Morwa biała - właściwości, przepis na napar i sok

Morwa biała to roślina o białych, słodkich owocach. Zarówno owoce, jak i liście rośliny mogą być wykorzystane w celach leczniczych. Morwa słynie przede wszystkim z właściwości hipoglikemizujących, co oznacza, że skutecznie redukuje poziom glukozy we krwi.
Z liści morwy można przygotować leczniczy napar, a owoce wykorzystać do produkcji soku lub spożyć w postaci suszonej; takie suszone owoce morwy doskonale sprawdzają się jako dodatek do jogurtu czy musli.
Morwa biała — składniki odżywcze
Związki aktywne zawarte w morwie to m.in.:
- kwercetyna
- rutyna
- EGCG
- katechiny
- witaminy z grupy B
- beta-karoten
- magnez
- wapń
- żelazo
- aminokwasy (kwas asparaginowy, argininę i prolinę)
Tak wysokiej zawartości związków aktywnych towarzyszy wszechstronny, korzystny wpływ morwy na zdrowie.
Suszone owoce morwy białej dostarczają około 300 kcal w 100 g, a owoce świeże — około 45 kcal.
Na co działa morwa?
Najbardziej unikatową substancją czynną jest alkaloid 1-dezoksynojirimycin (DJN), zwany także moranoliną. Związek ten odpowiada za hipoglikemizujące właściwości morwy białej. I to właśnie z tego zasłynęła morwa — jej spożywaniu towarzyszy istotny spadek poziomu glukozy we krwi.
Moranolina zawarta jest w liściach morwy, zatem to właśnie ta część rośliny wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową. Związek ten hamuje aktywność enzymu alfa-glukozydazy, odpowiedzialnego za trawienie glukozy. Dlatego po spożyciu morwy przed posiłkiem obserwowany jest spadek poposiłkowej glikemii.
Skuteczność morwy w redukowaniu glikemii wykazana została w badaniach klinicznych. W jednym z nich uzyskano doskonałe wyniki — spożywaniu naparu z morwy towarzyszył istotny spadek poziomu glikemii poposiłkowej. Tak wysokiej skuteczności morwy towarzyszy brak działań niepożądanych, właściwych dla leków hipoglikemizujących.
Poza niezwykle pożądanym wpływem morwy na wartość glikemii roślina ta może zredukować zbyt wysoki poziom parametrów lipidowych, w tym LDL. Dzięki takiemu korzystnemu wpływowi na gospodarkę węglowodanowo-lipidową, morwa może zredukować ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Napar z liści morwy może być stosowany w przebiegu infekcji dróg oddechowych, gdyż łagodzi on stany zapalne gardła i działa napotnie. Co więcej, roślinie przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
W badaniach laboratoryjnych potwierdzono wysoką skuteczność morwy przeciwko takim drobnoustrojom jak Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia oraz wirus opryszczki Herpes simplex.
Morwa może łagodzić objawy alergii, co wynika z jej korzystnego wpływu na układ immunologiczny. Zawarte w niej związki, w tym kwercetyna czy polisacharydy ograniczają nasilenie reakcji alergicznej.
Działanie hepatoprotekcyjne morwy wynika z zawartości licznych antyoksydantów, które neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników na komórki wątroby. Dzięki temu morwa może zredukować szkodliwe działanie licznych toksyn na wątrobę. A dodatkowo zmniejsza ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby, co wynika z normalizacji glikemii i parametrów lipidowych.
Flawonoidy oraz antocyjany, które licznie występują w morwie, znane są z aktywności przeciwnowotworowej. W licznych badaniach potwierdzono działanie cytotoksyczne tych związków wobec komórek nowotworowych. Ponadto morwa wymieniana jest jako naturalny środek mogący poprawiać funkcje poznawcze u osób z chorobą Alzheimera.
Napar z liści morwy
W celu przygotowania naparu z morwy należy zalać 3 łyżeczki suszu szklanką wrzątku, po czym zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Napar można pić dwa razy dziennie na 30 minut przed głównymi posiłkami.
Syrop z owoców morwy bez cukru
Z owoców morwy można przygotować syrop, który wzmacnia organizm w przebiegu infekcji i obkurcza śluzówkę dróg oddechowych, łagodząc kaszel i katar. Do jego przygotowania potrzebne są świeże owoce morwy. Należy je dokładnie opłukać i umieścić w garnku.
Owoce powinny być następnie rozgniecione drewnianą łyżką i gotowane na wolnym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie konieczne jest ostudzenie owoców, umieszczenie ich na sitku z gazą i wyciśnięcie soku. Tak pozyskany sok z morwy należy gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin tak, aby objętość soku zredukowała się o około 30%.
W tym czasie należy regularnie zbierać pianę gromadzącą się na powierzchni. Gorący sok należy zlać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć, po czym przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Sok należy spożywać w ilości łyżki dziennie podczas infekcji dróg oddechowych.
Przeciwwskazania do stosowania morwy
Ponieważ brak jest badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania morwy u kobiet w okresie ciąży i laktacji oraz u dzieci, odradzane jest stosowanie naparu czy suplementów z morwą u tych osób.
W przypadku jednoczesnego stosowania morwy oraz leków hipoglikemizujących może dojść do wzmocnienia efektu redukującego glikemię. Stwarza to ryzyko wystąpienia hipoglikemii, zatem kwestię łącznego stosowania tego typu preparatów zawsze należy skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Pobierz darmowego e-booka o diecie śródziemnomorskiej:
Linki do badań naukowych:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4281624/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38052130/
Komentarze0Dodaj komentarz