Pikantna zupa - krem z papryki

Pikantna zupa - krem z papryki

Składniki:

3 duże czerwone papryki - 660 g

750 ml bulionu jarzynowego
2 średnie pomidory - 300 g
1 średnia cebula - 150 g
4 większe ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Papryczka chili - według uznania
Do podania:
Biały chudy ser
Mieszanka ziaren
Papryczka chili świeża / suszone płatki
Przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki 
Pieprz, sól

Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w kostkę średniej wielkości i przekładamy do miski.
  • Cebulę, czosnek i kawałek papryczki chilli kroimy i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować
    zupę.
  • Dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy, mieszając.
  • Do garnka dodajemy pokrojoną wcześniej paprykę i pomidory bez skóry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem, przez 20 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę słodką papryką. 
  • Mieszamy całość i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut, bez przykrywki.
  • Zupę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy.
  • Zupę paprykową możemy podać z białym chudym serem, mieszanką pestek i świeżym szczypiorkiem. Można ją także posypać płatkami chilli.

Smacznego!

Inne przepisy znajdziecie Państwo tutaj:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze