Zupa osłabiająca apetyt - porowa z brukselką i groszkiem
Składniki: |
300 g brukselki |
1,5 L bulionu jarzynowego |
100 g mrożonego groszku |
1 por (około 200 g) |
1 średnia cebula |
1 łyżka oliwy z oliwek |
15 g namoczonej kozieradki |
1 marchewka (około 100 g) |
Seler (około 80 g) |
Pietruszka (około 100 g) |
Przyprawy: |
Pół łyżeczki sproszkowanej kozieradki |
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej |
4-6 sztuk ziela angielskiego |
3-5 sztuk liści laurowych |
Natka pietruszki |
Pieprz, sól |
Przygotowanie: 1. Cebulę i włoszczyznę, czyli marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. 2. Z pora odcinamy zieloną część, i kroimy go w półksiężyce. 3. Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy przez 2-3 minuty. 4. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gałkę muszkatołową do warzyw w garnku. Mieszamy przez chwilę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. 5. Dodajemy bulion warzywny do garnka z warzywami i przyprawami. Link do przepisu na bulion - kliknij tutaj. 6. Groszek, brukselkę i namoczoną kozieradkę dodajemy do zupy. Gotujemy całość 30-35 minut. 7. Zupa jest gotowa. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą sproszkowanej kozieradki. Mieszamy i podajemy z łyżeczką oliwy z oliwek i pokrojoną natką pietruszki. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Przepis znajduje się również na YouTube:
Komentarze0Dodaj komentarz