Polędwiczki w ziołach z kaszą.

Polędwiczki w ziołach z kaszą.
0

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

100 g kaszy bulgur
1 marchewka
1 łyżka musztardy stołowej
50 g cebulki konserwowej
10 g kaparów
250 ml bulionu warzywnego
250 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawy:
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  • Polędwiczkę czyścimy z błon. Smarujemy ją musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. 
  • Polędwiczkę podgrzewamy przez około 2/3 minuty na patelni. Po tym czasie dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 25 minut.
  • Drobno pokrojoną marchewkę podgrzewamy przez około 3/4 minuty na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy kaszę bulgur i bulion jarzynowy, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
  • W tym czasie przygotujemy sos: pietruszkę, cebulki, kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Całość mieszamy.
  • Ugotowaną polędwiczkę obtaczamy w posiekanych: pietruszce i koperku. Kroimy ją na mniejsze kawałki.
  • Gotową polędwiczkę podajemy z kaszą i sosem.

Smacznego!

 

Cały odcinek znajduje się również na YouTube: 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze