Dieta kontra łuszczyca - jaki model żywienia jest najlepszy?

Dieta kontra łuszczyca - jaki model żywienia jest najlepszy?

Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą ogólnoustrojową przebiegającą przede wszystkim z zajęciem skóry i stawów, która dotyka miliony ludzi na całym świecie.

Chociaż nie ma znanego lekarstwa na tę chorobę, wielu ekspertów uważa, że odpowiednia dieta może pomóc w radzeniu sobie z objawami łuszczycy.

Wraz z rozpowszechnieniem przetworzonej i niezdrowej żywności w naszej współczesnej diecie, ważniejsze niż kiedykolwiek jest zwracanie uwagi na to, co jemy.

Dieta na łuszczycę może obejmować pokarmy o działaniu przeciwzapalnym, bogate w przeciwutleniacze oraz niezbędne witaminy i minerały.

Włączając te pokarmy do swojej diety, możesz potencjalnie zmniejszyć stan zapalny, poprawić wygląd skóry i złagodzić inne objawy łuszczycy.

W leczeniu łuszczycy ogromne znaczenie odgrywa odpowiednia dieta, która ma równie istotne znaczenie co farmakoterapia. Dzięki właściwym wyborom żywieniowym możliwe jest złagodzenie objawów choroby.

Jakie modyfikacje żywieniowe zalecone są osobom z łuszczycą?

Najkrócej pożądane zmiany w diecie można przedstawić w jednym zdaniu - należy wykluczyć produkty nasilające stan zapalny i sięgać po produkty o działaniu przeciwzapalnym.

Jedną z najistotniejszych zmian w diecie powinno być zatem wyeliminowanie tłuszczów nasyconych, zwłaszcza tłuszczów trans.

Powstają one w procesie smażenia, ponadto można je znaleźć w wysokoprzetworzonych produktach: fast foodach, słodyczach, daniach instant czy produktach garmażeryjnych.

Kolejny produkt, który należy wykluczyć z diety to cukier i wszelkie zawierające go produkty. Ponadto warto wyeliminować szybko trawione węglowodany, w tym produkty z białej mąki.

Jakie produkty warto uwzględnić w diecie? Na pewno posiłki powinny być bogate w warzywa, gdyż stanowią one doskonałe źródło przeciwzapalnych antyoksydantów, takich jak flawonoidy, witaminy A, C i E.

Z tego samego powodu warto sięgać po owoce, zwłaszcza jagodowe, a także aromatyczne zioła i przyprawy.

Łagodzeniu stanów zapalnych sprzyjają nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałymi źródłami są:

  • ryby morskie
  • orzechy, nasiona i pestki
  • oleje tłoczone na zimno

Ponieważ zalecane jest wykluczenie szybko trawionych węglowodanów, należy je zastąpić produktami z pełnych ziaren zbóż, czyli razowym pieczywem, brązowym ryżem oraz kaszami.

Warto wymienić jeszcze suplementy diety, które powinny w szczególny sposób zainteresować osoby z łuszczycą. Mowa o witaminach A, C, D i E, kurkuminie, kwasach omega 3, probiotykach oraz cynku.

Oto link do opracowania naukowego

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747310/?fbclid=IwAR2pgkKWFC3Q2E3fHspIJ4A6Qjvs9fgt23vLE1VL-KwwApHozNdLrL9zjrU 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze