Zapiekanka makaronowa z indykiem

Zapiekanka makaronowa z indykiem
0
Składniki:
200 g pełnoziarnistego makaronu
Pół brokuła
Pół czerwonej papryki
Pół małej cukinii
1 cebula
50 g zielonych oliwek
250 g piersi z indyka
80 g twarogu koziego
Świeża natka pietruszki
Sos:
2 jajka
1 mały jogurt naturalny (200 g)
2 ząbki czosnku
Przyprawy:
Pół łyżeczki ostrej papryki
Łyżeczka ziół prowansalskich
Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i nie płuczemy (chcemy, aby sos przykleił się do niego).

2. Cebulę obieramy i razem z papryką i cukinią kroimy w kostkę.

3. Indyka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem i większą szczyptą ostrej papryki.

4. Przygotowujemy sos: jajka, jogurt i pokrojony czosnek mieszamy razem.

5. Wszystko układamy w naczyniu do pieczenia. Na spód dodajemy trochę sosu, następnie układamy: makaron, surowe brokuły, paprykę, cebulę, cukinię, indyka. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem.

6. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godziny.

7. Gotową zapiekankę posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku: 

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze