Sosna zwyczajna - przepis na oksymel, syrop i odwar

Sosna to drzewo kojarzone głównie ze świętami i piękną tradycją ubierania choinki. Jednak wyróżnia się również licznymi właściwościami prozdrowotnymi, w tym działaniem wykrztuśnym i wspomagającym leczenie infekcji dróg oddechowych.
Z młodych pędów sosny przygotować można syrop, a z igieł — oksymel sosnowy. Pędy można zbierać wiosną, a zima to idealny czas na wykorzystanie igieł — także tych pozyskiwanych ze świątecznej choinki.
Właściwości prozdrowotne sosny zwyczajnej
Jako surowiec leczniczy wykorzystać można zarówno pąki i igły, jak i korę, szyszki czy żywicę sosny. Z igieł i pędów sosny pozyskiwany jest olejek sosnowy i olejek terpentynowy. W skład olejku sosnowego wchodzą liczne związki aktywne, w tym alfa-pinen, beta-pinen, limonen i borneol.
Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, a także wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych. Olejek sosnowy może być wykorzystany do inhalacji parowych, wówczas ułatwia udrożnić drogi oddechowe i zwalczyć chorobotwórcze patogeny.
Z kolei olejek sosnowy stosowany zewnętrznie na skórę może działać przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Natomiast olejek terpentynowy wykorzystywany jest zewnętrznie jako środek rozgrzewający i przeciwbólowy.
Jedną z najczęściej wymienianych właściwości sosny zwyczajnej jest jej korzystny wpływ na górne drogi oddechowe. Roślina ta znalazła zastosowanie jako skuteczne, naturalne wspomaganie infekcji oddechowych. Wszystko dzięki łagodzeniu chrypy, kaszlu i bólu gardła, a także łagodzeniu stanu zapalnego.
W taki sposób wykorzystywany jest wspomniany olejek sosnowy, a także napar z igieł sosny.
Działanie odkażające i wykrztuśne wykazują także pędy sosny, obfitujące w garbniki, karotenoidy oraz substancje żywicowe. Z kolei kora sosny zawiera garbniki i polifenole, a także kwasy organiczne. Należy tu rozróżnić korę sosny zwyczajnej i korę sosny nadmorskiej; ta druga stanowi bogate źródło pycnogenolu, wspomagającego w zaawansowany sposób pracę układu krążenia.
Z sosny pozyskiwana jest żywica, z której produkuje się kalafonię — substancję wykorzystywaną przy produkcji plastrów i maści. Z kolei dziegcie sosnowe, czyli produkty suchej destylacji drewna znajdują zastosowanie w dermatologii, gdyż wspomagają leczenie wielu schorzeń skórnych. Można tu wymienić m.in. łuszczycę czy świerzb.
Napar z igieł sosny
Z igieł sosnowych można przygotować aromatyczną herbatkę. Taki napar sprawdza się przede wszystkim w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Potrzebne są świeże lub suszone igły sosny. Dwie łyżki igieł należy zalać 200 ml wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 30 minut. Potem napar należy odcedzić, a do smaku można dodać odrobinę miodu.
Napar można pić do 3 razy dziennie. Unikać powinny go kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby uczulone na sosnę.
Odwar z pędów sosny
Z pędów sosny można przygotować odwar, który wykazuje działanie wykrztuśne. Do jego przygotowania potrzebne jest pół łyżki pędów sosny, które należy zalać szklanką wrzątku i gotować przez 5 minut. Następnie odwar należy odstawić na kwadrans i przecedzić. Zalecane dawkowanie to dwa razy dziennie po pół szklanki odwaru.
Kąpiel sosnowa
Igły sosny można wykorzystać do przygotowania relaksującej, przeciwbólowej kąpieli. Taki rytuał doskonale sprawdzi się w przypadku bólów mięśniowo-stawowych, stanów zapalnych skóry czy nadmiernym napięciu mięśni.
Do przygotowania kąpieli potrzebnych jest kilka gałązek sosny, które należy rozdrobnić, zalać 1,5 l wody i gotować przed kwadrans. Potem wystarczy odcedzić igły i wlać odwar do wanny z ciepłą wodą. Kąpiel powinna trwać od 10 do 20 minut.
Syrop z pędów sosny
Pędy sosny najlepiej jest zbierać w pierwszej połowie maja, powinny być to jasnozielone przyrosty z brązową łupinką. Mogą być one spożywane na surowo jako dodatek do sałatek lub koktajli, ponadto można z nich przyrządzić syrop wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych.
Składniki: |
|
Przygotowanie: |
1. Oczyszczone pędy sosny umieścić w garnku i zalać wodą. 2. Zagotować, a następnie gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. 3. Odcedzić i przestudzić wywar. 4. Do zimnego wywaru dodać miód i wymieszać. 5. Zlać syrop do słoika i przechowywać w lodówce. |
Zalecane dawkowanie to 1-2 łyżeczki od 2 do 3 razy dziennie.
Oksymel sosnowy
Oksymel to wyjątkowy rodzaj octu, stanowiący połączenie wybranego octu z miodem w proporcjach 1 część octu na 1-2 części miodu. Taka kombinacja doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu i wspomaga walkę z infekcjami, działając przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Składniki: |
|
Przygotowanie: |
1. Posiekane igły należy umieścić w słoiku i zalać octem jabłkowym tak, aby igły znalazły się całkowicie pod jego powierzchnią 2. Odstawić słój na 4 tygodnie w zacienione, chłodne miejsce, co kilka dni wstrząsając słojem 3. Po upływie 4 tygodni przecedzić ocet i dodać miodu w objętości równej objętości uzyskanego octu sosnowego 4. Oksymel przechowywać w lodówce |
Zalecane dawkowanie to 1-2 łyżki dziennie; unikać stosowania u dzieci do 4 r. ż.
Pobierz darmowego e-booka o diecie śródziemnomorskiej:
Komentarze0Dodaj komentarz