Zapiekanka makaronowa z indykiem
0
Składniki: |
200 g pełnoziarnistego makaronu |
Pół brokuła |
Pół czerwonej papryki |
Pół małej cukinii |
1 cebula |
50 g zielonych oliwek |
250 g piersi z indyka |
80 g twarogu koziego |
Świeża natka pietruszki |
Sos: |
2 jajka |
1 mały jogurt naturalny (200 g) |
2 ząbki czosnku |
Przyprawy: |
Pół łyżeczki ostrej papryki |
Łyżeczka ziół prowansalskich |
Sól, pieprz |
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i nie płuczemy (chcemy, aby sos przykleił się do niego).
- Cebulę obieramy i razem z papryką i cukinią kroimy w kostkę.
- Indyka kroimy i doprawiamy solą, pieprzem i większą szczyptą ostrej papryki.
- Przygotowujemy sos: jajka, jogurt i pokrojony czosnek mieszamy razem.
- Wszystko układamy w naczyniu do pieczenia. Na spód dodajemy trochę sosu, następnie układamy: makaron, surowe brokuły, paprykę, cebulę, cukinię, indyka. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem.
- Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godziny.
- Gotową zapiekankę posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz