g)
Pietruszka (około 100 g)
Przyprawy:
Pół łyżeczki sproszkowanej kozieradki
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
4-6 sztuk ziela angielskiego
3-5 sztuk liści laurowych
Natka pietruszki
Pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Cebulę i włoszczyznę, czyli marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w drobną kostkę.

2. Z pora odcinamy zieloną część, i kroimy go w półksiężyce.

3. Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy przez 2-3 minuty.

4. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gałkę muszkatołową do warzyw w garnku. Mieszamy przez chwilę, aby przyprawy uwolniły swój aromat.

5. Dodajemy bulion warzywny do garnka z warzywami i przyprawami. Link do przepisu na bulion - kliknij tutaj.

6. Groszek, brukselkę i namoczoną kozieradkę dodajemy do zupy. Gotujemy całość 30-35 minut.

7. Zupa jest gotowa. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą sproszkowanej kozieradki. Mieszamy i podajemy z łyżeczką oliwy z oliwek i pokrojoną natką pietruszki.

 

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

 Przepis znajduje się również na YouTube:

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze