Chroni TĘTNICE. Pasztet z fasoli.
0
Składniki: |
480 g ugotowanej czarnej fasoli |
50 g namoczonych suszonych śliwek |
1 łyżka kaszy manny |
1 główka czosnku |
1 jabłko |
75 g cebuli |
50 ml oliwy |
2 łyżki posiekanego rozmarynu |
Przygotowanie:
- Czosnek przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy go w 175 stopniach przez 10 minut .
- Czerwoną cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy stare jabłko, fasolę i gotujemy przez 5 minut.
- Całość przekładamy do wysokiego naczynia, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy na gładką masę.
- Do masy dodajemy śliwki, czosnek, kaszę mannę i rozmaryn. Mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy w 175 stopniach przez 45 minut.
Smacznego!
Zobacz nagranie i przekonaj się jakie to łatwe:
Czy wiesz, że:
- do tego przepisu możemy wykorzystać też białą albo czerwoną fasolę,
- największą korzyścią ze spożywania czarnej fasoli jest jej hamujący wpływ na utlenianie cholesterolu.
Komentarze0Dodaj komentarz