To zwiększa skuteczność działania kolagenu!

To zwiększa skuteczność działania kolagenu!

Suplementacja stawów kolagenem zyskała ostatnio na popularności. Z wiekiem nasze ciała naturalnie produkują mniej kolagenu - białka, które pomaga utrzymać zdrowie i elastyczność naszych stawów.

Może to prowadzić do bólu stawów, sztywności, a nawet zapalenia stawów.

Suplementacja kolagenem na stawy może pomóc w przeciwdziałaniu tym skutkom, dostarczając organizmowi budulca, którego potrzebuje do naprawy i utrzymania zdrowia stawów.

W tym artykule przedstawione zostaną sposoby na zwiększenie efektywności takiej suplementacji.

Kolagen określany jest białkiem młodości, gdyż zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej, która buduje skórę, kości, ścięgna czy stawy.

Wraz z wiekiem spada synteza kolagenu, co przekłada się na przyspieszenie procesów starzenia się organizmu.

Wówczas wiele osób sięga po kolagen, a kolejnym wskazaniem do zastosowania takiej suplementacji jest wspomaganie prawidłowej pracy stawów.

Po kolagen chętnie sięgają sportowcy, ale także osoby po urazach układu ruchu czy ze zdiagnozowanymi stanami zapalnymi i zmianami zwyrodnieniowymi stawów.

Taka suplementacja pozwala na utrzymanie optymalnej syntezy kolagenu. Istnieje kilka sprytnych sposobów na to, aby taka suplementacja była jeszcze bardziej efektywna.

Jak umożliwić organizmowi maksymalne wykorzystanie kolagenu dostarczanego wraz z dietą?

Jednym ze sposobów na zwiększenie skuteczności suplementacji jest połączenie kolagenu z witaminą C.

Dostarczony wraz z suplementem kolagen trawiony jest w przewodzie pokarmowym, a wchłonięte w jelitach aminokwasy wykorzystywane są w procesie syntezy nowego kolagenu.

Jednym z kluczowych związków zapewniających prawidłowy przebieg syntezy włókien kolagenowych jest witamina C. Dlatego zalecane jest suplementowanie kolagenu łącznie z witaminą C.

Ponadto w syntezie kolagenu uczestniczą takie pierwiastki jak krzem, którego naturalnym źródłem jest skrzyp polny czy pokrzywa, a także siarka, którą można dostarczyć z cebulą, szczypiorkiem, czosnkiem, jajkami czy rybami.

Osoby stosujące kolagen w celu wzmocnienia stawów powinny pamiętać o bardzo istotnej kwestii.

Aby aminokwasy powstałe w efekcie strawienia kolagenu wykorzystane zostały w procesie syntezy kolagenu chrząstki stawowej, należy zadbać o aktywność fizyczną około godziny po spożyciu suplementu. Dlaczego?

Maksymalne stężenie aminokwasów we krwi występuje około 45-60 minut po spożyciu kolagenu. Jeśli w tym czasie zadbamy o ruch, pobudzimy krążenie krwi w obrębie stawów - a warto pamiętać, że chrząstka to słabo ukrwiona tkanka.

Dzięki temu możliwe jest dostarczenie aminokwasów dokładnie tam, gdzie kolagen powinien być syntetyzowany. 

Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii - warto unikać czynników, które mogą osłabiać i uszkadzać strukturę włókien kolagenowych. A najważniejsze czynniki to:

  • odwodnienie organizmu
  • wysokie spożycie cukru, sprzyjające nasileniu zjawiska glikacji, czyli niszczenia struktury kolagenu
  • ekspozycja na światło słoneczne, gdyż promieniowanie UV narusza strukturę kolagenu
  • sięganie po alkohol i papierosy, które generują powstawanie wolnych rodników uszkadzających kolagen
  • niskie spożycie warzyw, stanowiących źródło antyoksydantów - najskuteczniejszej broni w walce z wolnymi rodnikami.

Oto link do opracowań naukowych:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6803522/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146365/

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze