Oleje roślinne - właściwości, źródła w diecie, najzdrowsze oleje

Oleje roślinne - właściwości, źródła w diecie, najzdrowsze oleje

Oleje roślinne są bez wątpienia bardzo polecanym składnikiem diety. Dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz fitosterole. Najzdrowsze są oleje nierafinowane, cechujące się wysoką zawartością naturalnych związków odżywczych. Jakie oleje są najzdrowsze i jak wpływają one na zdrowie?

Dlaczego warto włączyć do diety oleje roślinne?

Tłuszcze roślinne, takie jak nierafinowane oleje stanowią istotny składnik odpowiednio zbilansowanej diety. Stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykorzystywane są jako źródło energii, a także „cegiełki” uczestniczące w procesie syntezy hormonów, neuroprzekaźników oraz innych związków aktywnych biologicznie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla podtrzymania prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Ich wpływ sprowadza się do normalizacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także łagodzenia stanów zapalnych, co stanowi istotny element profilaktyki miażdżycy i jej powikłań.

Ponadto zdrowe tłuszcze wykazują działanie antyzakrzepowe, usprawniając przepływ krwi i redukując ryzyko rozwoju zakrzepów i zatorów. 

Poza bardzo korzystnym wpływem nienasyconych kwasów tłuszczowych na układ krążenia, związki te w istotny sposób wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Przede wszystkim są niezbędne na etapie rozwoju układu nerwowego już od momentu życia płodowego, a potem — w wieku dziecięcym i młodzieńczym.

Z kolei w późniejszych dekadach życia NNKT mogą zmniejszyć ryzyko poważnych schorzeń neurodegeneracyjnych. Ponadto zdrowe tłuszcze wykazują korzystny wpływ na narząd wzroku.

Warto wspomnieć ponadto o istotnej roli kwasów tłuszczowych w zachowaniu zdrowia skóry, a także wspomaganiu pracy układu odpornościowego.

Przegląd najzdrowszych olejów roślinnych

Oleje roślinne tłoczone na zimno to jeden z niezbędnych składników diety, umożliwiających dostarczenie optymalnych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje tego typu stanowią doskonały dodatek do rozmaitych dań, w tym sałatek, sosów, zup.

Należy pamiętać, aby spożywać je bez obróbki cieplnej, gdyż w takiej wersji są najzdrowsze. Poza typowo spożywczymi olejami warto skierować swoją uwagę na oleje spożywane jak suplementy diety.

Mowa np. o oleju z ostropestu, olej z wiesiołka czy czarnuszki, który może być dodawany do potraw lub spożywany samodzielnie w celach leczniczych. Oto lista najzdrowszych olejów roślinnych:

Oliwa z oliwek

  • bogate źródło kwasu oleinowego, palmitynowego i linolowego
  • wyróżnia się uniwersalnym zastosowaniem w kuchni, a także w kosmetologii
  • wykazuje bardzo korzystny wpływ na profil lipidowy

Olej lniany

  • zawiera kwasy tłuszczowe: linolenowy, linolowy, oleinowy, stearynowy oraz mirystynowy
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
  • łagodzi wrzody i stany zapalne żołądka
  • może łagodzić objawy menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów

Olej z orzechów włoskich

  • bogaty w kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy, kwas oleinowy
  • zawiera witaminy z grupy B, E oraz cynk, selen i magnez
  • skutecznie wspomaga pracę mózgu

Olej z wiesiołka

  • stanowi bogate źródło kwasu gamma-linolenowego
  • łagodzi objawy PMS i stany zapalne skóry
  • redukuje objawy menopauzy

Olej z ogórecznika

  • zawiera kwas gamma-linolenowy
  • wykazuje silne działanie przeciwzapalne
  • wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych

Olej z rokitnika

  • zawiera kwasy omega 3, 6, 7 i 9
  • działa przeciwmiażdżycowo
  • wzmacnia naturalną odporność organizmu

Olej z czarnuszki

  • łagodzi infekcje i alergie
  • może wspomóc leczenie wrzodów żołądka
  • działa przeciwpasożytniczo

Olej z pestek dyni

  • stanowi skuteczne wsparcie w walce z pasożytami
  • wspomaga pracę gruczołu krokowego

Olej z ostropestu

  • działa hepatoprotekcyjnie i wspomaga regenerację wątroby
  • stanowi bogate źródło witaminy E

Olej z krokosza

  • łagodzi stany zapalne skóry
  • wspomaga pracę serca

Olej słonecznikowy

  • wspomaga pracę serca i mózgu
  • skutecznie neutralizuje wolne rodniki

Aby móc w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości prozdrowotnych oleju, warto sięgać po różne ich rodzaje. 

Dieta śródziemnomorska — bogactwo olejów na talerzu

Dietą wyjątkowo bogatą w oleje nierafinowane jest dieta śródziemnomorska. Tradycyjnie wyróżnia się ona wysokim spożyciem oliwy z oliwek, ale można sięgać po inne oleje, a także tłuste ryby czy orzechy.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych dieta śródziemnomorska wykazuje bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wspomaganiu pracy układu krążenia sprzyja ponadto wysokie spożycie błonnika, gdyż wiąże się to z normalizacją poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

Dieta śródziemnomorska cechuje się ponadto wysokim spożyciem warzyw i owoców jagodowych, dostarczających antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i ograniczają rozwój stanu zapalnego w śródbłonku naczyń.

Regularne sięganie po oleje roślinne stanowi zatem pożądaną modyfikację sposobu odżywiania, ale powinno iść w parze z innymi zdrowymi nawykami. Taka odpowiednio zbilansowana dieta to najlepsze, co możemy dla siebie zrobić.

Pobierz darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami:

Proszę, wpisz adres e-mail, na który wyślę plik.
Pobieram

 

Powrót

Komentarze0
Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze