Kwas chlorogenowy - to dzięki niemu kawa jest taka zdrowa

Kwas chlorogenowy - to dzięki niemu kawa jest taka zdrowa
0

Kawa to pyszny napój o pobudzającym działaniu, ponadto wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, wynikających z wysokiej zawartości licznych związków aktywnych. Jednym z nich jest kwas chlorogenowy.

Kawa to jedno z najważniejszych źródeł tego związku.  Gdzie jeszcze można znaleźć kwas chlorogenowy i jaki jest wpływ tego związku na organizm?

Kwas chlorogenowy to antyoksydant z grupy polifenoli. Jak już wspomniałem, jednym z naturalnych źródeł tego związku jest kawa. Jeszcze więcej zawierają go nasiona kawy zielonej, niepoddawanej procesowi prażenia.

Ponadto sporo kwasu chlorogenowego można znaleźć w takich owocach jak jagody, śliwki, czereśnie, jabłka czy morele. Mało kto wie, że istotnym źródłem kwasu chlorogenowego są także ziemniaki.

Jedną z najważniejszych właściwości kwasu chlorogenowego jest działanie hipotensyjne. Związek ten może skutecznie redukować ciśnienie krwi i to prawdopodobnie ta jego właściwość znosi niepożądane działanie zawartej w kofeinie kawy, która stosowana samodzielnie może podnosić ciśnienie krwi.

Ponadto kwas chlorogenowy może redukować poziom glukozy we krwi i poprawiać wrażliwość komórek na działanie insuliny. Z takiego działania kwasu chlorogenowego może wynikać bardziej efektywna utrata masy ciała u osób suplementujących ten związek.

Kolejną cenną właściwością tego związku jest redukowanie podwyższonego poziomu trójglicerydów.

Kwas chlorogenowy wspomaga pracę wątroby, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, zwalczając m.in. bakterię Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae czy Staphylococcus aureus. Jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki, co przekłada się na lepszą pracę mózgu czy układu sercowo-naczyniowego.

Badania na modelu zwierzęcym przyniosły bardzo obiecujące wyniki — kwas chlorogenowy może wykazywać działanie neuroprotekcyjne i chronić przed chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Ponadto coraz więcej mówi się o właściwościach antynowotworowych kwasu chlorogenowego.

Wymieniany jest on jako związek wspomagający profilaktykę oraz leczenie nowotworów, co wynika z możliwości złagodzenia stresu oksydacyjnego. To właśnie wolne rodniki, które mogą być neutralizowane przez kwas chlorogenowy mogą przyczynić się do uszkodzenia kwasu nukleinowego i powstania mutacji. 

Więcej na temat licznych właściwości prozdrowotnych kwasy, wynikających m.in. z zawartości kwasu chlorogenowego dowiecie się Państwo z tego odcinka, zachęcam do jego obejrzenia przy filiżance pysznej kawy:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto linki do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6815948/ 

https://www.mdpi.com/2306-5710/5/1/11/htm 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze