Pikantna zupa - krem z papryki
Składniki: |
3 duże czerwone papryki - 660 g |
750 ml bulionu jarzynowego |
2 średnie pomidory - 300 g |
1 średnia cebula - 150 g |
4 większe ząbki czosnku |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Papryczka chili - według uznania |
Do podania: |
Biały chudy ser |
Mieszanka ziaren |
Papryczka chili świeża / suszone płatki |
Przyprawy: |
1 łyżeczka słodkiej papryki |
Pieprz, sól |
Przygotowanie: 1. Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w kostkę średniej wielkości i przekładamy do miski. 2. Cebulę, czosnek i kawałek papryczki chilli kroimy i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować 3. Dodajemy oliwę z oliwek i podgrzewamy, mieszając. 4. Do garnka dodajemy pokrojoną wcześniej paprykę i pomidory bez skóry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem, przez 20 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę słodką papryką. 5. Mieszamy całość i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut, bez przykrywki. 6. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy. 7. Zupę paprykową możemy podać z białym chudym serem, mieszanką pestek i świeżym szczypiorkiem. Można ją także posypać płatkami chilli. |
Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz