Sosna zwyczajna - przepis na oksymel, syrop i odwar

Sosna zwyczajna - przepis na oksymel, syrop i odwar

Sosna to drzewo kojarzone głównie ze świętami i piękną tradycją ubierania choinki. Jednak wyróżnia się również licznymi właściwościami prozdrowotnymi, w tym działaniem wykrztuśnym i wspomagającym leczenie infekcji dróg oddechowych.

Z młodych pędów sosny przygotować można syrop, a z igieł — oksymel sosnowy. Pędy można zbierać wiosną, a zima to idealny czas na wykorzystanie igieł — także tych pozyskiwanych ze świątecznej choinki.

Właściwości prozdrowotne sosny zwyczajnej

Jako surowiec leczniczy wykorzystać można zarówno pąki i igły, jak i korę, szyszki czy żywicę sosny.  Z igieł i pędów sosny pozyskiwany jest olejek sosnowy i olejek terpentynowy. W skład olejku sosnowego wchodzą liczne związki aktywne, w tym alfa-pinen, beta-pinen, limonen i borneol. 

Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, a także wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych. Olejek sosnowy może być wykorzystany do inhalacji parowych, wówczas ułatwia udrożnić drogi oddechowe i zwalczyć chorobotwórcze patogeny. 

Z kolei olejek sosnowy stosowany zewnętrznie na skórę może działać przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Natomiast olejek terpentynowy wykorzystywany jest zewnętrznie jako środek rozgrzewający i przeciwbólowy.

Jedną z najczęściej wymienianych właściwości sosny zwyczajnej jest jej korzystny wpływ na górne drogi oddechowe. Roślina ta znalazła zastosowanie jako skuteczne, naturalne wspomaganie infekcji oddechowych. Wszystko dzięki łagodzeniu chrypy, kaszlu i bólu gardła, a także łagodzeniu stanu zapalnego. 

W taki sposób wykorzystywany jest wspomniany olejek sosnowy, a także napar z igieł sosny.

Działanie odkażające i wykrztuśne wykazują także pędy sosny, obfitujące w garbniki, karotenoidy oraz substancje żywicowe. Z kolei kora sosny zawiera garbniki i polifenole, a także kwasy organiczne. Należy tu rozróżnić korę sosny zwyczajnej i korę sosny nadmorskiej; ta druga stanowi bogate źródło pycnogenolu, wspomagającego w zaawansowany sposób pracę układu krążenia. 

Z sosny pozyskiwana jest żywica, z której produkuje się kalafonię — substancję wykorzystywaną przy produkcji plastrów i maści. Z kolei dziegcie sosnowe, czyli produkty suchej destylacji drewna znajdują zastosowanie w dermatologii, gdyż wspomagają leczenie wielu schorzeń skórnych. Można tu wymienić m.in. łuszczycę czy świerzb.

Napar z igieł sosny

Z igieł sosnowych można przygotować aromatyczną herbatkę. Taki napar sprawdza się przede wszystkim w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Potrzebne są świeże lub suszone igły sosny. Dwie łyżki igieł należy zalać 200 ml wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 30 minut. Potem napar należy odcedzić, a do smaku można dodać odrobinę miodu.

Napar można pić do 3 razy dziennie. Unikać powinny go kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby uczulone na sosnę.

Odwar z pędów sosny

Z pędów sosny można przygotować odwar, który wykazuje działanie wykrztuśne. Do jego przygotowania potrzebne jest pół łyżki pędów sosny, które należy zalać szklanką wrzątku i gotować przez 5 minut. Następnie odwar należy odstawić na kwadrans i przecedzić. Zalecane dawkowanie to dwa razy dziennie po pół szklanki odwaru.

Kąpiel sosnowa

Igły sosny można wykorzystać do przygotowania relaksującej, przeciwbólowej kąpieli. Taki rytuał doskonale sprawdzi się w przypadku bólów mięśniowo-stawowych, stanów zapalnych skóry czy nadmiernym napięciu mięśni. 

Do przygotowania kąpieli potrzebnych jest kilka gałązek sosny, które należy rozdrobnić, zalać 1,5 l wody i gotować przed kwadrans. Potem wystarczy odcedzić igły i wlać odwar do wanny z ciepłą wodą. Kąpiel powinna trwać od 10 do 20 minut. 

Syrop z pędów sosny

Pędy sosny najlepiej jest zbierać w pierwszej połowie maja, powinny być to jasnozielone przyrosty z brązową łupinką. Mogą być one spożywane na surowo jako dodatek do sałatek lub koktajli, ponadto można z nich przyrządzić syrop wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych.

Składniki:
  • szklanka świeżych pędów sosny
  • szklanka miodu
  • dwie szklanki wody
Przygotowanie:

1. Oczyszczone pędy sosny umieścić w garnku i zalać wodą.

2. Zagotować, a następnie gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.

3. Odcedzić i przestudzić wywar.

4. Do zimnego wywaru dodać miód i wymieszać.

5. Zlać syrop do słoika i przechowywać w lodówce.

Zalecane dawkowanie to 1-2 łyżeczki od 2 do 3 razy dziennie.

Oksymel sosnowy

Oksymel to wyjątkowy rodzaj octu, stanowiący połączenie wybranego octu z miodem w proporcjach 1 część octu na 1-2 części miodu. Taka kombinacja doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu i wspomaga walkę z infekcjami, działając przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanych igieł sosnowych (opcjonalnie można użyć igliwie świerku lub jodły)
  • ocet jabłkowy w takiej objętości, aby całkowicie przykryć igły sosny
  • miód w objętości równej objętości pozyskanego octu sosnowego
Przygotowanie:

1. Posiekane igły należy umieścić w słoiku i zalać octem jabłkowym tak, aby igły znalazły się całkowicie pod jego powierzchnią

2. Odstawić słój na 4 tygodnie w zacienione, chłodne miejsce, co kilka dni wstrząsając słojem

3. Po upływie 4 tygodni przecedzić ocet i dodać miodu w objętości równej objętości uzyskanego octu sosnowego

4. Oksymel przechowywać w lodówce 

Zalecane dawkowanie to 1-2 łyżki dziennie; unikać stosowania u dzieci do 4 r. ż.

Pobierz darmowego e-booka o diecie śródziemnomorskiej:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze