3 sposoby na idealną owsiankę

3 sposoby na idealną owsiankę

Owsianka na mleku roślinnym:

2 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka miodu
75 g płatków owsianych
200 g wiśni mrożonych
1 łyżka wiórek kokosowych
1 banan
10 g czekolady gorzkiej
Owsianka pieczona:
1 jabłko
100 g płatków owsianych
200 g mleka
70 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminium
1 łyżka miodu
cynamon
Owsianka na słono:
250 ml bulionu jarzynowego
75 g płatków owsianych
100 g białego chudego sera
80 g papryki
80 g cukinii
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka drobno posiekanego imbiru
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki kurkumy
pieprz, sól

Przygotowanie owsianki na mleku roślinnym:

  • Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Całość podgrzewamy (nie zapominając o mieszaniu) około 7-8 minut lub do momentu, aż osiągną pożądaną teksturę i konsystencję. 
  • Banana kroimy w małe kawałki wielkości kęsa.  
  • Bazę owsianki mamy gotową, przekładamy ją do miseczek.
  • Na wierzchu układamy banana, posypujemy wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą.

Przygotowanie owsianki pieczonej:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem. 
  • Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, mleko, miód, proszek do pieczenia bez aluminium, jogurt naturalny i mleko. Całość blendujemy.
  • Masę rozdzielamy na dwie części (do misek, które są odporne na wysoką temperaturę).
  • Obieramy i kroimy jabłko, układamy je na wierzchu owsianki.
  • Przed wstawieniem do piekarnika owsiankę posypujemy aromatycznym cynamonem i pieczemy przez 20 minut.

Przygotowanie owsianki na słono:

  • Paprykę i cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę.   
  • Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy kilka łyżek bulionu i podgrzewamy około 5 minut lub do momentu aż będą miękkie.
  • Dodajemy pozostałe składniki, a mianowicie: bulion jarzynowy, płatki owsiane, słodka czerwoną paprykę, kurkumę i pół łyżeczki startego imbiru.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji, przekładamy ją do miseczek.
  • Wierzch posypujemy kruszonym białym serem. Całość dekorujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem oraz szczyptą słodkiej czerwonej papryki.

    Smacznego!

    Link do odcinka: 

    Powrót

    Komentarze0
    Dodaj komentarz

    Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze