Chroni TĘTNICE. Pasztet z fasoli.
Pyszny pasztet z fasoli chroniący tętnice
Składniki: |
480 g ugotowanej czarnej fasoli |
50 g namoczonych suszonych śliwek |
1 łyżka kaszy manny |
1 główka czosnku |
1 jabłko |
75 g cebuli |
50 ml oliwy |
2 łyżki posiekanego rozmarynu |
Przygotowanie: 1. Czosnek przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 175 stopniach przez 10 minut. 2. Czerwoną cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy stare jabłko, fasolę i gotujemy przez 5 minut. 3. Całość przekładamy do wysokiego naczynia, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładką masę. 4. Do masy dodajemy śliwki, czosnek, kaszę mannę i rozmaryn. Mieszamy. 5. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy w 175 stopniach przez 45 minut. |
Czy wiesz, że:
- do tego przepisu możemy wykorzystać też białą albo czerwoną fasolę,
- największą korzyścią ze spożywania czarnej fasoli jest jej hamujący wpływ na utlenianie cholesterolu.
Czarna fasola zmniejsza ryzyko miażdżycy, ponieważ hamuje utlenianie cholesterolu, który inicjuje tworzenie blaszki miażdżycowej. Utleniony cholesterol uszkadza wewnętrzną ścianę naczyń krwionośnych, co sprzyja powstawaniu miażdżycy. Spożywanie czarnej fasoli może więc chronić nasze naczynia krwionośne i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Przepis w formacie PDF, idealny do wydruku:
Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe:
Komentarze0Dodaj komentarz