Dieta kontra łuszczyca - jaki model żywienia jest najlepszy?
Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą ogólnoustrojową przebiegającą przede wszystkim z zajęciem skóry i stawów, która dotyka miliony ludzi na całym świecie.
Chociaż nie ma znanego lekarstwa na tę chorobę, wielu ekspertów uważa, że odpowiednia dieta może pomóc w radzeniu sobie z objawami łuszczycy.
Wraz z rozpowszechnieniem przetworzonej i niezdrowej żywności w naszej współczesnej diecie, ważniejsze niż kiedykolwiek jest zwracanie uwagi na to, co jemy.
Dieta na łuszczycę może obejmować pokarmy o działaniu przeciwzapalnym, bogate w przeciwutleniacze oraz niezbędne witaminy i minerały.
Włączając te pokarmy do swojej diety, możesz potencjalnie zmniejszyć stan zapalny, poprawić wygląd skóry i złagodzić inne objawy łuszczycy.
W leczeniu łuszczycy ogromne znaczenie odgrywa odpowiednia dieta, która ma równie istotne znaczenie co farmakoterapia. Dzięki właściwym wyborom żywieniowym możliwe jest złagodzenie objawów choroby.
Jakie modyfikacje żywieniowe zalecone są osobom z łuszczycą?
Najkrócej pożądane zmiany w diecie można przedstawić w jednym zdaniu — należy wykluczyć produkty nasilające stan zapalny i sięgać po produkty o działaniu przeciwzapalnym.
Jedną z najistotniejszych zmian w diecie powinno być zatem wyeliminowanie tłuszczów nasyconych, zwłaszcza tłuszczów trans.
Powstają one w procesie smażenia, ponadto można je znaleźć w wysokoprzetworzonych produktach: fast foodach, słodyczach, daniach instant czy produktach garmażeryjnych.
Kolejny produkt, który należy wykluczyć z diety to cukier i wszelkie zawierające go produkty. Ponadto warto wyeliminować szybko trawione węglowodany, w tym produkty z białej mąki.
Jakie produkty warto uwzględnić w diecie? Na pewno posiłki powinny być bogate w warzywa, gdyż stanowią one doskonałe źródło przeciwzapalnych antyoksydantów, takich jak flawonoidy, witaminy A, C i E.
Z tego samego powodu warto sięgać po owoce, zwłaszcza jagodowe, a także aromatyczne zioła i przyprawy.
Łagodzeniu stanów zapalnych sprzyjają nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałymi źródłami są:
- ryby morskie
- orzechy, nasiona i pestki
- oleje tłoczone na zimno
Ponieważ zalecane jest wykluczenie szybko trawionych węglowodanów, należy je zastąpić produktami z pełnych ziaren zbóż, czyli razowym pieczywem, brązowym ryżem oraz kaszami.
Warto wymienić jeszcze suplementy diety, które powinny w szczególny sposób zainteresować osoby z łuszczycą. Mowa o witaminach A, C, D i E, kurkuminie, kwasach omega 3, probiotykach oraz cynku.
Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:
Oto link do opracowania naukowego
Komentarze0Dodaj komentarz