Polędwiczki w ziołach z kaszą.

Polędwiczki w ziołach z kaszą.
0
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
100 g kaszy bulgur
1 marchewka
1 łyżka musztardy stołowej
50 g cebulki konserwowej
10 g kaparów
250 ml bulionu warzywnego
250 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawy:
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

1. Polędwiczkę czyścimy z błon. Smarujemy ją musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. 

2. Polędwiczkę podgrzewamy przez około 2/3 minuty na patelni. Po tym czasie dolewamy wodę, przykrywamy i gotujemy 25 minut.

3. Drobno pokrojoną marchewkę podgrzewamy przez około 3/4 minuty na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy kaszę bulgur i bulion jarzynowy, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.

4. W tym czasie przygotujemy sos: pietruszkę, cebulki, kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Całość mieszamy.

5. Ugotowaną polędwiczkę obtaczamy w posiekanych: pietruszce i koperku. Kroimy ją na mniejsze kawałki.

6. Gotową polędwiczkę podajemy z kaszą i sosem.                                            

 

Przepis w formacie PDF, idealnym do wydruku:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Cały odcinek znajduje się również na YouTube:

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze