Zapiekanka makaronowa z indykiem
0
Składniki: |
200 g pełnoziarnistego makaronu |
Pół brokuła |
Pół czerwonej papryki |
Pół małej cukinii |
1 cebula |
50 g zielonych oliwek |
250 g piersi z indyka |
80 g twarogu koziego |
Świeża natka pietruszki |
Sos: |
2 jajka |
1 mały jogurt naturalny (200 g) |
2 ząbki czosnku |
Przyprawy: |
Pół łyżeczki ostrej papryki |
Łyżeczka ziół prowansalskich |
Sól, pieprz |
Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i nie płuczemy (chcemy, aby sos przykleił się do niego). 2. Cebulę obieramy i razem z papryką i cukinią kroimy w kostkę. 3. Indyka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem i większą szczyptą ostrej papryki. 4. Przygotowujemy sos: jajka, jogurt i pokrojony czosnek mieszamy razem. 5. Wszystko układamy w naczyniu do pieczenia. Na spód dodajemy trochę sosu, następnie układamy: makaron, surowe brokuły, paprykę, cebulę, cukinię, indyka. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem. 6. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godziny. 7. Gotową zapiekankę posypujemy pokrojoną natką pietruszki. |
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Komentarze0Dodaj komentarz