3 sposoby na idealną owsiankę
0
Owsianka na mleku roślinnym: |
2 szklanki mleka roślinnego |
1 łyżka miodu |
75 g płatków owsianych |
200 g wiśni mrożonych |
1 łyżka wiórek kokosowych |
1 banan |
10 g czekolady gorzkiej |
Owsianka pieczona: |
1 jabłko |
100 g płatków owsianych |
200 g mleka |
70 g jogurtu naturalnego |
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium |
1 łyżka miodu |
cynamon |
Owsianka na słono: |
250 ml bulionu jarzynowego |
75 g płatków owsianych |
100 g białego chudego sera |
80 g papryki |
80 g cukinii |
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku |
1 płaska łyżeczka drobno posiekanego imbiru |
pół łyżeczki papryki słodkiej |
pół łyżeczki kurkumy |
pieprz, sól |
Przygotowanie owsianki na mleku roślinnym:
- Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Całość podgrzewamy (nie zapominając o mieszaniu) około 7-8 minut lub do momentu, aż osiągną pożądaną teksturę i konsystencję.
- Banana kroimy w małe kawałki wielkości kęsa.
- Bazę owsianki mamy gotową, przekładamy ją do miseczek.
- Na wierzchu układamy banana, posypujemy wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą.
Przygotowanie owsianki pieczonej:
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, mleko, miód, proszek do pieczenia bez aluminium, jogurt naturalny i mleko. Całość blendujemy.
- Masę rozdzielamy na dwie części (do misek, które są odporne na wysoką temperaturę).
- Obieramy i kroimy jabłko, układamy je na wierzchu owsianki.
- Przed wstawieniem do piekarnika owsiankę posypujemy aromatycznym cynamonem i pieczemy przez 20 minut.
Przygotowanie owsianki na słono:
- Paprykę i cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy kilka łyżek bulionu i podgrzewamy około 5 minut lub do momentu aż będą miękkie.
- Dodajemy pozostałe składniki, a mianowicie: bulion jarzynowy, płatki owsiane, słodka czerwoną paprykę, kurkumę i pół łyżeczki startego imbiru.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji, przekładamy ją do miseczek.
- Wierzch posypujemy kruszonym białym serem. Całość dekorujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem oraz szczyptą słodkiej czerwonej papryki.
Smacznego!
Komentarze0Dodaj komentarz