Chorujesz na cukrzycę? Musisz zahamować szlak poliolowy!

Chorujesz na cukrzycę? Musisz zahamować szlak poliolowy!

Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jednym ze szlaków, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy, jest szlak poliolowy.

Szlak ten jest odpowiedzialny za gromadzenie się sorbitolu, który może powodować uszkodzenia tkanek i narządów organizmu.

Zrozumienie szlaku poliolowego i jego wpływu na organizm jest niezbędne w zarządzaniu cukrzycą i zapobieganiu jej powikłaniom.

Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo zdiagnozowaną osobą, czy od dawna cierpisz na cukrzycę, ten artykuł dostarczy Ci cennych spostrzeżeń na temat szlaku poliolowego i jego wpływu na Twoje zdrowie.

Osoby chorujące na cukrzyce narażone są na rozwój licznych powikłań cukrzycy. Uważa się, że za pojawienie się tych powikłań odpowiada zbyt wysoki poziom glukozy we krwi.

W rzeczywistości winowajcą jest sorbitol, powstający w tzw. szlaku poliolowym. Jest to przemiana nadmiaru glukozy przy udziale reduktazy aldolowej, w efekcie której powstaje sorbitol.

Ten związek sprzyja powstawaniu produktów zaawansowanej glikacji, które nasilają stan zapalny, ponadto inicjują procesu uszkodzenia kolagenu i usztywnienia ścian naczyń krwionośnych.

Sorbitol kumuluje się w komórkach i może je opuścić wyłącznie dzięki przemianie do fruktozy.

Sposoby na ograniczenie syntezy sorbitolu są dwa: jednym z nich jest utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a drugim - zahamowanie aktywności enzymu reduktazy aldolowej.

Ponadto ogromne znaczenie ma spowolnienie procesów glikacji białek.

Normalizacja poziomu glukozy we krwi wymaga stosowania odpowiedniego modelu żywienia oraz aktywności fizycznej. Pomocniczo można sięgać po takie naturalne substancje jak ocet jabłkowy, berberyna, morwa biała czy guma guar.

Równolegle należny zadbać o ograniczenie syntezy sorbitolu oraz niepożądanej glikacji bialek, a także promowanie reakcji przemiany sorbitolu do fruktozy. Jak to zrobić? Pomocne będą naturalne związki:

  • kwercetyna, która jest inhibitorem reduktazy aldolowej
  • Ginkgo biloba, który podobnie jak kwercetyna ogranicza intensywność przemian glukozy do sorbitolu
  • orzech włoski, nagietek lekarski oraz przymiotno, które ograniczają procesy glikacji białek  
  • cynamonowiec zawierający kwas cynamonowy, który pobudza aktywność enzymu dehydrohenazy sorbitolowej, odpowiedzialnej za przemianę sorbitolu do fruktozy
  • kozieradka stanowiąca źródło dihydroaktynoidiolidyny, o profilu działania podobnym do cynamonowca

Stosowanie tych naturalnych związków umożliwia zredukowanie ryzyka rozwoju poważnych powikłań cukrzycy, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego czy stopa cukrzycowa.

Takie kompleksowe podejście do leczenia cukrzycy to najskuteczniejsza strategia umożliwiająca jak najdłuższe zachowanie doskonałego zdrowia i sprawnego funkcjonowania całego organizmu (https://marekskoczylas.pl/suplementy-diety/49,glukonormin ).

Oto linki do opracowań naukowych:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29281744/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25214350/ 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze