3 sposoby na idealną owsiankę

3 sposoby na idealną owsiankę
0

Owsianka na mleku roślinnym

Składniki
2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka miodu
75 g płatków owsianych
200 g wiśni mrożonych
1 łyżka wiórek kokosowych
1 banan
10 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

1. Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Całość podgrzewamy (nie zapominając o mieszaniu) około 7-8 minut lub do momentu, aż osiągną pożądaną teksturę i konsystencję. 

2. Banana kroimy w małe kawałki wielkości kęsa.  

3. Bazę owsianki mamy gotową, przekładamy ją do miseczek.

4. Na wierzchu układamy banana, posypujemy wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą.

 

Owsianka pieczona

Składniki
1 jabłko
100 g płatków owsianych
200 g mleka
70 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
1 łyżka miodu
cynamon

Przygotowanie

1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem. 

2. Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, mleko, miód, proszek do pieczenia bez aluminium, jogurt naturalny i mleko. Całość blendujemy.

3. Masę rozdzielamy na dwie części (do misek, które są odporne na wysoką temperaturę).

4. Obieramy i kroimy jabłko, układamy je na wierzchu owsianki.

5. Przed wstawieniem do piekarnika owsiankę posypujemy aromatycznym cynamonem i pieczemy przez 20 minut.

Owsianka na słono

Składniki
250 ml bulionu jarzynowego
75 g płatków owsianych
100 g białego chudego sera
80 g papryki
80 g cukinii
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka drobno posiekanego imbiru
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki kurkumy
pieprz, sól

Przygotowanie

1. Paprykę i cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę.   

2. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy kilka łyżek bulionu i podgrzewamy około 5 minut lub do momentu aż będą miękkie.

3. Dodajemy pozostałe składniki, a mianowicie: bulion jarzynowy, płatki owsiane, słodka czerwoną paprykę, kurkumę i pół łyżeczki startego imbiru.

4. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji, przekładamy ją do miseczek.

5. Wierzch posypujemy kruszonym białym serem. Całość dekorujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem oraz szczyptą słodkiej czerwonej papryki.

 

Przepisy w formacie PDF, idealne do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Link do odcinka: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze