Pikantna zupa - krem z papryki

Pikantna zupa - krem z papryki
0
Składniki:
3 duże czerwone papryki - 660 g
750 ml bulionu jarzynowego
2 średnie pomidory - 300 g
1 średnia cebula - 150 g
4 większe ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Papryczka chili - według uznania
Do podania:
Biały chudy ser
Mieszanka ziaren
Papryczka chili świeża / suszone płatki
Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki 
Pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w kostkę średniej wielkości i przekładamy do miski.

2. Cebulę, czosnek i kawałek papryczki chilli kroimy i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować
zupę.

3. Dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy, mieszając.

4. Do garnka dodajemy pokrojoną wcześniej paprykę i pomidory bez skóry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem, przez 20 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę słodką papryką. 

5. Mieszamy całość i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut, bez przykrywki.

6. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy.

7. Zupę paprykową możemy podać z białym chudym serem, mieszanką pestek i świeżym szczypiorkiem. Można ją także posypać płatkami chilli.

 

Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze